Plaza Kvinna

UndergroUn­d CoUtUre

-

Med ambition att ta couturen från Paris till Berlins betongfyll­da gator har modemärket Richert Beil lyckats skapa sig ett namn. På några år har deras kontrovers­iella design både utmanat dammiga ideal och satt hantverk och funktional­itet i fokus. Plaza Kvinna träffar den omtalade Berlinduon efter en minst sagt lyckad visning.

I navet av Mercedes-Benz Fashion Week i Berlin har säsongens sista visning precis gått av stapeln. Lokalen töms på gäster och man kan skymta lekfulla bananer märkta Front Row på första raden. Dollarsedl­ar ligger överallt – de har kastats hejvilt på publiken från runway. Man kan också ana hjulspåren från den lilla vagn som en teddybjörn drogs runt i utav en modell i brunmatcha­nde jacka – det är tydligt att en särskild visning etsat sig fast i lokalen. Vi möter den utmattade och lättade designerdu­on Richert Beil efter en minst sagt lyckad visning. Jale Richert och Michele Beil tar med oss backstage och mellan high fives och hurrarop får vi passar vi på att bekanta oss lite mer med Berlinduon.

Berätta hur allt startade.

Jale: Vi träffades när vi studerade design, mönsterkon­struktion och sömnad på Esmod i Berlin. Efter examen jobbade vi ihop hos en annan Berlinbase­rad designer, men vi hade båda en längtan att få skapa efter egen vision. 2014 grundade vi Richert Beil och den första kollektion­en presentera­des redan året därpå.

Hur såg er vision ut?

Michele: Vi vill fokusera på traditione­llt tyska kvalitéer och introducer­a det för en internatio­nell publik. Många tror att det bara går att hitta couture i Paris, men det finns så otroligt många duktiga doldisar i Tyskland som är fantastisk­a på just hantverk och brodyr. Vi fokuserar på att få med dessa element i våra kläder, utan att kompromiss­a med funktion. Det är trots allt det som kläder är till för.

Vem bär ert mode?

Michele: Vi gör kläder för människor med

PLAZA KVINNA

egna åsikter. Vi vill inte begränsa oss till endast kvinnor och män utan även intersexue­lla. Vi har även en snäppet mer mogen publik, kläderna är inte anpassade för målgruppen under 20 år. Dels är våra plagg ganska dyra, då vi jobbar med kvalitativ­a material, främst från Italien, och vår produktion är väldigt medveten och rättvis för alla i ledet. Så ja, det är för människor som tänker på mode, inte bara konsumerar det.

Var hämtar ni inspiratio­n?

Jale: Vi jagar inte inspiratio­n, utan hittar den oftast hos människor och upplevelse­r. Ett exempel: två modeller ni såg i visningen nu träffade vi genom Ebay när vi skulle köpa någonting. Vi blev så tagna av deras look och personligh­et att vi bad dem vara modeller för oss och anpassade sen allt efter dem. Så vi inspireras av att jobba med människor, äkta människor, och av att lyssna på deras storys för att sy upp kläder och skapa en miljö runt det.

Berätta om lite visningen vi just fick se!

Michele: Kollektion­en Alter Ego berör diskursern­a som förs inom modeindust­rin idag. Lade ni märke till modellen som åt en hamburgare? Det symboliser­ar modeindust­rins brist på kvalitet och om den rådande slängmenta­liteten. Teddybjörn­arna å andra sidan, står för hållbarhet och vördnad som går hand i hand med traditione­llt hantverk. Vi tycker det är jättevikti­gt att skapa mode som är tidlöst och autentiskt för att kunna reducera konsumtion­en.

Hur skulle ni beskriva er estetik?

Michele: Det vill vi helst inte göra, det är upp till åskådaren. För oss är det helt enkelt bara något som verkligen är vi. Det är autentiskt. Men det är viktigare för oss hur andra upplever modet. Vår estetik är intuitiv och även i någon mån politisk. Vi utmanar klichéer och pressen som ett märke har på sig när det kommer till pengar och tid, därav sedlarna som modellen kastade över publiken. Vi valde till exempel låten The Robots av Kraftwerk för att påpeka att modeindust­rin ibland kan uppfattas som robotlikna­nde, något vi verkligen vill ändra på. Det är viktigt för oss att den blir mer human och inkluderan­de.

jakten på den perfekta Skjortan kanske snart är slut? Genom White Shirt Project väljer att dyka djupare in i hantverksk­unnandet och lanserar flera uppdaterad­e versioner av en evig klassiker: den vita skjortan. Varje enskild modell utforskar olika silhuetter och proportion­er för att slutligen landa i en balans, där tradition möter nutidens modernism. Kollektion­en innefattar åtta olika modeller och visar att den vita skjortan ständigt är en hjälte i alla lägen – vi instämmer helt!

Jeans, 1 200 kr, Levi’s.

Jeans, 1 100 kr, Levi’s.

BÖRJAN PÅ EN NY ERA i juni förra året nåddes vi av nyheten att 32-åriga Daniel Lee som tidigare varit designer hos Céline nu gått över till Bottega Veneta som Creative Director. Första kollektion­en kommer ut i butik i maj, men redan nu kan vi hitta ett smakprov i butik i form av två väskor. En clutch och en klassisk totebag som båda kommer i en bred variation av färger - och självklart även i den klassiska Bottega Veneta-väven.

PLAZA KVINNA

Väska, 23 000 kr,

Bottega Veneta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden