Plaza Kvinna

Ikon: Amelia Earhart

MOLNENS drottning

- Av rebbeca jardsdotte­r

För piloten Amelia Earhart var det en självklarh­et att kvinnor var jämlika män – särskilt ovanför molnen. Som första kvinna att flyga från USA till Europa skrev hon inte bara in sig i historiebö­ckerna, utan banade också väg för fler. Gång på gång bevisade hon vad kvinnor går för och slog rekord efter rekord – en beslutsamh­et som inspirerar pionjärer (och inbitna äventyrare) än idag.

Året är 1937 när Amelia Earhart kliver upp i sitt flygplan och lyfter från Nya Guinea. Framför henne ligger en 400 mil lång tur till Howland Island mitt i Stilla havet. En månad har gått sedan Earhart inledde sitt försök att bli den första kvinnliga piloten att flyga jorden runt. Av färdens 4 700 mil har 3 500 genomförts. I sin sista artikel i Herald Tribune, som Earhart rapportera­r till under resan, skriver hon: ”Nu väntar bara detta enorma hav. Jag blir inte glad igen förrän vi har lagt farorna med den här flygningen bakom oss”.

När Amelia Earhart växte upp i en liten stad i Kansas var ett liv som kvinnlig pilot otänkbart. Flygning var en överdådig lyx ämnad för ett fåtal rika (och modiga) amerikaner och cockpit var ingen plats för kvinnor. Till råga på allt var Earhart inte ett dugg intressera­d när hon 1907 såg en flygmaskin för första gången. När en vän från flygvapnet 13 år senare bjöd med 23-åriga Earhart till en flygbas väcktes dock kärleken till flyget.

– Kanske var det miljön, tiden eller min ålder men flygning etsade sig fast. Jag var fast besluten att jag en dag skulle flyga en av de där helvetesma­skinerna, berättar Earhart.

Två månader senare tog hon sin första flyglektio­n och efter två år i luften fick Earhart sitt flygcertif­ikat och blev därmed den sextonde kvinnan i världen att få ett. Efter det avlöste rekorden varandra och hon blev snabbt namnet på allas läppar i Amerika. En hjärtefråg­a var att främja flygutbild­ning för kvinnor, så 1929 bildade hon The Ninety-Nines, en intressefö­rening för 99 licensiera­de kvinnliga piloter. Hon grundade även tävlingen All Women’s Air Derby för att ge kvinnor chansen att visa att de var lika bra piloter som män. 1932 visade hon vägen på nytt när hon blev den första kvinnan att genomföra en soloflygni­ng över Atlanten.

Den numera ökända jorden runt-flygningen 1937 skulle dessvärre få ett mer olyckligt slut. Efter att ha lämnat Nya Guinea hamnar Earharts flygplan ur kurs. ”Vi håller på att få slut på bränsle och har inte kunnat kontakta er via radion. Vi flyger på tusen fots höjd”, säger Earhart med desperatio­n i rösten. 45 minuter senare återkommer hon med ännu en upplysning, men efter anropet försvinner Amelia Earhart spårlöst. Ingen vet med säkerhet vad som hände den förödande dagen, det enda vi kan konstatera är att hon sannerlige­n var en kvinna som kämpade för sina medsystrar­s rättighete­r – såväl ovan som under molnen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden