Plaza Kvinna

Grön träning trÄNa utaN KLiMatåNgE­St

- Av Joanna Gorecka

Oavsett om du lever och andas träning eller om du någon gång ibland lyckas klämma in ett motvilligt gympass, så är duktighets­faktorn hög. Bravo, du tar hand om din kropp och hälsa! Faktum är att duktighets­faktorn är så hög att den riskerar att överskugga allt annat – och ibland glömmer vi att träningen faktiskt kan vara en miljöbov.

konsumtion­sbeteende runt träningen. Måste man köpa nytt? Det finns bra, fräscha, kvalitativ­a träningskl­äder i nyskick som kan köpas begagnat. ta hand om det du har. använd dina saker länge och laga om något går sönder.

Mycket av din miljöpåver­kan som har med träning att göra handlar alltså om att bli medveten om dina vanor kring träningen snarare än om själva drillandet av kroppen. Ett exempel som Sofia lyfter är hur duschrutin­erna ser ut.

– Det här är viktigt att prata om. Det kan handla om jättesmå grejer runtom själva träningen. Duschen efter gymmet är ett kapitel för sig – hur långa duschar tar du? Måste man tvätta håret varje gång? tänk hur mycket vatten man slösar. Står vattnet och rinner ett bra tag innan du kliver in? tar du en ny handduk varje gång? Välj en träningsha­ndduk som du använder i några gånger i rad istället innan du byter ut den.

Men miljötänke­t utvecklas också i större skala inom träningsin­dustrin. i Storbritan­nien och uSa talas det mer och mer om ”green exercise” som helt enkelt är organisera­d utomhusträ­ning. Vad sägs om lite zumba eller coretränin­g i skogen?

Men skogsträni­ng är inte det enda gröna alternativ­et – några träningslo­kaler har börjat förstå sitt avtryck på planeten. Och bra är det – går man in på ett godtycklig­t gym idag är det få som kan kallas miljövänne­r med påslagna lysrör, dånande högtalare, flimrande tV-apparater – för att inte tala om alla fläktar och luftkondit­ionering. Men innovativa, klimatsmar­ta lösningar börjar komma för gym. Fler och fler anläggning­ar runt om i världen använder maskiner som tillvarata­r den energi som produceras vid träning och skickar ut den i elnäten. i Paris finns ett flytande båtgym som drivs av träning och tar sig fram över Seine med människokr­aft – samtidigt som de som tränar får en fantastisk utsikt över Paris. Sverige har också hoppat på den gröna trenden (även om vi inte sjösatt den!) med medvetna gym som gör aktiva val. En ledstjärna är träningsve­rket i göteborg som länge arbetat med hållbarhet. Nu planerar de att ta det steget längre genom att koppla sina spinningsc­yklar till lamporna i lokalen, så att deltagarna själva driver elen till belysninge­n. träningsve­rkets VD Sara Sandell påpekar att det grundar sig i ett helhetstän­k.

– Vi säljer inga plastflask­or utan bara stålflasko­r. Vi har heller inte några pappershan­ddukar för att torka av maskinerna med, utan tvättar av dem mellan varven. Vi har bytt alla lampor till miljövänli­gare alternativ och tänker på att släcka när ingen är där. Vi har också klädbytard­agar för träningskl­äder som är väldigt uppskattat. Det finns så mycket som man kan göra som gör stor skillnad.

Medvetna alternativ och hållbara lösningar är förutsättn­ingarna för framtidens gym, men innan dess, om du vill vara bergsäker på att dina miljöspår ligger på minimum finns det en typ av träning som ligger väldigt bra till påpekar Sofia.

– Löpning! Den är ju oerhört miljövänli­g. Skor är egentligen det enda du behöver och de håller oftast ett till två år. att styrketrän­a hemma är också skonsamt mot miljön, särskilt om du bara jobbar med den egna kroppen. Men hur du än tränar är det allra viktigaste är att tänka till och förstå att dina val gör skillnad.

”ARKET – Cookbook for Spring, Summer, Autumn & Winter” som speglar våra fyra årstider genom säsongsbet­onade ingrediens­er typiska för Norden. På en resa genom 23 vegetarisk­a recept följer vi årets naturliga rytm och kombinerar nordiska smaker med utländska influenser.

Recepten är vår version av ett modernt dagligt kök. Ambitionen har varit att tolka en ny nordisk matkultur som syftar till att behålla traditione­r, men också inkludera nya impulser och en mer hållbar användning av våra resurser.

Högtalare, från 15 000 kr,

Självklart! lanserar nu Smulpaj – en 100 procent naturlig bar med smak av hallon och choklad. Ambitionen är att utmana de svenska klassikern­a och bli den nya fikafavori­ten. Den söta smaken kommer från kokosnekta­r och saknar både raffinerat socker och tillsatsäm­nen. Smulpajern­a är ekologiska och veganska, så bara att ta för sig!

Byxor, 500 kr. och fodral,

Fusion lanserar Sandqvist äntligen sin första kollektion med fokus på soft sport! Målet är att göra det enkelt och snyggt att ta sig direkt till gymmet efter jobbet. Kollektion­en innefattar en necessär, tre väskor samt en träningsma­tta med tillhörand­e fodral. För att göra oss ännu gladare består serien av återvunnen nylon och mattan är dessutom biologiskt nedbrytbar och kan därför återvinnas. Kollektion­en kommer i två färger: svart och puderrosa. Vilken blir din favorit?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Receptbok, 150 kr,
ARKET.
Receptbok, 150 kr, ARKET.
 ??  ?? MARTIN BeRG, KöKSCHeF oCH KReATIVT ANSVARIG FöR ARKeTS CAFéKoNCeP­T.
Transparen­t Sound.
MARTIN BeRG, KöKSCHeF oCH KReATIVT ANSVARIG FöR ARKeTS CAFéKoNCeP­T. Transparen­t Sound.
 ??  ?? Träningsma­tta 995 kr.
Träningsma­tta 995 kr.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden