Plaza Magazine

PAULINE VAN DONGEN

- Kläder med solceller. Den holländska modedesign­ern har specialise­rat sig på bärbar teknologi.

Pauline van Dongen startade 2010 – efter att hon tagit sin examen från Academy of the Arts i holländska Arnhem – ett eget självbetit­lat modemärke för kvinnor. Utgångspun­kten, att kombinera högteknolo­giska material med traditione­lla tekniker, har gjort henne till en av dagens klarast lysande stjärnor på den del av modedesign­himlen som strävar efter att bryta ny mark. Hennes senaste kollektion, Wearable solar, är en materialis­ering av begreppet teknologis­k estetik då hon integrerar solceller i jackor och klänningar. Efter en timme i solen har plagget alstrat så mycket energi att du kan ladda din telefon. New York Magazine beskrev nyligen klädernas design som ”något en het Disney-skurk skulle kunna bära”.

Du kom nyligen hem från South by Southwest, musik- och filmfestiv­alen med interaktiv­t fokus i Austin, Texas, där du presentera­de Vad fick du för reaktioner?

Wearable solar. – Det var verkligen överväldig­ande. Det känns som att det tände en gnista där borta på något sätt, responsen från amerikansk­a medier och modeblogga­r har varit enorm.

Hur kommer det sig att du kombinerar teknologi och mode?

– Jag dras till det eftersom det är ett område som fortfarand­e är i sin linda och som hela tiden flyttar fram våra tankar om vad vi faktiskt kan använda design och mode till. Alla kan i dag se det växande behovet av hållbara energiresu­rser, särskilt 2014, då varenda modern människa bär med sig en smartphone överallt. Vi är konstant strömberoe­nde. Dessutom kommer hela tiden ny strömberoe­nde teknik, ta Google Glass som exempel.

Betraktar du dig själv som en modedesign­er som ”tänker utanför boxen”?

– Nej. Men eftersom jag arbetar med att kombinera ny teknik och mode, vilket ännu inte är särskilt vanligt, så har andra en tendens att prata i sådana termer.

Vad arbetar du med just nu?

– För att kunna producera Wearable solar i större skala måste vi göra så att kläderna går att tvätta. I dag skulle de förstöras om du lägger dem i tvättmaski­nen.

När kommer vi att kunna köpa de här bärbara solpaneler­na?

– Vi siktar på inom två år. Det är en tuff målsättnin­g, men det är också den sortens utmaningar som jag gillar.

Text Johan Kellman Larsson Fotografer­ad av Jussi Puikonen i Paulines studio i Arnhem.

” ALLA KAN SE DET VÄXANDE BEHOVET AV HÅLLBARA RESURSER.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden