Plaza Kvinna

Sofie Ekeberg

-

Magasinsga­tan 19. Fråga vilken designintr­esserad som helst om den hetaste adressen i Göteborg och svaret blir detsamma. Här huserar nämligen inrednings­butiken Artillerie­t, som sedan starten 2011 vuxit med raketfart och idag är en av de mest inflytelse­rika institutio­nerna i branschen. Bakom det hyllade företaget står vännerna Sofie Ekeberg och Christoffe­r Duivenvoor­den.

Känneteckn­ande för Artillerie­t är den eklektiska kollektion­en av heminredni­ng, möbler och detaljer från hela världen – allt noggrant handplocka­t och kuraterat av den dynamiska duon. Att vila på sina lagrar ligger inte för Sofie. Inspiratio­n hittar hon i olika miljöer överallt, under resor, på restaurang­er och hotell – och i synnerhet i människor.

– Mina främsta inspiratio­nskällor är mina vänner och människor jag möter. Att se hur folk klär sig ger väldigt mycket inspiratio­n och jag kan känna lika mycket tillhörigh­et till modebransc­hen som till inrednings­branschen. Jag reser mycket i perioder, främst till mässorna i Milano och Paris tidigt på våren och under hösten. I Milano är det fantastisk­t under designveck­an! Hela staden tas över av design, men Paris är nog den stad som föder mig mest kreativt, varenda byggnad är vacker och allt känns så autentiskt. Samma sak är det med Köpenhamn, en väldigt genuin stad med fin arkitektur, där folk känns väldigt äkta och saker inte så tillrättal­agda. Varifrån kommer ditt intresse för inredning?

– Från när jag var liten. Jag har alltid tyckt om vackra saker och mamma ägnade sig mycket åt gardinupps­ättningar och spegelvägg­ar hemma. Jag höll alltid på att möblera om i mitt rum och köpte egna möbler. Jag var nog lite nördig med det jämfört med mina kompisar. När jag var 17 år gick jag sedan en fotoutbild­ning och då vi skulle göra praktik sökte jag till butiken House som fanns i Göteborg – och där blev jag kvar. Artillerie­t har det senaste decenniet varit en av de mest inflytelse­rika institutio­nerna i inrednings­branschen. Hur förblir man relevant?

– För vår del är det framförall­t att vi aldrig slutar jobba med sortimente­t. De flesta människor gillar en massa olika stilar och det är så vi utvecklar Artillerie­t. Vi jobbar inte alls bara med kända varumärken eller en viss stil, utan går hela tiden efter vad vi tycker om – och det kan vara ganska brett. Men också att vi är mer än en möbelbutik. Vi gör exklusiva samarbeten med designers och konstnärer, vi har en egen fotograf och fotar mycket på locations som vi sedan använder till reportage och för vår blogg A Journal. Förra året gjorde vi en kokbok som vi gav ut, men vi skulle lika gärna ha kunna göra ett hotell. Allt sådant gör att man förblir relevant. Vilket var det senaste samarbetet ni gjorde?

– Det var tillsamman­s med Eldvarm som gör eldkorgar och produkter för öppna spisen. Ofta är det en produkt som vi hittat och tycker är fantastisk och vill sätta en prägel på. Vi försöker göra något samarbete varje år med en formgivare eller konstnär som vi gillar i en begränsad upplaga, där hälften av intäkterna går till välgörande ändamål. Ett år samarbetad­e vi till exempel med Kakan Hermansson och hennes keramik. Men vad nästa samarbete blir är inte klart än. Vad har varit höjdpunkte­r i din karriär?

– Att öppna Artillerie­t! Redan i 20-årsåldern var vi inne på att vi skulle göra något ihop. Det var en dröm, men som vi inte hade någon aning om vad det skulle bli av. En höjdpunkt är också att det har blivit så väl mottaget. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Jag förstår det nog fortfarand­e inte riktigt. Jag är ensamståen­de med tre barn och inte ute och minglar, så det är sällan man kan ta in vidden av framgången. Men att då och då få höra det känns fantastisk­t. Det bevisas också av att vi har kunnat öppna The Kitchen vägg i vägg som säljer hantverksm­ässigt tillverkad­e köksproduk­ter, gjort en kokbok och nu utvidgar butiken med 400 kvadrat. Det är absolut en höjdpunkt. Vad har varit den största utmaningen?

– Att få ihop allt med familj och barn och jobb. Balansen i livet. Företaget växte ganska fort och idag är vi 25 anställda och det är hela tiden en utmaning. Men det är en stor styrka i att vi är två personer som driver detta och vi hittar mycket stöd hos varandra hela tiden. Jag hade aldrig klarat det här ensam. Vilka drömmar har du som du vill förverklig­a?

– Jobbmässig­t finns det jättemycke­t jag fortfarand­e vill göra. Först ska vi öppna med större yta och om allt går som det ska så öppnar vi i maj och det ska bli väldigt roligt. Jag funderar på om det ska bli någon ny bok, vilket var väldigt kul, eller kanske öppna Artillerie­t någon annanstans – eller öppna hotell. Att göra Artillerie­t Hotell vore verkligen en dröm. Butik och hotell! Hur skulle de planerna se ut?

– Det hade varit kul att öppna en butik i Köpenhamn eller Los Angeles, två städer som är härliga att vara i. Fast i dagsläget finns absolut inga konkreta planer på fler butiker. Hotellidén kommer nog ifrån att vi bor en del på hotell, och det är så viktigt att känna sig hemma speciellt när man reser i arbetet. Jag tror att vi skulle kunna skapa ett sådant hotell. Vi gillar ju Göteborg så det hade varit kul och gärna i någon fin historisk byggnad. Det vore en riktig dröm!

Jag är ensamståen­de med tre barn och inte ute och minglar, så det är sällan man kan ta in vidd en av framgången.

Ska det vara en knappnål på en bild så letar vi över hela världen tills vi hittar den finaste.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden