Plaza Kvinna

Se, läs, upplev

- Av Jenny Olsson

Med en vision om att det är de små sakerna som gör skillnad har det danska märket Notes du Nord fått allt fler hängivna fans. Deras dekorativa mönster och perfekta avvägning mellan kvinnlig elegans och street fashion går hem. Plaza Kvinna talade med märkets grundare och kreativa chef Sara Sode om hennes designfilo­sofi, vägen in i modebransc­hen och höstens färgstarka kollektion.

Danska märket Notes du Nord lanserades för tre år sedan och kombinerar precis som namnet antyder det skandinavi­ska modet med en feminin och elegant modern touch. Bakom märket står det äkta paret Sara och Rasmus Sode som från sin bas i Köpenhamn skapar eleganta och kvinnliga plagg med en modern känsla i handplocka­de material. Som creative director är Sara ansvarig för Notes du Nords kreativa uttryck och arbetar i sin design utifrån filosofin ” du är redan unik – så framhäv det.” Kort sagt, väldesigna­t självförtr­oende.

– Vi vill förändra sättet som kvinnor klär sig och tänker om sig själva. Du behöver inte sträva efter att sticka ut till varje pris, särskilt inte om det är på bekostnad av integritet och självförtr­oende. Vi vill ge kvinnor möjlighete­n att klä sig elegant och personligt och i former som smickrar kroppen. Kvinnor ska visa att de är kvinnor och gå rakryggade och med stolthet oavsett kroppsform eller storlek. Vår design vill få kvinnor att känna sig vackra – oavsett om de är på väg till kontoret eller ska på ett cocktailpa­rty.

Ni lägger stor fokus på mönster. Hur kommer det sig?

– När vi designar en kollektion får vi alltid mycket inspiratio­n från det förflutna, nutiden och naturen. Jag älskar blommor i alla former, storlekar och färger och det är något som alltid finns represente­rat i våra prints. Vi vill skapa

vackra och intressant­a mönster, vilket är själva kärnan i Notes du Nord DNA.

Hur tänker du kring material och tyger?

– Material är supervikti­gt för oss och att handplocka de rätta tygerna står alltid i fokus. Ofta slutar det med att vi tillverkar våra egna tyger eftersom vi har så höga krav på kvalitet. Det vi också fokuserar stort på är att arbeta med och expandera användning­en av

100 procent återvunnet material.

Hur kom det sig att det blev modedesign för dig?

– Ända sedan jag var liten har jag känt ett behov av att utrycka mig kreativt, oavsett om det var genom design, att sjunga eller dansa. Jag har alltid varit fascinerad av modeindust­rin och brukade bläddra i min mammas modemagasi­n. Jag lånade upp dem på mitt rum och studerade varje sida intensivt och från det – och från min mammas garderob – skapade jag min egen speciella stil. Jag har alltid velat uttrycka vem jag är genom min stil och sättet jag klär mig. Så naturligtv­is är det fantastisk­t att jag nu får arbeta med det jag älskar.

Efter sommaren är det dags att uppdatera garderoben. Hur behåller vi sommarkäns­lan?

– Det är enkelt: Var inte rädd för att använda färger. Det är bara en fråga om vana. Så snart som du har blivit van vid att addera färg till varje outfit, så kan du lätt bära en stark rosa topp kombinerad med nedtonade färger – det kan du göra året runt om du vill. Försök bara att hitta vilka färger som är ”sommar” för dig och addera dem.

Tre plagg en kvinna bör ha i höstgarder­oben?

– Den perfekta vita skjortan. Klänningen som får dig att känna dig sexig och självsäker. Och en sidenblus med feminina puffärmar.

Berätta om er höstkollek­tion. Vad har ni valt att satsa på?

– AW19-kollektion­en innehåller många plagg som är perfekta för den urbana hösten. Jag skulle beskriva kollektion­en som feminin, vass och lättburen. Färgpalett­en spänner från pudrig rosa över varm rost till scharlakan­sröd. Där finns vackra mönstrade sidenklänn­ingar, tjocka stickade tröjor, stora puffärmar, fokus på midjan och så den perfekta jackan för att hålla dig varm och citychic hela vintern. Självklart släpper vi aldrig taget om vårt berömda leopardtry­ck! Inspiratio­nen kommer från stadsmiljö­er i Köpenhamn och Paris: från de mjuka färgerna i den gamla arkitektur­en till de starka färgerna på trädens löv när de skiftar från mörkgrönt till rött, orange och gult. Hösten har alltid varit en favoritsäs­ong, då kan man använda nästan alla olika stilar i sin garderob.

 ??  ??
 ??  ?? Sara Sode
Yrke: Grundare och kreativ chef för klädmärket Notes du Nord.
Familj: Gift med Rasmus, ett barn och en hund.
Bor: Norr om Köpenhamn.
Aktuell: Med sin AW19- kollektion.
Sara Sode Yrke: Grundare och kreativ chef för klädmärket Notes du Nord. Familj: Gift med Rasmus, ett barn och en hund. Bor: Norr om Köpenhamn. Aktuell: Med sin AW19- kollektion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden