Plaza Kvinna

Nästa nummer i butik 19 mars

- Bea åkerlund

Redan som tonåring bytte Bea Åkerlund Sverige mot Beverly Hills och under flera decennier har hon gjort ett starkt avtryck på dagens popkultur som stylist på andra sidan Atlanten. Världsstjä­rnorna hon har jobbat med är många: Beyoncé, Lady Gaga och Rihanna för att bara nämna några, och så givetvis Madonna som hon bland annat stylade inför framträdan­det på Super Bowl. Men det är inte bara i sitt jobb som Bea Åkerlund skapar reaktioner – även hennes personliga stil gör avtryck.

Du har en rätt speciell stil. Vad tror du att det är som får folk att haja till?

– Min stil är lite all over the place men allt har ett dna. Jag går till själen i allt jag gör och it’s all in the details. Jag försöker alltid att berätta en story och förmedla en känsla – det blir som en saga, en karaktär, som jag gillar att skapa i allt jag gör.

Tror du många har en förutfatta­d bild av hur du är som person på grund av din stil?

– Jag vet inte, men de flesta som träffar mig verkar vara förvånade över att jag är så normal och trevlig och inte så skrämmande som folk verkar tro. Från början var jag ju faktiskt bara en tjej som växte upp i Sverige och råkade hamna i modevärlde­n.

Som stjärnstyl­ist måste majoritete­n tro att du har ett rätt glassigt jobb?

– Absolut! Det ser väldigt glassigt ut, men är faktiskt raka motsatsen: hårt arbete och många timmar. Det finns inget som helst glassigt med mitt jobb. Visst finns det vissa fördelar ibland, som när man får någon present från en designer skickad till sig, men annars inte alls.

Du har jobbat med några av de största i vår tid. Vad är du mest stolt över?

– Det roligaste har varit att jobba med Madonna. Vi har arbetat ihop till och från i tolv år och att få jobba med henne är det största jag gjort. Hon är den mest krävande av mina klienter och då jobbar man som bäst. Hon får verkligen ut det bästa av en.

Du lämnade Sverige för USA som 14-åring, men skulle du säga att du ändå påverkas av jantelagen på något sätt?

– Jag gillar inte att skryta, men däremot är jag stolt över mitt arbete. Det har inte så mycket med jantelagen att göra, mer att jag står för det jag gör. Det finns bara ett sätt att komma dit jag är idag och det är hårt arbete. That’s it. Det är ingen slump, det krävs många år av skitjobb för att hamna där jag är. Jag har jobbat en hel livstid för att få min stämpel och det finns många stylister, men bara en Bea Åkerlund, haha. Man vet vad man får.

Ditt motto är ”Be Who You Are”. Har du alltid vetat vem du är och vad du vill?

– Det kommer alltid att vara mitt motto och det är anledninge­n till att jag är den jag är idag: att jag trodde på mig själv och inte lyssnade på just jantelagen och på alla som ville ändra på mig. Man måste följa det ens hjärta säger, då kommer man att blomma ut och allt kommer att gå bra. Jag hade en tydlig bild av vem jag var redan när jag var yngre, men med åldern kommer såklart mer självförtr­oende och att man hittar sig själv. Jag är definitivt mycket mer grundad idag än för tio år sedan, när man fortfarand­e försökte lista ut vem man var. Nu vet jag vem jag är.

plAZA kvinnA

Los Angeles Stylist, kostymör och fashion activist. Kreativ chef för showroomet The Residency Experience som represente­rar drygt 40 designers.

Just nu: Förbereder inför en kommande musikvideo för Katy Perry som hon tidigare stylat både till videon till Chained to the Rhythm och liveframtr­ädanden.

En trygg bilaffär sedan 1966.

 ??  ??
 ??  ?? bor: Gör:
bor: Gör:
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden