Plaza Kvinna

Planera resan

-

Hitta bästa prise t

Det går att hitta billiga resor om du är beredd att tänka annorlunda. De bästa dealerna hittar du off-season så försök att resa när andra inte gör det. Undvik att åka under skollov då resorna blir dyrare. Ska du åka på en weekend så testa att åka fredag–måndag eller lördag–tisdag i stället för torsdag– söndag. Om du reser från en annan avreseort kan du ibland hitta resor till ett lägre pris. Ha is i magen och välj sista minuten eller var ute i god tid och ha möjlighet att få ”boka tidigt”-rabatt. Numera finns flera jämförelse­sajter där du enkelt kan hitta bästa resan till det lägsta priset. Tänk dock på att rensa bort cookies innan du sätter igång. Sökmotorer spårar din aktivitet online och vissa bokningssa­jter höjer priserna beroende på efterfråga­n.

Hitta bästa boende t

Med ett billigt flyg kan du i stället lägga pengarna på att bo riktigt bra – boendet är ju halva resan. Självfalle­t vill man göra en bra deal även här. Bokningssa­jterhar ofta ”Early Bird”-erbjudande­n, passa på då. Men även om dessa sajter underlätta­r sökandet är det inte alltid de ger de bästa priserna. Jämför med hotellets egen sajt; de bästa rummen erbjuds oftast till kunder som bokar direkt via hotellet. Och samma sak här; när du bokar ditt hotell så rensa cookies eller surfa via en utländsk IP-adress när du bokar. Det kan ha bäring på valutakurs­skillnader. Testa också att ändra datum när du letar hotell. En hotellnatt mitt i veckan är vanligen billigare än en helgnatt.

Skaffa lojalitets­kort

Även om du inte flyger eller åker tåg ofta så kan du dra nytta av resebolage­ns belöningsp­rogram. Efter bara några resor har du samlat tillräckli­gt många poäng för att omsätta dem till gratis eller billigare resor. Är du medlem har du dessutom större chans att bli uppgradera­d.

Se också till att ladda ner flygbolage­ts app. I de allra flesta fall slipper du skriva ut boardingko­rt och kan boarda med mobilen och du får även uppdaterin­gar om förseninga­r eller ändringar i realtid.

Kontroller­a alltid att arrangören har resegarant­i hos Kammarkoll­egiet. Resegarant­ilagen trädde i kraft 1 augusti 2018 och skyddar dig så att du kan få ersättning om din resa blir inställd eller avbruten, till exempel om arrangören har gått i konkurs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden