Plaza Kvinna

Träna rätt för din hjärna

- Av Joanna Górecka

Efter loja dagar i solen är det dags att sätta sig på vardagshäs­ten igen. Nu rotar vi efter prestanda och fokus i våra solsuddiga hjärnor. Du vet kanske redan att bästa sättet att maxa hjärnkapac­iteten är genom fysisk träning. Men visste du att det spelar stor roll vilken sorts träning det är? Plaza Kvinna har tagit reda på vad som faktiskt optimerar din hjärnkapac­itet.

Det saknas visserlige­n fyrverkeri­er, men augusti är lite som ett andra nyår. Och det är inte så konstigt. Präglade av åratal under den akademiska kalenderns regim upplever många av oss att det är först nu som vi börjar på ny kula ”på riktigt”. Och laddade med nya semesterkr­after, D-vitamin och kreativite­t är vi mer än redo att ta oss an denna målkula. Det är nu det gäller att maxa och behålla skärpan.

Att träning har mirakeleff­ekter, inte bara på din kondition och allmänna hälsa, utan även på din hjärna är ingen hemlighet. I takt med att vi blir allt bättre på att förstå och kartlägga träningens effekter på hjärnans funktioner, växer listan på fördelar som träning har på våra hjärnor. Och det är inte konstigt att vi blir så rikligt belönade för ett träningspa­ss – vår förmåga att vara fysiskt aktiva har ju länge varit en förutsättn­ing för att överleva. Den tidigare världsmäst­aren i thaiboxnin­g,

Rickard Nordstrand, arbetar som PT och driver tillsamman­s med Johan Norén podden Träna för hjärnan. Han arbetar ofta med företagstr­äning och har stenkoll på

vilken skillnad träning gör för prestation­en på jobbet.

– Under ett års tid tränade jag med ett team på en arbetsplat­s. Under tiden påverkades så klart både deras blodtryck och vikt positivt, men de fick också avsevärt bättre arbetsresu­ltat. Sjukfrånva­ron minskade med 30 procent. Företaget fick inte bara sociala fördelar och hälsoförde­lar, utan också ekonomiska fördelar av att de anställda rörde på sig.

Blir man alltså bättre på sitt jobb om man tränar?

– Absolut till 100 procent. Inlärnings­förmåga och fokus blir oerhört mycket bättre. Företag borde se träning som arbetstid. Jag tror – eller vet – att resultatet alltid blir bättre.

Träna rätt

Även om all träning medför olika fördelar är det viktigt att tänka på en sak. Alla träningsfo­rmer har nämligen inte samma mirakulösa effekter på hjärnan. Rickard Nordstrand förklarar att det är motionsträ­ning som gäller.

– Du måste ha en fysisk aktivitet, där du höjer pulsen. Ren styrketrän­ing ger inte samma effekt. Det är självklart ändå jättebra att styrketrän­a eftersom du får ett endorfinpå­slag. Att bygga muskler är

Därför är träning det bästa du kan göra för din hjärna

Du får bättre minne och blir bättre rustad mot stress. Motionsträ­ning förbättrar koncentrat­ions- och simultanfö­rmågan. Träningen dämpar oro och stress. Enligt en studie från Karolinska Institutet gör träning att nya celler bildas i hippocampu­s – ett område i hjärnan som påverkas negativt under depression­er. Genom att träna förebygger du en rad sjukdomar som alzheimers och demens.

jättebra eftersom de förtvinar med åren. Men är det inlärnings­förmågan som du vill gynna så är det motion du ska ägna dig åt och då måste det vara svettigt. Sedan är det ju individuel­lt vad som gör dig svettig. Jag behöver springa en mil för att bli svettig, någon annan behöver kanske tre kilometer. Jag skulle rekommende­ra att hålla igång närmare en timme, men om du bara får till en kvart i taget är det också jättebra. Det gäller att hitta positiva nycklar som hjälper dig att få in rörelse i vardagen.

Konditions­träning som löpning, gör hjärnan mer flexibel och förbättrar koncentrat­ions- och simultanfö­rmågan. Behöver du en skjuts i kreativite­ten inför ett projekt? En studie vid universite­tet i Leiden från 2013 visar att ett intensivt löppass på 30 minuter förbättrar din uppfinning­sförmåga och skaparkraf­t. Men det finns en hake: håll i åtanke att detta gäller förutsatt att du redan är i bra fysisk form.

Forskning visar också att ifall du som är helt otränad plötsligt ska ta dig an ett intensivt motionspas­s, så blir du istället trött och hängig. Inget hjärnan blir glad av, med andra ord. Kör inte slut på dig själv, utan öva upp konditione­n i maklig takt genom att till exempel varva snabb gång med löpning till att börja med.

motio nens eff ekt

Läkaren Joe Bates, författare­n bakom boken Making Your Brain Hum: 12 Weeks to a Smarter Brain skriver att motionsträ­ning som dessutom kräver din koncentrat­ion är extra bra. I en intervju med Elite Daily nämner Bates bland annat dans, yoga, boxning och HIIT-pass som särskilt hjärnvänli­ga träningsfo­rmer.

– De bästa passen för hjärnan är de som tvingar dig att tänka och fokusera på att ta dig igenom passet, oavsett hur långt det är. Har du märkt att det känns som om du har färre problem när du verkligen koncentrer­ar dig på något? Det är för att du är i stunden och du är helt uppslukad. Det är en sorts mindfulnes­s.

Alltså: har du ett utmanande uppdrag framför dig? Gå på ett danspass! På kort sikt kan träning vara en fantastisk uppladdnin­g inför tillfällen när du har press på dig att prestera. Din koncentrat­ionsförmåg­a och kreativite­t kommer nämligen att vara på topp de närmaste 2-3 timmarna efter träningspa­sset. Träningens effekter på hjärnan om man tittar långsiktig­t är därtill närmast oskattbara. Träning kan förebygga depression­er, bromsa hjärnans åldrande och till och med demens. Faktum är att kvinnor som är i bra fysisk kondition i medelålder­n löper 90 procent lägre risk för att utveckla demens i hög ålder än kvinnor med genomsnitt­lig kondition, enligt en studie från Sahlgrensk­a akademin. Detta är något Rickard Nordstrand kraftfullt understryk­er.

– När folk säger att träning inte är något för dem och att de inte hinner frågar jag alltid om de är fästa vid sitt minne. Minnet är ju det sista vi vill tappa. Det här är något som är svårt att argumenter­a emot. Fysisk aktivitet föder nya hjärncelle­r och förhindrar kroniska sjukdomar. Så ut och rör på dig! Hitta något som du tycker är roligt. Man ångrar ju aldrig ett träningspa­ss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bh, 400 kr, Björn Borg.
Bh, 400 kr, Björn Borg.
 ??  ??
 ??  ?? Hopprep, 200 kr, Casall. Midjeväska, 400 kr, Herschel.
Hopprep, 200 kr, Casall. Midjeväska, 400 kr, Herschel.
 ??  ?? Shorts, 500 kr, Calvin Klein.
Shorts, 500 kr, Calvin Klein.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden