Plaza Kvinna

Molly Hammar

MED SIKTE PÅ VÄRLDEN

- Av joakim hayenhjelm

Efter att ha slagit igenom i Idol 2011 och knipit en fjärde plats började fanskaran växa för Molly Hammar. När hon sedan ställde upp i Melodifest­ivalen 2015 var hon redan ett bekant ansikte och hyllades för sin stora röst. Året efter bjöd på ett andra åk med mello-cirkusen, men hon missade en plats i finalen och tog en paus tills förra året, då hon gjorde comeback med den frigjorda R&B EP:n Sex. Under våren har de nya singlarna No Place Like Me och Words etablerat Molly på den brittiska och amerikansk­a marknaden – och mer ny musik är på väg.

Vad låg bakom breaken efter Melodifest­ivalen?

– Jag ville försvinna in i studion. Jag skrev hundratals låtar och testade lite olika genrer och gjorde lite ”soul searching”. Jag kom på vem jag ville vara och hur jag ville låta. Åren som jag inte har synts har varit den viktigaste perioden i mitt liv. Nu går det bättre än någonsin, så jag är väldigt glad över att det hände.

Din EP har sex som tema. Vad ligger bakom valet?

– Jag har velat sjunga R&B i alla år, men inte vetat hur jag skulle paketera det. Jag vaknade upp en natt och tänkte att ”jävlar vad fett det vore att skriva om sex och kvinnlig sexualitet”. Utifrån den tanken och idén skapade jag hela mitt nya artisteri. Jag klickade så hårt med det och allt bara föll på plats efter det. Så det fanns absolut en tydlig tanke med det, men något som kom naturligt för mig.

Känner du att det är kontrovers­iellt eller svårt att vara öppen kring sin sexualitet som kvinnlig artist?

– Ja, det är en av anledninga­rna till varför jag ville ta upp det. Som kvinna generellt, inte bara som kvinnlig artist, stöter man ofta på många hinder när man vågar vara öppen, tydlig och stark med vad man gillar och inte gillar – om man älskar sin kropp och så vidare. Det sticker fortfarand­e i folks ögon. Det är en viktig kamp som jag kommer att fortsätta driva, även om det innebär att jag får speciella frågor från journalist­er och skamliga förslag från män. Man ska få göra precis vad man vill. En kvinna ska därför ha lika mycket rätt att få prata om sin sexualitet som en man. Vi är så styrda av samhällsst­rukturer och könsroller. Jag vill vara med och försöka befria folk från det lite med min musik.

De två vårsinglar­na som du släppt efter Sex, No Place Like Me och Words, har fortfarand­e tydliga R&B-influenser, men lutar betydligt mer åt pop-hållet. Vilken riktning kan vi vänta oss av dig framöver?

– Jag skulle beskriva det som en naturlig utveckling, att jag har byggt vidare på soundet. Det har varit tanken hela tiden, att Sex skulle vara startskott­et på något nytt. Jag kommer nog alltid att ha den här EP:n att komma tillbaka till, även om jag kommer att göra mer pop i framtiden. Jag har också fler urban- och R&B-låtar som är på väg. Jag vill vara en artist som kan göra allt. I augusti släpper du ytterligar­e en singel, duetten Show Me som du gör tillsamman­s med Kim Cesarion. Hur kom låten till?

– Kim är någon som jag har sett upp till i alla år. Vi träffades en sommardag och skrev den tillsamman­s med Pontus Persson och jag har nog aldrig lyssnat på en låt lika mycket som den här. Jag är extremt kär i den och slutar liksom inte vara det. Texten bygger på våra egna historier och handlar om hur vi upplevde exakt samma sak i två relationer. Det var det vi enades i under den sessionen. I refrängen sjunger vi ”show me all the ways you love me” och låten är en vädjan till den man är kär i att visa vad man vill, för man vet redan själv att man vill ge allt. Det är en romantisk låt som fan. Vi ville skapa en kärleksvåg i sommar med den här låten!

Passande då att du ska ut på sommarturn­é. Hur känns det?

– Som en jävla dröm! Det är min första turné någonsin och det ska bli helt fantastisk­t. Jag är så sjukt tacksam att bara få göra den, att få sjunga och träffa folk som gillar min musik. Det jag älskar med att köra live är att det blir så olika varje gång. Om du har gått på en konsert, så kan du lätt gå dagen efter, då ingen konsert är den andra lik. Man improviser­ar och har kul runtomkrin­g det. Så det är väl det som är det roligaste egentligen – det ska bli kul att bara få leka helt enkelt!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden