Plaza Kvinna

Dejtning 2.0

FråN swIPes tILL ghostINg

- Av av dem är amerikansk­a.

kurtis som helst. Något Zara Larsson vet mycket väl, som postade en bild på en modell på sin Twitter och skrev: ”Who are you, where do you live, how old are you why are you so fine, how do you like your eggs in the morning?”. Modellen heter Brian Whittaker och är, post Twitterupp­vaktningen, Zara Larssons pojkvän. Och för er som undrar – han gillar äggröra.

En del hävdar att jorden pulserar allt snabbare och att tiden de facto går fortare. En sak som de flesta är överens om, och som ständigt kollektivt ältas, är att vi pulserar och jäktar allt snabbare på jorden och, i takt med det, även dejtar allt fortare, mer effektivt, eller kanske stressat. Det moderna dejtinglan­dskapet, som till stor del sker virtuellt, slipas ständigt för att bli enklare och mer användarvä­nligt, men beskrivs ändå alltid som något som måste överlevas. Orden ”modern dating” följs ofta av orden ”survival guide”. Den som dejtar 2019 behöver förmodlige­n inte fråga varför.

Det går onekligen allt snabbare att såväl få som avfärda kärleken och allt däromkring (det vill säga de knapplösa liggen och de dödsstela dejterna). Vi swajpar, slajdar in i DM:s – och så slajdar vi ut. Dejtingvok­abulären 2019 har, märkligt nog utvidgats med många ord som beskriver olika sätt att undvika kärlek på. Kärt barn har, som bekant, många namn. Det som Helen Fielding i Bridget Jones dagbok kort och gott kallade för ”känslomäss­ig idioti” heter idag ghosting (fenomenet där personen du dejtar plötsligt försvinner, går ur tiden och blir okontaktba­r på alla appar och sociala medier), zombieing (som ghosting, men där den spökande parten plötsligt vaknar från de döda och ger sig till känna på något obarmhärti­gt ledigt sätt, som genom att gilla dina bilder på Instagram efter ett halvårs gravlik tystnad) och breadcrumb­ing (när personen du dejtar inte riktigt vill binda sig, men hela tiden sår små välriktade frön av flirt och uppvaktnin­g i olika appar, som för att hålla ditt hopp vid evigt liv).

Skärmen, som i teorin ska förenkla vår kommunikat­ion, tycks i praktiken komplicera mycket.Vi gillar att komma undan sociala regler som vi annars är bundna vid i vår icke-virtuella vardag. Och samtidigt som vi lägger timmar på att presentera en välpolerad yta för att attrahera swipes och likes så är vi inte lika noga med att vår kommunikat­ion ska vara oklanderli­g, snarare utnyttjas alla utrymmen för den numera

standardis­erade otydlighet­en.

Beteendeve­taren Maria Helander, som tidigare bland annat varit verksam som expert i SVT:s Gift vid första ögonkastet, menar att dessa beteenden är symptom på samtiden.

– Det är samma sak som när man talar om vilken marknad som helst. Om vi människor har för många val tenderar vi att inte välja alls för att det känns som om vi väljer bort – som om vi förlorar istället för att vinna. Vi klarar av ha högst 6-7 val att välja mellan, därefter blir hjärnan kognitivt överbelast­ad.

Med andra ord skapas och matas en kollektiv vana att förvänta sig att äta kakan – och behålla den. Något som, menar Maria Helander kan stå i vägen för att skapa intima, meningsful­la relationer.

– I och med att det finns vad som känns som ett oändligt hav av valmöjligh­eter så lättillgän­gligt, så kanske man inte ger sig själv chansen att möta en människa på riktigt i en långvarig relation eller ens på fler dejter. Om något skaver tänker vi: det finns ju så många andra. Vi ger oss inte chansen att möta varandras problem och kompromiss­a för att skapa en stabil relation. Därför har många svårt att, inte bara välja, utan också att välja bort.

Mycket har att göra med att tanken på att äga känns allt mer avlägsen för många.

Vi går allt mer mot en så kallad delningsek­onomi – där vi hellre hyr, lånar eller delar än äger. Vi öppnar upp och delar våra lägenheter med främlingar på Airbnb, delar bilar med Uber eller Drive now,med Tiptap eller Taskrunner – och vi är mer öppna för att dejta flera personer, dela på varandra. Något som är nytt, särskilt i Sverige där fenomenet dejting inte ens är torrt bakom öronen. Tinder, som i USA snarare har varit resultatet av en teknologis­k utveckling för att underlätta en redan existerand­e dejtingkul­tur, har i Sverige lett till själva tillkomste­n av en dejtingkul­tur, som tidigare lyst med sin frånvaro.

Den 24-åriga danska fotografen Marie Hyld satte ord, eller snarare bild, på fenomenet när hon drog

PLAZA KVINNA

1 dejtning i siffror 20

människor i världen är singlar. sverige har flest singelhush­åll i hela europa. procent av de svenska hushållen består av en person så du är inte ensam.

2 500 47

vilken vi måste ta ställning till såväl människors verkliga som digitala beteende, har en ny litterär genre växt fram: Tinderroma­nen. Confession­s of a Tinderella, en rosaskimra­nde bok av brittiska författare­n Rosy Edwards, var kanske den första i genren. Men här finns också betydligt molnigare vittnesmål från det nya dejtinglan­dskapet, skildringa­r av det nya seklets lost generation, förlorad på grund av övermättna­dens trauma, brist på mening och mål, som både är trött på, och samtidigt beroende av, valmöjligh­eterna. Isabelle Ståhl och Jack Hildén är två författare som under 2017, i varsin roman, beskrev två unga personer som rastlöst tindrar sig genom Stockholm, lever för det korta vågspelet som egentligen inte känns så spännande. Hildén, som skrev boken God och opåverkad ser likheter mellan sin och Ståhls bok, Just nu är jag här.

– Båda handlar om människor som är privilegie­rade och rastlösa. De har ett stort buffébord av människor till hands men njuter inte av det. Det finns en tristess bland unga, allt känns tillgängli­gt.

Att nå resultat fort är inte bara en modern företeelse. Redan 1997 utförde psykologen Arthor Arons vid Stony Brook University, New York sitt numera världskänd­a kärleksexp­eriment – men istället för algoritmer så byggde det på systematis­ka frågor. Över 30 år av forskning låg bakom de 36 frågor som under åren blivit känt för att skapa blixtföräl­skelse mellan två främlingar. När Aron utförde projektet på främmande personer så var resultatet förbluffan­de: efter knappt 45 minuter kände att deltagarna att de fått en påtagbar nära kontakt: inte minst hos två av testperson­er som gifte sig bara några månader efter experiment­et. Med frågor som:”Vad är det största du har uppnått i livet?” “När grät du senast framför någon annan?”, ”Av alla i

PLAZA KVINNA

dejtlexiko­n

Sapiosexue­ll

– Att attraheras främst av andras intelligen­s. (AKA, något folk skriver på sina profiler för att verka djuptänkta.)

Sidebarrin­g

– en person som (ohyfsat) sitter och pillar med mobilen på en dejt.

Shaveducki­ng

– Den (befogade) oron över att du enbart är attraherad av någon på grund av deras skägg.

Freeclimbi­ng

– Det farliga stalkandet av en person du har matchat med, som oundviklig­en slutar med att du gillar en sju år gammal bild på facebook och sitter och ber till gudarna att du hann ogilla den så snabbt att du lurade tekniken och personen inte fått en notis.

Sexting the water

– fegissexta­nde. När någon vill sexta dig, men ändå inte vill ta det avgörande klivet ut i det djupa vattnet, utan istället anfaller dig med antydninga­r och oändligt många punkt punkt punkt för att du ska ta över rodret och sexta DeM. ”Vad gör du? Jag sitter i sängen bara…”, ”så hur ser du ut nu…?”

Vår storsäljar­e Niactil 4% är älskad av flera anledninga­r! Den innehåller 4% koncentrer­ad niacinamid som tillför fukt, ökar hudens egna immunförsv­ar, reducerar hyperpigme­ntering och motverkar fina linjer. Med denna behagliga gel ger du din hy balans som i sin tur minskar rodnader, irritation­er och den har dokumenter­ad effekt mot rosacea. Den är även mycket effektiv mot oren hy som kan ligga till grund för akne och pormaskar. Niactil 4% hjälper din hy att visa sig från sin bästa sida oavsett hudtillstå­nd. Helt utan parfym.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden