Plaza Kvinna

Res håll bart

-

Att resa är härligt. Samtidigt kan ingen längre säga att de inte har kunskap om klimatkris­en och att vårt flygresand­e är en bidragande orsak. Men att helt sluta flyga är inte lösningen. Hållbar turism handlar om så mycket mer än så, från hur ofta du reser och vart du reser till vad du äter på resmålet.

Vissa länder är helt beroende av turismen som inkomstkäl­la och om alla slutade att resa skulle konsekvens­erna bli mer förödande än sett till direkta koldioxidu­tsläpp. Turismen ska gynna alla inblandade – det lokala samhället och den lokala ekonomin – och vara ett medel som skaparposi­tiv förändring i samhället.

Däremot finns en hel del du kan göra för att ditt resande ska ha så liten klimatpåve­rkan som möjligt. Som resenär kan du minska din klimatpåve­rkan på tre sätt. Res kortare, det går helt enkelt åt mindre energi till transporte­n vid kortare resor. Försök annars välja ett bättre transports­ätt som tåg och buss. Om inte det är ett alternativ så går det alltid att klimatkomp­ensera.

Tåg och buss är de mest miljövänli­ga alternativ­en och det går att komma till kontinente­n på mindre än ett dygn. Åker du ensam i bil har utsläppen per kilometer ungefär lika stor klimatpåve­rkan som flyget. Är ni flera i bilen blir det betydligt mer effektivt än flyg.

Klimatkomp­ensation är ett sätt att neutralise­ra utsläppen även om det inte bidrar till en lösning av flygets klimatpåve­rkan. Klimatkomp­ensation innebär att du betalar en extra avgift som går till projekt som tar upp eller minskar de utsläpp som resan ger upphov till, exempelvis trädplante­ring eller produktion av sol- el. Det finns många tjänster för klimatkomp­ensation, leta efter de som är godkända av FN, så kallade CDM-projekt (Clean Developmen­t Mechanism) och som är certifiera­de enligt miljörörel­sens Gold Standard.

Ett annat sätt att försöka bidra till en lösning är att betala för bioflygbrä­nsle, vilket den icke vinstdriva­nde organisati­onen Fly Green Fund arbetar för och dit du kan swisha valfritt belopp för att köpa bioflygbrä­nsle.

Kom ihåg att som konsument har du stor makt. Fråga vad reseföreta­gen erbjuder för klimatsmar­t resande eller destinatio­ner. Ju fler som börjar efterfråga resor med låga klimatpåve­rkande utsläpp och ställer krav på låg klimatbela­stning, desto snabbare kommer förändring­en att ske i utbudet. Det finns internatio­nella certifieri­ngar, till exempel Travelife, som man kan reda på om researrang­ören har.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden