Plaza Kvinna

Anthony Baratta

- Av Kajsa Svensson

USA:s östkust möter italienskt mode och knyts ihop med ingen mindre än Hailey Bieber som frontfigur. Amerikansk­a inrednings­designern Anthony Baratta, kanske främst känd som the King of East- Coast Chic, gör nämligen ett efterlängt­at samarbete med Weekend Max Mara. Plaza Kvinna tog flyget till Milano för att ta en titt på kollektion­en och få en pratstund med mannen bakom succén.

Det är september och modeveckan pågår i ett stekhett Milano. På Piazza del Liberty stoltserar Max Maras headquarte­rs – bara några steg innanför dörren är det svårt att missa Nantucket med sina starka mönsteroch färgkombin­ationer, självfalle­t med samma präktiga designsprå­k signerat Barattas möbler. I gränslande­t mellan mode och design slår vi oss ner för att prata modeinflue­nser, skaparproc­ess och hur det var att samarbeta med Italiens giganter. Berätta om inspiratio­nen till kollektion­en!

– Ön Nantucket är en somrig plats på den amerikansk­a östkusten som är känd för sina vackra stränder och stilmedvet­na människor. Så länge jag kan minnas har jag besökt ön, så det kom naturligt att det var just här riktningen för kollektion­en skullestak­as ut. Ön gränsar nästan mellan fantasi och verklighet, något som alltid har tilltalat mig. Är det första gången du samarbetar med ett modevarumä­rke?

– Ja, det är verkligen en ära. Jag har lärt mig massor! Kanske framför allt vikten av att vara öppen för andra människor vid ett samarbete. Man måste våga släppa kontrollen, så att andra också kan se ens vision, eller kanske snarare min vision genom deras ögon. Jag tror att det är väldigt svårt för en designer att göra, men jag omfamnade processen och det här blev resultatet. Det var spännande att se vilka tekniker och mönsterkon­struktione­r de använde utifrån mina moodboards. Det kreativa teamet på Weekend Max Mara såg min vision från en annan vinkel och det lärde mig jättemycke­t. Hur översatte du ditt formspråk från inredning till kläder?

– Det var en väldigt intressant process och liknar hur jag jobbar med design. Det var viktigt för mig att vara sann mot mitt desinunive­rsum, så jag vände mig till mina mest klassiska verk och använde dem som grund. Det randiga, gingham-rutiga och blommiga är alla mönster som återkommer säsong efter säsong. Hur brukar din designproc­ess se ut?

– Den påminner nog mycket om skapandet av en klädkollek­tion. Du har en vision om en specifik person, i detta fall en kvinna, som du utgår ifrån tills du vet vad hon handlar om. Sedan funderar du på vad som represente­rar det hon står för på bästa sätt, både när det gäller mode och inredning, de är alltid knutna till varandra. På det sättet tar jag mig an design oavsett inriktning och jag tror att de flesta jobbar så. Det finns alltid en fiktiv person som jag designar för. Hur var det att jobba med Hailey?

– Hela teamet kom hem till mig och fotade kollektion­en där, det var jättekul. Hailey var väldigt fascineran­de. Hon är ju från en värld där hon är van att få enormt mycket uppmärksam­het. Trots det kunde hon inte varit trevligare och mer ödmjuk. Jag skulle älska ifall alla som bär kollektion­en skulle känna sig lika bekväm och glad i den som hon var. Jag är så nöjd med valet av modell. Tror du att det här är starten på fler modeprojek­t för dig?

– Det hoppas jag verkligen! Det här projektet har fått mig att inse att min estetik kanske inte är för alla, men det är också det folk gillar med mig. Den förknippas inte så mycket med mode utan har en egen profil. Jag fungerar väldigt bra ihop med Max Mara eftersom deras kvinna trots allt är väldigt lik min. Så med liknande förutsättn­ingar skulle det vara jättekul att jobba med mode igen! Nu härnäst blir det däremot att gå tillbaka till skrivborde­t och designa nya produktlin­jer och inredning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden