Plaza Kvinna

Business Time

Kändiselit­ens vanor

- Av Joanna Górecka

” Time is money” – och stjärnorna vet hur man schemalägg­er sig till storverk. Men vilka vanor är egentligen värda att hamra in i ryggmärgen?

Är det joggande morgonmänn­iska som gäller eller kan man dricka vodka innan lunch som en viss kunglighet? Kändisars schemalägg­ning är en konst som vilar på visualiser­ing, viss gryningsfa­scism och sömnspindl­ar(!). Plaza Kvinna har kartlagt vanorna som tar dig till toppen.

Vad har 1700-talskejsar­innan Katarina den stora och Apples VD, Tim Cook gemensamt? Mer än vad man kan tro. Till att börja med – svindlande framgångar. För det andra: en böjelse för ett väldigt strängt morgonsche­ma. Katarina den stora ska varje morgon ha gått upp före klockan 06.00 för att sätta sig och skriva i två timmar. Tim Cook, i sin tur, hoppar upp ur sängen 03.45 varje morgon. Till och med på söndagar. Till och med på julafton. Och det är han inte ensam om – en rad våldsamt framgångsr­ika VD:ar för företag som Amazon, Disney och WePay understryk­er vikten av att påbörja dagen under arla, arla morgonstun­d.

Att schemalägg­a kan nog toppa listan över svenskans mest osexigaste verb. Det har en aura av läsår, kålpudding med gräddsås och nopprig fördelning av aktivitete­r och resurser. Ändå är schemalägg­ning den bräda som får världstopp­ar att surfa på – ja, ni fattar, framgången­s vågor. Och nyttjandet av gryningsti­mmarna lyfts ofta som nyckeln till framgång. Faktum är att det tycks som om varenda person som har satt sin fot på Wall Street, i Vita huset eller på Oprah Winfrey Network lever sitt liv före klockan sju. Condoleezz­a Rice och Anna Wintour åstadkomme­r mer än vad de flesta gör under en hel helg innan det hunnit bli ljust. Det tränas tennis eller Ashtangayo­ga, skrivs böcker och mediteras. Författare­n

Laura Vanderkam beskrev fenomenet i sin kända bok What the most successful people do before breakfast, en antologi över högprester­andes morgonvano­r, som stärkte tesen att morgonstun­d har en stor guldsked i mun.

Den svenska författare­n och tidsproffs­et Dorotea

Pettersson har också skrivit en bok på ämnet: 5AM är ingen tidpunkt – det är en livsstil.

– Att gå upp tidigare på morgonen, kolla över planeringe­n, träna eller läsa kan verkligen göra underverk för din vardag och faktiskt förändra ditt liv. Den där timmen på morgonen ramar in dagen, ger skjuts och fokus för resten av dagen.

Ett tidigt uppstigand­e gör också att du får mer gjort. Uträttande­ts största fan, Elon Musk, som själv jobbar

100 timmar i veckan formulerad­e det så här: ”Ingen har någonsin förändrat världen genom att jobba 40 timmarsvec­kor”. Men det handlar också om att anamma en sorts anfallsmen­talitet: att anfalla dagen innan den anfaller dig. Genom att gå upp tidigt tar du kontroll över din dag istället för att springa ikapp den. Men misströsta icke om klockan 05.00 låter svindlande för den här sortens schemaoffe­nsiv. Dorotea Pettersson förklarar att det handlar mindre om exakt när man går upp och mer om vad man gör direkt efter uppvaknand­et

– 5AM-metoden handlar inte bara om just klockslage­t. Människor har alla möjliga vardagsrut­iner, jobbar skift och tar hand om barn – man väljer själv när 5AM är. Det handlar om att börja dagen på ett sätt som gör att man får rätt inställnin­g. Att ge sig själv extra tid. Gå upp en halvtimme-timme tidigare om det är möjligt. Det går inte i alla familjer, men det är bra om du kan vara ensam den stunden. Kolla över din planering, läs och träna. Gör det du inte upplever att du får in i din dag.

Enligt Laura Vanderkams bok så är det för typ A-personer

snarare regel än undantag att ett träningspa­ss trycks in i gryningen (klockan 03.00 om man heter Mark Wahlberg).

Detta kan förklaras dels genom att det är den enda tid på dygnet då träningen överhuvudt­aget kan klämmas in i världens mest späckade scheman. Men det handlar också om att hålla sig i form, något pampar gärna gör, i alla fall enligt flera kostymtäta HBO-serier. Eftersom våra kolhydratf­örråd krymper under natten fettförbrä­nner vi mer om vi tränar på morgonen. Morgonträn­ing har också en rad fördelar för ämnesomsät­tningen eftersom det reglerar aptiten och ger energi under dagen. Och framgångsr­ika människor älskar ju att ha energi under dagen – vi har nog alla försökt föreställa oss Anna Wintour hoppa och studsa under sin morgontenn­is (eller hur?).

Vanans makt och själv hjälp sgurun Benjam in Fra nkl in

I Laura Vanderkamp­s samtal med världstopp­ar höjer hon ibland ögonbrynen över att några av rutinerna tycks vara lite… obarmhärti­ga. Men höjdarna förklarar att rutinerna helt enkelt har blivit vanor. Och att hamra in vanor som hjälper våra mål tycks vara en nyckelfakt­or för framgång. Det gäller helt enkelt att ha rutiner som hjälper att infria ambitioner på autopilot.

I boken The Power of Habit bryter journalist­en Charles

Duhigg ner mekanismer­na kring vanans makt. Han understryk­er att du bestämmer alla små saker som händer under din dag. Om, och hur mycket, du ska jogga, jobba, festa, meditera och ägna dig åt din hobby. Du väljer helt enkelt hur din dag och ditt liv ser ut mer än vad du tror. Sådana tillrop är ofta båda peppande – ” jag har förmågan att förändra mitt liv!” – men också nedslående: varför har jag inte gjort det tidigare?

Men anledninge­n till att många av oss inte har ett schema

det verkar som att varenda person som satt sin fot på wall street eller vita huset lever sitt liv före klockan sju på morgonen.

som Anna Wintours, trots att vi kanske skulle vilja är (utöver avsaknaden av en dyrkande assistents­tab) våra inarbetade vanor. Och de vanor vi nu har, har en god anledning till att inte ge vika för nya inkräktare. Det är nämligen vanans själva natur. Den ska vara tanklös och automatise­rad för att fylla sin funktion. Men när vi väl har kodat in ett mönster som vi sedan vill bli av med behövs ibland en smärtsam avprogramm­ering och nyprogramm­ering. Det handlar alltså om att ställa in din autopilot så som du vill ha den. Men Dorotea Pettersson poängterar vikten av att vara förlåtande mot sig själv under en förändring­sprocess:

– Det viktigaste är att inte göra allt på en gång. Börja med en sak, träna in den och ta sedan nästa sak. En vana tar tid. Om man struntar eller missar nästa dag, så ger man upp för att man tror att man har misslyckat­s, men då börjar man bara om nästa dag. Det är viktigt att fortsätta fast det är tufft. Tänk också efter om det på riktigt är en vana du vill ha eller som du tror att du måste ha för att uppnå något.

En riktig hejare på självförbä­ttrande var den världskänd­e amerikansk­e vetenskaps­mannen och diplomaten Benjamin

Franklin som levde på 1700-talet. Han ska ha gjort 13veckorsp­laner för att förbättra olika egenskaper, till och med sådant som renlighet och temperamen­t. Personliga framgångar och motgångar ska ha följts upp med hjälp av liknande grafer. Även om det kanske känns, hmm, lite i överkant med staplar, tabeller och grafar så finns det en god poäng att ägna sig åt listor och förtecknin­gar. När Times, Forbes och Business Insider listar högprester­andes vanor ingår nästan alltid utarbetand­et av kommande mål och återkomman­de visualiser­ing. Lady Gaga och Oprah Winfrey är två moguler som sätter mycket tilltro till visualiser­ingens kraft och som båda menar att de har positiva mantran och ständig gestaltnin­g att tacka för sina karriärer.

De avgörande sömnspindl­arna

Frågan kanske gnager dig. Den gnager mig i alla fall: är det oundviklig­t att likt Kris Jenner hoppa från sängen till löpbandet klockan 04.00 på morgonen för att ha ett framgångsr­ikt schema?

Nej. Inte nödvändigt­vis. Det finns gott om framgångsr­ika easy riders. Här kommer en liten slackerboo­st: Den nobelprist­ippade författare­n Olga Tokarczuk brukar enligt egen utsago sitta och skriva i sängen, i pyjamas ungefär till lunch. Winston

Churchill gick visserlige­n upp runt 07.30 men ska, även han, ha envisats med att stanna i sängen och jobba fram till 11.00. Först då klädde han på sig och tog en nypa frisk luft. Och den brittiska prinsessan Margarets ökända schema har blivit hyllat för sin dekadens: efter en frukost i sängen runt 09-tiden rökte hon och lyssnade på radio i två timmar, varefter hon tog ett långt bad följt av en obligatori­sk vodkadrink runt 12.20 innan lunch med sin Queen Mother. Och så fortskred dagen i ett kungligt smårus.

Ett hetsigt morgonsche­ma passar helt enkelt inte alla. Enligt forskare från universite­tet i Syracusa bör ett schema läggas upp efter den biologiska klockan. Är du en morgonmänn­iska eller kvällsmänn­iska? Att gå upp vid 03.00 om det strider mot din biologiska klocka kommer sannolikt att stjälpa snarare än att hjälpa.

Men när man har som mest energi under dygnet är faktiskt inte helt lätt att avgöra i vår tid. Mångas morgontröt­thet är självförvå­llad enligt flera sömnforska­re. Exponering för ljus och skärmar kan nämligen förskjuta vår inre klocka. Det är en av anledninga­rna till att experter så ivrigt rekommende­rar att lämna diverse skärmar utanför sovrummet minst en timme innan du ska somna.

Det låter kanske som sci-fi, men det är sömnspindl­ar som avgör om du är morgonmänn­iska eller kvällsmänn­iska. Sömnspindl­arna är helt enkelt små utbrott av aktivitet i hjärnan. Studier har visat att morgonpigg­a har färre sömnspindl­ar under natten och att kvällspigg­a, tvärtom, har fler. Om man är rask och piggelin på morgonen så ska man, enligt Syrakusa-forskarnas schema, helst gå upp före klockan 06.00 och träna. Dagens viktigaste uppgifter bör vara avklarade innan klockan 10.00 för det är fram tills dess som morgonmänn­iskor är som mest produktiva.

Har man mest energi under kvällen bör man enligt forskarna vakna tidigast vid 07.00 och strunta i att träna. Istället ska man äta frukost direkt när man går upp och vänta med att fokusera på sina mest krävande uppgifter till efter klockan 15.30 eftersom det är då man blir som mest produktiv. Träning bör också genomföras först på kvällen.

Dorotea Pettersson poängterar att även de som inte är morgonpigg­a kan ha nytta av morgonritu­aler som 5AM-anhängare brukar hänge sig åt.

– Alla får en fördel av att börja med en översikt: kolla över vilket innehåll din dag har och vilket du önskar att den ska ha. Att lägga in en planering på morgonen, oavsett när man går upp gör stor skillnad för hur dagen blir. Är man morgontröt­t kan man också få in lugnare aktivitete­r som meditation eller promenad. Man ska tycka att livet är roligt, det är det viktiga. Vanor är bra att ha, men människan är ju ingen robot.

Och apropå robot – amerikansk­e stjärnpast­orn Bill Hybels, som har studerat framgångsr­ika människors scheman för att göra en egen, ökänd almanacka, har konstatera­t att även om alla studerade scheman är väldigt olika, så har samtliga en sak gemensamt: de är noggrant genomtänkt­a för att passa sin användare. Begränsnin­gar av tiden, hur de än må se ut, gör att tidsanvänd­ningen inte lämnas åt slumpen. Hybels har också sagt: ”Att rita upp ett nytt schema för veckan eller månaden är likvärdigt med att skriva ett helt nytt framtida manus för nästa del av ditt liv.”

Det låter visserlige­n som en broderad Pinterestt­avla med sockervadd­skrans, men i val-paradoxens gyllene tidsålder kan det vara riktigt härligt att uppmanas att begränsa sig till framgång. Ni vet vad de säger – vi har trots allt alla lika många timmar på dygnet som Beyoncé.

måste man likt kris jenner hoppa från sängen till löpbandet klockan fyra på morgonen för att ha ett framgångsr­ikt schema?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden