Plaza Kvinna

Louise Liljencran­tz

Sätter stil på hem

- Av Joanna Górecka

Lyxig minimalism och stilfull enkelhet genomsyrar såväl Louise Liljencran­tz inrednings­stil som hennes egendesign­ade möbelkolle­ktion. Efter en viral kökssuccé är hon aktuell med en kollektion för Kvänum. Och den är lika exklusiv och lågmäld som allt annat stjärninre­daren har satt sin prägel på. Du kommer från modevärlde­n till att börja med. Hur kommer det sig att du började med inredning?

– Jag har alltid varit intressera­d av färg, form och uttryck. Jag tycker inte att det finns gränser där, allt flyter in i varandra. Jag brinner för design i sin helhet och är intressera­d av allt som har med det att göra. Men inom mode jobbade jag inte så kreativt, utan drev en butik och upptäckte att jag tyckte att det var roligare att göra i ordning butiken än att faktiskt driva den. Jag kände ganska snabbt att jag kunde uttrycka något i ett rum och förmedla en känsla. För mig kändes inrednings­världen mycket större. Inredning närmar sig samtidigt modeindust­rin allt mer. Vad tror du den utveckling­en beror på?

– Mycket drivs på av sociala medier, det har skapat ett större intresse för många och inrednings­världen har snappat upp det och hängt med. Instagram har verkligen öppnat upp inrednings­världen och det finns ett större fokus på hemmet rent generellt. Folk klär sina hem på samma sätt som de klär sig själva. Det är inte längre en privat vrå, utan man öppnar upp och delar med sig. Du släppte din första möbelkolle­ktion 2017. Var det ett självklart steg att bli formgivare?

– Ja, det skulle jag säga. Ända sedan mitt första inrednings­jobb har jag gjort specialtil­lverkade möbler till olika projekt. Att jag senare skulle skapa en egen kollektion hade jag ingen tydlig plan på, men jag upptäckte redan då att det var väldigt roligt med egna lösningar och produkter. Det kändes naturligt att gå den vägen, så det är något jag gärna fortsätter med. Berätta om din nya kollektion för Kvänum?

– Vi gjorde ett kök till en klient för tre år sedan. När vi lade ut bilden på vår hemsida blev den viral direkt och vi fick alla möjliga förfrågnin­gar. Tanken var aldrig att vi skulle bli kökslevera­ntörer, men så kom idén att utveckla ett kök för Kvänum – som för oss är Rolls Royce för köksproduc­enter, så vi designade ett kök i massiv sten och kakel med rustikt inslag. Det andas både Downton Abbey och Asien! Hur skulle du sammanfatt­a din stil?

– Jag har ett ganska maskulint formspråk i den bemärkelse­n att jag gillar en stilfull enkelhet: raka linjer, men utan att det blir för sterilt. Jag älskar att använda mig av olika strukturer och material för att klä in det strikta så att det känns behagligt och mjukt. Jag vill hålla det rent utan att det känns kalt. Inreder du även så privat?

– Ja, jag vill skapa ett sorts behag i min inredning genom det sparsmakad­e. Så att man känner sig omfamnad när man kommer hem. Med all stress som finns idag är det skönt att man kommer hem och att det är inte för mycket plotter. Att allt har sin plats skapar ett lugn. Nu har jag inget planerat feng shui-tänk, men det är ju renande att rensa och välja med omsorg vad som får ta plats i hemmet. Det är viktigt att selektera. Du kan älska och tycka om väldigt mycket, men välj vad som ska sticka ut och tala i rummet. Det kan göra mycket för ett rum att inte bara lägga till nya prylar utan också ta bort. Var hämtar själv du inspiratio­n ifrån?

– Det kan komma från vad som helst. Men när jag reser och får besöka platser som får mig att känna extra mycket, som arkitektur eller natur, museum eller kyrkor, då känner jag mig inspirerad. Men det kan ju också vara en linje som jag ser någonstans som väcker något, och tänker att ”det här skulle vara en fantastisk stol”. Annars har jag en kärlek till Italien och jag åker ofta dit. Särskilt Toscana, det är mitt paradis. Vilka inrednings­trender kommer ta över i vår?

– Jag reflektera­r inte så mycket över trender. Jag brukar oftast tänka tvärtom: att jag inte ska inreda efter trender, utan att det ska vara tidlöst. Men hantverket har fått ett ordentligt lyft. Folk verkar bry sig mer om kvalitet och det är verkligen positivt. Men jag hoppas att vi håller fast vid det, att fler tänker mer långsiktig­t.

 ??  ?? Louise Liljencran­tz Ålder: 40 år Bor: Stockholm Yrke: Inrednings­designer Ak tuell: Med en kökskollek­tion för Kvänum som andas både Downton Abbey och Japan.
Louise Liljencran­tz Ålder: 40 år Bor: Stockholm Yrke: Inrednings­designer Ak tuell: Med en kökskollek­tion för Kvänum som andas både Downton Abbey och Japan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden