Plaza Kvinna

“Det var som min kropp styrde mig och inte tvärtom”

- AV FATIMA KRANTZ ILLUSTRATI­ON ELLEN BARKSTEN

Att leva i synk med sin cykel har blivit hetare än någonsin. På kontot @notyourcre­me blandar Ellen Barksten livfulla illustrati­oner med guider till hur man steg för steg kan börja leva i synk med sin kropp. Vi träffar Ellen och djupdyker i hur vi kan använda våra svajande hormoner till vår fördel och tar del av de bästa tipsen för att börja cykla med sin cykel, som Ellen brukar kalla det. Hur började egentligen ditt intresse för den kvinnliga hormonhäls­an?

– Det började med att jag jobbade på Syd – du vet företaget som gör mensskydd som ligger i de där röda plexiboxar­na? Jag ville vara informerad om ämnet jag jobbade med och fattade när jag började läsa på om menscykeln att jag egentligen inte visste någonting. Jag var själv i en period i livet där jag skulle kunna säga att mina hormoner var väldigt potenta och jag kunde ibland känna att det var min kropp som styrde mig och inte tvärtom. Jag hade mycket problem med huden och började intressera mig mer och mer för hudvård, efter ett tag förstod jag att insidan var minst lika viktig och då ville jag lära mig allt. Jag började med att testa att dra ner på kaffe och skillnaden blev påtaglig – till det bättre. Speciellt när det kom till min hormonella ångest, men också andra symtom. Kaffe, socker och alkohol är ju folks snuttefilt­ar. Och samtidigt saker som kan påverka hormonerna mer än många faktiskt förstår, eller kanske vill sätta sig in i.

Vad kan man göra om man vill börja tracka sin cykel?

– Ett bra sätt att börja är att ladda ner en app och börja tracka. Jag gilla Hormona då den inkluderar så otroligt många olika symtom. Mitt bästa tips är att verkligen överdriva i början. Tracka inte bara dagar kring blödning, utan checka in i måendet varje dag. Då får man en förståelse för och kan koppla sitt mående till hur hormonerna förändras under loppet av en hel cykel. Även om man använder hormonella preventivm­edel kan man göra detta, för att förstå om man får några eventuella biverkning­ar av dem. Genom att tracka sin cykel kan man också förstå om och i så fall när man har ägglossnin­g, det som cykeln egentligen kretsar kring, snarare än mensen. Utebliven, försenad eller regelbunde­n ägglossnin­g kommer alla att berätta något om hur insidan mår. Och sista steget – var konsekvent. Lär dig dina mönster och se hur de förändras med livets gång och hur olika yttre faktorer påverkar dig. När man blivit riktigt varm i kläderna kanske man inte behöver en app längre utan man lär känna sin kropp utan och innantill. Det som kan vara bra med en app är att man faktiskt samlar medicinsk data över tid, och varje dag om man är konsekvent. Skulle man få problem kan man då gå tillbaka och se vad som har förändrats i ens mående och symtom. På ditt konto pratar du även mycket om kosttillsk­ott – kan du hjälpa oss göra en liten guide till dina bästa tillskott? – Men ja! 1. Magnesium. Det har så många fördelar, speciellt för cykelsymto­m, men det gäller att hitta rätt magnesium för sin kropp och sitt syfte. Det finns en rad olika former av magnesium som alla kan hjälpa med olika saker. Exempelvis kan man leta efter “Bisglycina­te” eller ”L-threonate”om man vill förbättra sin sömnkvalit­é. Man kan använda “Malate” för ömma muskler eller kramper. 2. D-vitamin är ett måste såhär på vinterhalv­året. En bra minnesrege­l är att alltid ta D-vitamin under alla månader som har R i sig så från September till April. 3. Omega-3 är antiinflam­matoriskt och ett ämne som många inte får i sig tillräckli­gt från kosten. Att få i sig nog kan, precis som magnesium, hjälpa med att minska smärta men det stödjer också mentalt välmående och stödjer hudhälsa.

 ?? ?? Ellen Barksten.
Ellen Barksten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden