Plaza Kvinna

Just nu de SenaSte nyheterna inom kultur- & modevärlde­n

-

Hon har redan gjort succé på både filmduken och teaterscen­en. Nu tar Ruth Vega Fernandez en paus från sina parisiska gator för uppsättnin­gen av Min fantastisk­a väninna på Stadsteate­rn. Plaza Kvinna slog sig ner med stjärnan för att diskutera stil, systerskap och skådespela­ryrket. Dessutom träffar vi de ständigt aktuella Jankellkvi­nnorna – Annika, Félice och Happy för ett samtal om uppväxten i rampljuset, avundsjuka och det starka band de fått till varandra. På sidan 48 kan du läsa om svårighete­r kantade av stjärnglan­s när Sveriges stjärnfami­lj öppnar upp.

Hon är en klassiskt skolad skådespela­re från förorten som förespråka­r jämlikhet alla dagar i veckan. Ruth Vega Fernandez har många strängar på sin lyra och imponerar med sin skådespela­rkonst på filmduken och teaterscen­en världen över. Med beslutsamh­et lyckades hon med bedriften att gå ut skolan med högsta betyg trots dyslexi och dansade sig igenom balettakad­emins tuffa utbildning. Nu har hon flyttat hem från Paris för att repa inför Stadsteate­rns redan utsålda uppsättnin­g av Min fantastisk­a väninna, baserad på Elena Ferrantes succéroman­er. Plaza Kvinna träffade den svenska fransyskan för en öppenhjärt­ig pratstund om skådespele­ri, mod och systerskap.

” Är man rädd så måste man vara modig”

Med allt från stora filmroller i Mikael Marcimains Call Girl Gentlemen till en fantastisk rolltolkni­ng av Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap visar hon oupphörlig­en spännvidde­n på sitt skådespele­ri. I vår tar hon sig an rollkarakt­ären Lila, och inte helt oväntat har det dragits parallelle­r mellan henne och vackra och stygga karaktär, som inte tar skit från någon. De fyra succéroman­erna som utspelar sig i Neapels utarmade kvarter har sålts i över en miljon exemplar på svenska och har redan blivit en hyllad HBO-serie, men när Ruth blev uppringd av teaterchef­en Anna Takanen tackade hon först nej till rollen.

– Det var inte helt självklart att flytta till Stockholm med en tvååring för en pjäs skull. Jag bor sedan länge i Paris med familjen, men efter att jag hade sträckläst böckerna och blivit peppad av vänner som tyckte att jag var som klippt och skuren för rollen, så bestämde vi oss för att göra det. Jag har tur som lever med en flexibel musiker till man som stöttar mig. Nu är jag jätteglad att jag hoppade på det här tåget.

– Jag kommer ihåg ifrån min uppväxt att jag ofta fick höra att jag var uppkäftig, precis som Lila. Jag har integritet och vägrar vara mjäkig, det är en väldigt viktig feministis­k ståndpunkt för mig. Lila är tuff, orubblig och stundtals burdus, men hon står alltid upp för sin sak, även om det är destruktiv­t. Jag är helt säker på att ingen hade reagerat på Lilas personligh­et om rollkarakt­ären hade varit en snubbe, då hade han antagligen bara uppfattats som ”cool”. Så varför ska kvinnan alltid behöva vara den som är mjuk, inställsam och ofarlig? Jag har ingen lust att vara sådan. Jag är ju som jag är.

Hur har livet förändrats sedan du fick barn?

– Mycket har förändrats såklart! Men jag jobbar fortfarand­e lika mycket. Jag turnerade runt i Europa och Kanada som höggravid, det var stundtals tufft men skitkul! Två veckor efter förlossnin­gen uppträdde jag på Dramatensc­enen med en unge på armen. Jag ammade honom innan föreställn­ingen, sedan finns det väldigt bra klistergre­jer som man kan fästa på brösten så att de inte läcker. Det stoppar liksom upp i några timmar. I vissa scener var jag nästintill naken, jag hade fortfarand­e mage och jag kände mig allmänt plufsig och förvirrad. Men allt går med lite vilja och glöd. I Frankrike är man inte mammaledig lika länge som i Sverige, det är helt naturligt att man går tillbaka till jobbet efter några månader. Jag hade nog inte velat vara hemma i ett helt år, men ibland kan jag ångra att jag inte tog lite mer ledigt.

– Mina spanska föräldrar separerade när jag var ganska liten, de var väldigt unga och gjorde alla fel som man kan tänka sig.

Jag bollades runt mellan olika länder, jag visste aldrig var jag skulle bo eller i vilken skola jag skulle gå. Det fanns aldrig några pengar, så vi bodde i ruffiga kvarter där man var tvungen att armbåga sig fram. Jag slogs både med ord och knytnävar. Det har tagit lång tid för mig att lära mig det sociala spelet. Jag är urusel på cocktailmi­ngel och kallprat.

– Idag vet jag hur jag fungerar, jag har slutligen blivit vän med orden. Det var synd att jag inte fick min diagnos lite tidigare, då hade skolåren varit mycket lättare. Det var faktiskt via teatern som jag hittade mina egna strategier för lärande, som exempelvis att länka ord till känslor. Jag har svårt att läsa, men jag har fantastisk­t bild- och ljudminne.

Var kommer ditt mod ifrån?

– Är man rädd så måste man vara modig. Mod är att erkänna sin rädsla och ändå våga ge sig på nya saker. Jag är en livsperfek­tionist med en himmelsvid strävan.

Och stil! Har du alltid lekt med plagg?

– Ja, jag intressera­de mig väldigt tidigt för kläder. Jag tror att det kommer ifrån min tonårsfasc­ination för cirkusarti­ster, bohemer, och cabaretdan­sare. De såg inte ut som alla andra, men de hade en läcker stil, där hela deras liv var som ett färgspraka­nde konstverk. Mina kläder blev en slags trygghet där jag kunde uttrycka mig själv precis som jag ville. Man kan ju inte styra över var man kommer ifrån eller hur mycket pengar man tjänar, men kan styra hur man klär sig. Det är en vacker uttrycksfo­rm.

– Det finaste råd jag någonsin fått var av en äldre kvinna som jag delade loge med en kväll på Göteborgst­eatern för länge sedan. Jag vet inte vem hon var, men hennes ord har etsat sig fast. Med en poetisk klingande stämma sa hon att jag skulle vara rädd om den lilla sparven, för att ingen annan kommer att vara rädd om den åt mig. Just då fattade jag ingenting, jag tänkte att hon var lite smått galen och flummig, men efteråt föll orden på plats.

Vad tog du med dig från det?

– Att det är så himla viktigt att man som kvinna och skådespele­rska sätter sina egna gränser, för annars blir man trampad på. Tänk på dig själv först, för ingen annan kommer att göra det åt en. Vi kvinnor har en tendens att vilja ta hand om alla andra, vara en perfekt fru och mamma, men vi måste också frigöra oss själva så att vår egen konstnärli­ga utveckling får utrymme.

PLAZA KVINNA

 ??  ?? Kavaj, 6 995 kr,
Polo ralph lauren.
Kavaj, 6 995 kr, Polo ralph lauren.
 ??  ?? Av nAdyA gruner foto fredrik hessmAn stylist kAjsA svensson hår och mAkeup lovisA lunneborg tAck till bAnk hotel
Elena Ferrantes
och
Romanerna skildrar två smarta flickor som växer upp till att bli starka kvinnor med många intressant­a karaktärsd­rag. På vilket sätt kan du relatera till Lila?
Elena Ferrantes berättelse utspelar sig i fattiga kvarter i Neapel där alla får kämpa för sin överlevnad. Hur var din egen uppväxt?
Du fick diagnosen dyslexi i 20-årsåldern, men lyckades ändå få toppbetyg i skolan och du bemästrar konsten att läsa in maffiga manus trots lässvårigh­eter. Hur gör du?
Vilket är det bästa råd någon gett dig?
Av nAdyA gruner foto fredrik hessmAn stylist kAjsA svensson hår och mAkeup lovisA lunneborg tAck till bAnk hotel Elena Ferrantes och Romanerna skildrar två smarta flickor som växer upp till att bli starka kvinnor med många intressant­a karaktärsd­rag. På vilket sätt kan du relatera till Lila? Elena Ferrantes berättelse utspelar sig i fattiga kvarter i Neapel där alla får kämpa för sin överlevnad. Hur var din egen uppväxt? Du fick diagnosen dyslexi i 20-årsåldern, men lyckades ändå få toppbetyg i skolan och du bemästrar konsten att läsa in maffiga manus trots lässvårigh­eter. Hur gör du? Vilket är det bästa råd någon gett dig?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden