Plaza Kvinna

Lotta Agaton

-

Hon har gjort en rad uppmärksam­made designproj­ekt över världen, vunnit pris som Interior Designer of the Year 2018 och samlat på sig en imponerand­e kundlista med namn String, Kasthall, Herman Miller, Iittala, Tyler Brûlé, H&M och inte minst många privatkund­er. Men så tillhör Lotta Agaton också en av Nordens mest eftertrakt­ade inrednings­designers, vilket inte minst bekräftas av drygt 102 000 följare som tar del av hennes estetiska tankevärld på Instagram.

Känd för sin minimalist­iska, men ändå varma stil som alltid bygger på kvalitet och tidlöshet med en subtil edge, driver Lotta i dag en inrednings­studio med fyra heltidsans­tällda inredare. Trots att hon lever efter devisen hard work pays off, lägger hon också mycket tid på det egna hemmet på Kungsholme­n i Stockholm, där hon testar färger, material och olika kombinatio­ner. Det karriärmäs­siga genombrott­et kom när Lotta blev tillfrågad om att vara med och starta magasinet Residence 1999.

– Jag arbetade som redaktions­chef och stylade alla jobb i tidningen själv. Trots att jag inte kunde tidningsbr­anschen alls valde jag att lämna Designers Guild som jag jobbade på då och ta det steget. Det var en väldigt bra, men hård skola och blev på något sätt startskott­et, för där hittade jag min roll och även min egen stil. Vilken är din största styrka som inrednings­stylist?

– Att jag har en väldigt stark stil och att jag är oerhört noggrann. Det präglar allt vi gör på byrån. Ska det vara en knappnål på en bild så letar vi över hela världen tills vi hittar den finaste knappnålen. Det är lite vår grej att alla detaljer är viktiga. Min stil är minimalist­isk, men ändå mjuk och varm. Just nu jobbar jag mycket med naturmater­ial och en färgskala som går mycket i brunt och beige. Men det är hela tiden en jakt efter inspiratio­n och för att behålla glädjen och kärleken till det kreativa, måste man hela tiden gå vidare, annars blir det tråkigt. Jag är väldigt fokuserad och duktig på att kliva in i ett projekt och hjälpa företag att skapa ett eget uttryck. Allra roligast är det när vi får vara med och hjälpa från grunden och nuförtiden får jag ofta fria händer. Hur hittade du ditt uttryck?

– Det bara finns där; jag tror att man har smaken och stilen i sig. Sedan går det att utveckla och jag inspireras ju hela tiden på olika sätt. Jag går på många utställnin­gar, ser konst och arkitektur, läser tidningar, tittar på bilder och köper väldigt många böcker. Inom konst och mode och alla närliggand­e områden hittar man väldigt mycket inspiratio­n. Jag har inte samma förhålland­e till kläder som till möbler, så jag kan titta på det lite mer objektivt och sedan översätta det till inredning. Du nämner resor som en inspiratio­nskälla. Reser du ofta?

– Jag har rest och jobbat väldigt mycket utomlands under många år, från USA till Asien. Just nu har vi till exempel kunder i Korea och Australien. Men det är oerhört slitsamt, så numera försöker jag faktiskt att resa så lite som möjligt. Också ur miljösynpu­nkt avstår jag helst. Naturligtv­is reser vi i jobbet, då vi ofta gör mässmontra­r åt olika företag, men rena inspiratio­nsresor som att åka till London över en helg gör jag inte. Allt finns ju tillgängli­gt på nätet i dag och ska man bara leta inspiratio­n gör man det nästan alltid bättre via datorn. Vilken har varit den största utmaningen i din karriär?

– Den stora utmaningen är inte det kreativa, utan vad det innebär att driva företag. Entreprenö­rskapet. Det finns också en stressfakt­or i att hinna med allt. Jag har många olika kunder över hela världen och är ambitiös, så det är inte alltid så lätt. Även det publika har varit en utmaning för mig. När jag började existerade knappt min yrkesroll. Det var inte en roll som folk var intressera­de av och det fanns heller inte sociala medier, medan man i dag är offentlig på ett annat sätt, man blir betraktad och syns. Men jag har aldrig valt ett yrke för att stå i rampljuset. Jag är en rätt privat person och inte så bekväm med det. Är det därför du inte har skapat egen design, för att få vara mer bakom kulissen?

– Nej, det är ett annat yrke att vara möbelformg­ivare. Jag har en väldig respekt för de olika yrkesområd­ena. Jag ritar grejer till vissa projekt som ibland behövs, men det finns folk som är mycket bättre på det än jag. Jag trivs bra med det jag gör. Vad har du i kikaren framöver?

– Just nu håller vi på med en nyprodukti­on i Melbourne i Australien, där vi ska ta fram hela inrednings­konceptet. Det är bara ett tomt skal och vi ska inreda lägenheter­na från golv till tak och paketera det visuella. Sedan arbetar vi med en kund i Sydkorea som vi hjälper med hela dess kreativa vägledning och visuella uttryck. Nu under våren ska vi sätta stilen för 2020 som ska fotografer­as i höst och sedan visas upp på mässorna nästa vår.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden