Plaza Kvinna

Emely Crona Stenberg

Hon blev trött på PR-branschens vassa armbågar och startade Heja Livet – ett av Sveriges största nätverk för kvinnor. Emely Crona Stenberg brinner för systerskap i den virala samlingspl­atsen, där kvinnor inspirerar, stöttar och peppar varandra. En grupp h

- LYFTER KVINNOR Av Joanna Górecka

Heja Livet började som en Facebookgr­upp. Nu är det ett nätverk, en podd och ett stort socialt forum. Anade du att det skulle bli så stort?

– Allting började med en tanke att koppla samman människor i min närhet och skapa en plats för att utbyta åsikter, men jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att vi fyra år senare skulle vara 100 000 personer världen över. Det är både rörande och skrämmande. Kärleken för dessa kvinnor har vuxit i takt med det enorma ansvar jag känner för Heja Livets medlemmar.

Vad hoppades du när du startade gruppen?

– Jag ville att vi tillsamman­s skulle föra varandra uppåt och framåt i de yrken som vi hade. Konkurrens­tänk och vassa armbågar var alldeles för vanligt i den bransch jag jobbade i och Heja Livet föddes som en motpol till den typen av karriärskl­ättrande. Idag har medlemmarn­a bevisat för mig hundra gånger om vilka storheter man kan skapa om man gör det tillsamman­s.

Hur såg ditt liv ut innan Heja Livet?

– Jag jobbade heltid som PR-konsult och lärde mig enormt mycket genom att befinna mig i en sådan tillåtande miljö. Efter den perioden tillbringa­de jag dagarna på ett foodtruckf­öretag, där jag fick slita hårt kroppsligt. Att i minusgrade­r servera taco ur en knallrosa foodtruck var det bästa som kunde hända när man var trött på det ”låtsasliv” som PR-branschen ibland är. Jag utbildade mig också till florist för att jag var trött på att prata med människor och ville arbeta med ett material som inte hade åsikter om allt och alla. Idag är det svårt att förstå att jag jobbar heltid med Heja Livet när det snarare är som en del av min kropp, lika naturligt. Det sorgliga är att mina föräldrar aldrig fick uppleva all framgång. De stöttade mig alltid i mina beslut, så det hade varit fint att visa hur bra allting faktiskt blev.

Du förlorade båda dina föräldrar i tidig ålder. Hur har de svåra händelsern­a format dig?

– Det finns två vägar att gå när man går igenom livet och stöter på den typen av svårighete­r som jag har gjort och ingenting är rätt eller fel. Jag valde vägen att inte lägga mig ner och vilja dö. Självklart, vissa dagar känns livet så, men det finns en sådan enorm livsglädje i min kropp. Det finns ingenting jag älskar så mycket som att vara vid liv. Jag tycker att det är en ynnest att få vara med om årstider som kommer och går, att få skratta tills jag gråter, springa snabbt genom högt gräs eller äta middag på en balkong en iskall vårkväll. Att få känna livet i sig, det är det häftigaste jag vet.

Under den här resan med Heja livet, vad har förvånat dig mest?

– Att det fungerar. Att 100 000 individer på en och samma plats kan dela lärdomar, kunskap och insikter, utan att det blir kaos och katastrof. Jag tycker det är magiskt att människor som aldrig någonsin skulle ha träffats eller ha umgåtts i livet utanför skärmarna möts och skapar stordåd, både på självutvec­klande och karriärsmä­ssiga plan.

Vad är du mest stolt över?

– Att jag med säkerhet kan sträcka mig så långt att säga att gruppen räddar liv. Ensamhet är idag ett stort problem som vi nästan aldrig talar om, då vi lever i en värld som fokuserar på likes, stagade bilder och en viss typ av människa som ska inspirera. Vi har ett storstadss­tänk som jag tror är osunt i längden och det är viktigt att inte glömma bort den lilla människan med stora rösten som finns i alla småstäder över hela Sverige. Dessa personer har fått en plattform i Heja Livet att diskutera allt mellan himmel och jord. Det är så självutvec­klande – det gör mig väldigt stolt.

Vad är nästa dröm för dig?

– Heja Livet kommer förhoppnin­gsvis finnas i den regi det gör idag ett bra tag framöver, men jag och Carro som jag driver nätverket tillsamman­s med arbetar för fullt med ett systerbola­g som ska plocka upp styrkorna med Heja Livet och fortsätta se den lilla människan och ge den rätt verktyg för att skapa storheter. På ett personligt plan vill jag bli modig igen, våga kasta mig ut och känna en styrka i mina svagheter. Det är så viktigt att skapa en hållbar framtid, utan stress och ont i magen. Jag har gråtit mycket i mina dagar så jag vill göra plats för skrattet, det är dags nu.

 ??  ?? EMELY CRONA STENBERG
Ålder: 33 år Bor: Stockholm. Gör: Driver nätverket Heja Livet som ska motverka kvinnlig konkurrens och näthat.
EMELY CRONA STENBERG Ålder: 33 år Bor: Stockholm. Gör: Driver nätverket Heja Livet som ska motverka kvinnlig konkurrens och näthat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden