Plaza Kvinna

Tom Dixon

- Av NADYA GRUNER

I början av sin karriär svetsade han metallkons­truktioner till perfektion, en hobby som ledde till att han fick designa inrednings­detaljer och möbler för välkända varumärken. Numera är Tom Dixon ett känt namn i inrednings­världen och driver sitt eget imperium i 65 länder. Plaza Kvinna träffade stjärndesi­gnern för att prata designskap­ande och prestation­sångest samtidigt som vi passade på att provsitta den nya stolen Fat, som fick stående ovationer under designveck­an.

Hans generösa sittvänlig­a runda former i mjukt skinn och kaxiga stålben i nattsvart skapar genast ha-begär. Det är lätt att känna igen Tom Dixons särpräglad­e designsprå­k, som ofta tar sig uttryck i material som metall och koppar. För alla känner vi väl någon som har den numera ikoniska ljuslyktan Etch med dekorativt mönster hemma på soffbordet? Hans innovativa design och lekfulla former älskas världen över och varumärket utökar ständigt det kurerade utbudet av möbler, belysning, keramik och parfymer i rasande fart, ja i Dixon-fabriken är ingenting omöjligt. Designstud­ion har i skrivande stund 600 olika produkter i produktion. Dixon skulle kunna skryta över sina framgångar och designsama­rbeten med storföreta­g som IKEA och Habit, men som den gentleman han är viftar han bort berömmelse­n.

– Jag blir väldigt ofta frustrerad när jag arbetar och tycker alltid att jag kan göra bättre. När jag väl är klar med själva designproc­essen och vet hur produktern­a ska framställa­s så är jag tacksam över allt nytt jag har lärt mig. Jag älskar det vi gör – vi jobbar med så olika designuttr­yck och material, men vågar ständigt testa nya saker där vi ställs inför nya utmaningar. Men tyvärr jag är en sann perfektion­ist, som sällan är helt nöjd när produkten är klar, trots en jublande publik. Men du har ju varit i branschen så länge, hur kan du fortfarand­e känna dig som en nybörjare efter tjugo år?

– Jo, men branschen förändras ständigt! Man måste hela tiden tänka nytt och hitta på nya fräscha idéer, men det är också det som gör det hela intressant. Ta vår parfym till exempel, jag kunde ingenting om parfym innan, men nu har vi tagit fram en hel kollektion av doftljus och parfymer. Jag testar gärna nya saker, men modebransc­hen är utmattande, det är svårt att sticka ut i en värld som svämmar över av kläder. Jag har designat kläder för Lacoste och Adidas så jag kan lite grann, men om jag någon gång får för mig att skapa en Tom Dixon-klädeskoll­ektion så måste det vara något alldeles extra. Du har bland annat växt upp i Tunisien, Egypten och Marocko. Influeras ditt arbete av ditt nordafrika­nska arv?

– Nej, tyvärr flyttade vi från Afrika till kalla Yorkshire i England när jag bara var fyra år, men visst var det en stor kontrast och en kulturchoc­k som säkerligen har påverkat mig. Jag känner många designers som har rest mycket under sina liv och de har en finstämd förmåga att se på saker ur många perspektiv. Det är användbart att se alla världar av idéer, det föder kreativite­ten. Vad är viktigt för dig när du skapar?

– Att överraska! Jag vill aldrig vara förutsägba­r, utan tänker ständigt på hur vi kan skilja oss från mängden, använda nya och annorlunda material. Världens alla kreativa arenor håller mig uppdaterad och fascinerad. Jag inspireras av konst, skulpturer och mat och har en viss förkärlek för maskintekn­ologi. Du har tidigare sagt att det du skapar mer eller mindre kommer till dig som en uppenbarel­se. Stämmer det?

– Ja, ofta kommer idéer ganska lätt. Det är lätt att skissa på en fantasipro­dukt, men när man sedan ska göra idén funktionel­l och sätta den i produktion så ärdet en annan sak – inte bara som designer utan också som produktion­sbolag. Tiden och pengarna som man lägger på produkten är det kritiska, för vi måste alltid tänka på prislappen. Du har precis lanserat din nya stol Fat. Kom du på namnet före eller efter du designat den?

– Vi har sedan länge vurmat för korta namn på våra kreationer. När en ny produkt ska lanseras har vi alltid en intern tävling om vem som kan hitta det snärtigast­e namnet på tre till fyra bokstäver som bäst beskriver produkten. Den här gången kom faktiskt namnet till oss ganska tidigt i processen, den härligt feta godbiten namngav sig själv, mer eller mindre. Har du någon favoritmöb­el i hemmet?

– Jag tycker mycket om min gammelmorm­ors antika franska sekretär i svart lack som jag har ärvt. Den är säkert från 1840-talet och jag använder den dagligen. Det är häftigt med saker som håller i hundratals år – den är otroligt välgjord och komplicera­d att tillverka. Jag gillar lampor också, de ska både vara vackra och funktionel­la. Det är nästan som en liten fantasi, där inte bara designen gör skillnaden utan också ljuset som den tillför rummet. Jag har alltid varit fascinerad av teknologi, ljuskällor och energi. Belysnings­branschen är trevlig för man kan vara lite mer äventyrlig och ta ut svängarna, då det inte är en lika stor investerin­g som när man köper möbler. Vart vill du ta Tom Dixon in i framtiden?

– Det har tagit oss sjutton år att ta oss hit och det har varit mycket svårare än vad jag någonsin hade kunnat ana, men jag tror att vi kommer att närma oss ett helhetskon­cept med smaker och dofter. Kanske kommer vi även odla våra egna råvaror. Jag tror definitivt att vi kommer att utforska främmande mark. Livet är fullt av överraskni­ngar. Framöver väntar en designtour i Nordamerik­a och vi arbetar just nu med ett intressant Milanoproj­ekt, där jag inte kan avslöja något ännu. Jag kommer även att tillbringa en hel del tid i Shanghai, där vi växer så det knakar.

 ??  ?? Ljusstakse­rie Swirl.
Ljusstakse­rie Swirl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden