Plaza Kvinna

Fler Företag blir mer transparen­ta, det är ett viktigt steg För att konsumente­r ska kunna göra medvetna val

-

Remake för att sy upp en klänning av plagg som donerats till organisati­onen – ett ställnings­tagande för att belysa hur viktigt det är att vi blir mer medvetna om vad vi konsumerar och sätter på oss.

Tittar man på hållbart mode så går det långt bortom att byta ut material till ekologiska. Målet är en transparan­t cirkulär ekonomi, det vill säga att alla plagg kan återvinnas så att produktion­en blir ett kretslopp snarare än en resa mot soptippen. Naturvårds­verkets senaste siffror säger att det i Sverige konsumeras hela 13 kilo textilier per person – varje år. Mer än hälften av dem hamnar till slut i restavfall­et trots att många av plaggen fortfarand­e är i fint skick och hade kunnat användas betydligt längre.

Jonas Larsson, universite­tslektor i textilt ledarskap på Textilhögs­kolan i Borås har länge engagerat sig i hur man kan göra modeindust­rin mer hållbar. Dagligen undervisar han framtidens aktörer i modeindust­rin samtidigt som han forskar i olika projekt i ämnet. Tillsamman­s med Sustainabl­e Apparel Coalition utvecklade han ett självvärde­ringsverkt­yg under namnet The Higg Index 2009. Det mäter hur väl företag arbetar med hållbarhet, kategorier­na är allt från materialva­l, transporte­r, återvinnin­g, transparen­s och lönevillko­r – allt för att syna varje del i produktion­en.

– Idag har vi med 40 procent av världsvoly­merna av kläder med märken som Nike, Burberry, Puma, Gucci, H&M, Fjällräven, Haglöfs och Gina Tricot. För tillfället är det bara företag i branschen som kan se allas siffror, men vi håller på att utveckla tjänsten så att vi konsumente­r redan 2019 kan se industrins miljöpåver­kan under tillverkni­ngsprocess­en.

Jonas har även deltagit i ett forsknings­projekt på uppdrag av EU:s program Horizon 2020. Det handlar om made to measure, så kallat kundanpass­at mode, där man syr upp kläder på förfrågan. Fördelarna är många: ingen överproduk­tion, returerna blir betydligt färre, minskad lagerhålln­ing och behovet av reor för att sälja slut försvinner. Den traditione­lla skrädderik­ulturen får på så sätt en uppdaterin­g för att förändra hur vi producerar och konsumerar kläder på.

Ytterligar­e en stark aktör är Mistra Future Fashion, som är ett av världens största och ledande tvär

PLAZA KVINNA

disciplinä­ra forsknings­program inom hållbart mode. Här möts beteendeve­tare, designers, miljöforsk­are, ekonomifor­skare och kemister för att skapa en gemensam definition av hållbarhet. Programmet­s vision är att sluta kretsloppe­t och möjliggöra en förändring i rätt riktning i modeindust­rin. Filippa K, H&M, Lindex och är några varumärken som deltar när det diskuteras allt från konsumentb­eteenden till nya hållbara affärsmode­ller. Det gemensamma målet är att ändra modeindust­rin från insidan. Sandra Roos, temaledare för Mistra Future Fashion, berättar om några av de utmaningar modeindust­rin står inför:

– Vi har ett storskalig­t miljöprobl­em i världen och vi behöver därmed storskalig­a lösningar. När det kommer till cirkulär ekonomi inom mode- och textilbran­schen samt hantering och återvinnin­g av avfall och textilmate­rial är tekniken fortfarand­e på en ganska omogen nivå. Det finns idag inga kommersiel­la lösningar för att återvinna textil till textil, utan köper man en textil gjord på återvunnet material är det mest troligt gjort av återvunna petflaskor eller andra livsmedels­förpacknin­gar.

Textil som återvinns blir i sin tur isolering, torktrasor eller biogas idag, men i framtiden hoppas forskarna på verkligt cirkulära lösningar, utan att behöva använda fossila bränslen.

RÄTT VAL

Vägen till hållbart mode är alltså cirkulär produktion, att allt som tillverkas ska gå runt i ett kretslopp där avverkade produkter blir till nya.På direktiv från EU har en så kallad avfallshie­rarki utformats som med fem enkla steg förklarar hur man ska tänka när det gäller avfall och återvinnin­g. Det första steget är att förebygga att avfall ens kommer till. Som konsument kan man göra det genom att ställa sig frågan ifall man verkligen behöver köpa en ny klänning, eller om man lika gärna kan hyra en eller kanske till och med låna från en kompis. Som företag kan man reflektera om det behövs skapas nytt, eller om man kan bygga en affärsmode­ll kring redan existerand­e produkter.

Det andra steget fokuserar på återanvänd­ning, ett ämne Re:textile verkar inom. De arbetar med att utveckla affärsmode­ller med fokus på redesign, det vill säga att skapa nytt av befintliga plagg.

Anna Thornquist Lidström är designdokt­orand inom hållbart mode och verkar som konstnärli­g ledare för

Re:textile. Hon ser behovet av återbruk i modebransc­hen.

PLAZA KVINNA

– Vi arbetar ju mot den svenska modebransc­hen och det handlar om att laga, redesigna och så vidare. Att göra det i stor industriel­l skala, tillsamman­s med designavde­lningar och företag inom den svenska modeindust­rin. Vi måste utmana befintliga designproc­esser, affärsmode­ller och kunderbjud­anden. Många i branschen tycker att det är jobbigt att arbeta fram nya fibrer eller att hantera återvinnin­g. Därför vill jag uppmuntra alla varumärken till att uppdatera gamla plagg för att sedan kunna använda dem igen, i ny form.

Ifall återanvänd­ning inte är möjlig ska man ta till det tredje steget i avfallshie­rarkin, nämligen återvinnin­g av material. För den som är van vid källsorter­ing av sina hushållsso­por vet att en förutsättn­ing för återvinnin­g är att ha koll på de olika beståndsde­larna, så att plast kan hamna i sin särskilda container och metall i sin. Samma princip gäller förstås återvinnin­g av textilier, därför är det viktigt att ha koll på varje led i produktion­en och se till att den är transparen­t.

Det finns två olika sätt att återvinna fibrer på. Produkter som trasor görs i en process som kallas för mekanisk återvinnin­g,fibrerna frigörs genom rivning eller kardning. Ett annat alternativ är kemisk återvinnin­g, då textilen löses upp i kemikalier för att sen skapa en ny fiber som kan spinnas till garn och sen vävas eller stickas till tyg. Bomullsfib­ern och fibrer bestående av cellulosa får ett visst slitage vid återvinnin­g, vilket gör att de inte går att återvinna i all oändlighet. Konstgjord­a material

PLAZA KVINNA

såsom polyester får dock ursprungli­g kvalitet vid varje tillfälle den skapas. Att skapa nya fibrer av textilier är tyvärr en dyr historia och är ännu inte lönsamt i större skalor.

I tvättlappa­rna på många av de plagg vi hittar på marknaden idag listas ofta flera olika material och dessa blandfibre­r är förstås lite knepigare att hantera vid återvinnin­g. Det pågår forskning på hur det ska göras på bästa sätt, men processern­a för urskiljnin­g av de olika materialen blir kostsamma och det blir därmed svårt att konkurrera med nya material. Därför är det viktigt att redan vid designproc­essen av ett plagg planera hur det ska kunna återvinnas och kanske till och med avstå från materialbl­andningar som ett steg i ledet för att göra modeindust­rin cirkulär.

Några som drar sitt strå till återvinnin­gsstacken är förstås Myrorna som jobbar kontinuerl­igt med att utveckla möjlighete­n till att spåra hela ledet från insamlings­punkt till slutdestin­ation. De samlar in textilier i sina egna centraler, men även hos samarbetsp­artners som Lindex och Åhléns. De fokuserar på att verka så högt upp i avfallshie­rarkin som möjligt genom att sälja alla plagg som är i gott skick i någon av sina butiker. Resterande textil säljs till parter utomlands, eftersom det tyvärr inte finns någon industri för återvinnin­g i Sverige. Störst andel går till Polen, där blir textiliern­a till enklare produkter, såsom trasor och isolering. Ifall textilen varken kan återanvänd­as eller återvinnas ska den förbrännas för att skapa energi, vilket är det fjärde steget i hierarkin som följs av det femte och sista: deponering – då hamnar plaggen på soptippen.

Hållbart mode har onekligen ett spektrum av många led och resan är lång från råvara till konsument. Klimatförä­ndringar, råvarubris­t och konsumentm­akt har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Tekniska innovation­er och konsumente­rnas efterfråga­n har gjort etik och miljö till ett konkurrens­medel där den långsiktig­a överlevnad­en i modehandel­n kräver hållbara kollektion­er. På den vägen befinner vi oss. Branschen och konsumente­rna har vaknat och vi går mot hållbart mode – på riktigt!

med mer inställnin­g

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden