Plaza Magazine

FRANCIS BITONTI

- Arkitekten och designern som tar in 3Dprintad design i modevärlde­n.

– Mitt livs mest avgörande ögonblick var när jag för första gången laddade ner en låt från Internet. Genom denna enkla innovation så transforme­rades hela musikindus­trin. Samma sak kommer nu att hända med modebransc­hen, säger Francis Bitonti.

För att förstå åt vilket håll den New York-baserade designern är på väg måste man känna till hans bakgrund. Långt innan han över huvud taget började intressera sig för 3D-printat lyxmode arbetade han med datoranime­ring och webbutveck­ling. Sedan tog han examen i arkitektur. Genom att kombinera sina kunskaper om den digitala och fysiska världen har Bitonti lyckats ta sig till toppen av den kreativa disciplin som han i dag lägger allt krut på, 3D-printad design. Francis Bitonti Studio fick i fjol sitt stora genombrott. Hans 3D-printade klänning som gjordes i samarbete med designern Michael Schmidt – den allra första i sitt slag – presentera­des i mars på Ace Hotel i New York och bars av modellen Dita von Teese. Klänningen utgjordes av 2 633 länkar och skrevs ut i 17 delar som sedan monterades samman manuellt.

Att bygga ett hus och att formge ett 3Dplagg – finns det någon gemensam grund?

– Det finns många likheter. Flera av de tekniker som jag lärt mig använda för att designa fasader, använder jag i dag för att designa kläder digitalt. Jag avskyr att betrakta kläder som en yta, jag vill att de ska kunna stå för sig själva.

Den 3D-printade Dita von Teese-klänningen blev en av de mest uppmärksam­made modehändel­serna 2013. Förvånad?

– Jag blev totalt chockad. Jag har arbetat med liknande saker sedan 2007 men har aldrig fått den här typen av respons. Orsaken är nog helt enkelt att tiden är mogen, bland annat i och med att teknologin nu börjar möjliggöra det vi tidigare bara kunde drömma om. Om en inte allt för avlägsen framtid kommer vanligt folk sitta hemma och printa ut egna kläder från Internet.

Var ligger ditt fokus just nu?

– På min limiterade kollektion Cloud, som släpps i april. Det är världens första kommersiel­la kollektion som helt och hållet produceras och distribuer­as via ett så kallat digitalt moln.

Text Johan Kellman Larsson Fotografer­ad av Alexander Bergh i Francis studio i New York.

 ??  ?? Dita von Teese.
Dita von Teese.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden