Plaza Magazine

LAUREN BOWKER

- Biokemiste­n och textilinno­vatörens haute coutoure-plagg ändrar färg efter miljö. Text Eva Magnuszews­ka Fotografer­ad av Oskar Gyllenswär­d i Somerset House i London.

För fem år sedan uppfann Lauren Bowker ett bläck som ändrar färg när det kommer i kontakt med koldioxid. Idén med bläcket fick hon under sina studier i biokemi på Manchester School of Art. Hon ville uppmärksam­ma ungdomar på farorna med passiv rökning och skapade en T-shirt som ändrar färg från gul till svart så fort den kommer i kontakt med cigarettrö­k och andra luftförore­ningar. Det revolution­ära koldioxidk­änsliga bläcket fick namnet PdCl2 och mottog ett flertal priser, bland annat Sustainabi­lity Fashioning the Future awards 2010. Lauren Bowker utvecklade bläcket vidare under sina studier på textilprog­rammet på Royal College of Art i London.

– Nu reagerar bläcket inte bara på koldioxid utan på flera olika parametrar, bland annat på UV-strålning, temperatur, luftmotstå­nd och fukt. Det gör att bläcket kan skifta färg efter hela RGB-skalan.

När hon började applicera sitt bläck på olika sorters textilier och material var hennes ställning som innovativ modeskapar­e avgjord.

– Bläcket kan appliceras på de flesta material och reagerar olika beroende på materialet­s yta. I min första kollektion, PHNX, valde jag att använda det på fjädrar.

PHNX består av endast ett skulptural­t plagg och presentera­des på Wearable Futures-mässan i London i höstas. Den blev omedelbart en snackis. Men genombrott­et kom i våras under Paris modevecka där Lauren Bowker och hennes företag The Unseen (som består av ett team med två designer och två ingenjörer) visade upp en revolution­erande couturekol­lektion i färgskifta­nde läder.

– Kollektion­en består av skulptural­a plagg i läder som är färgglatt på sommaren och svart på vintern. Alla plagg vi skapar är tänkta som vintageför­emål och inte slit-och-släng-kläder. Projektet föddes naturligt efter mitt samarbete med ett formel 1-stall. Modepresse­n blev som galna i Paris och sedan dess har vi fått uppmärksam­het från hela världen. Snart gör vi en stor turné i USA, och det är många som vill träffa oss där.

Vilka vill samarbeta med The Unseen?

– Inrednings­företag, biltillver­kare, film- och teaterprod­ucenter och en stor medicinsk institutio­n som jag tyvärr inte kan säga något om än. Om bläcket används till en T-shirt som varnar bäraren för astmaattac­ker så kommer det att vara en större succé för mig personlige­n än att visa upp en fantastisk modekollek­tion.

Vad står näst på schemat?

– Just nu jobbar vi på vår nästa kollektion som är inspirerad av rymden. Plaggen ändrar färg beroende på metaller som det kommer i kontakt med. Men något ännu större och viktigare är att mitt bläck för närvarande tar sig igenom en rättslig process så att det är godkänt att säljas till massmarkna­den om bara ett halvår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden