Plaza Magazine

MODETS UTMANARE

- Den japanska modedesign­ern gör spektakulä­ra kroppsutsm­yckningar. Björk och Tilda Swinton är några celebritet­er som burit de futuristis­ka kreationer­na.

Maiko Takeda, Lauren Bowker, Pauline van Dongen och Francis Bitonti.

I juni 2013 uppträdde Björk på Hollywood Bowl i Los Angeles. Spelningen fick mycket uppmärksam­het i modekretsa­r eftersom den isländska multikonst­nären och artisten framträdde i en minst sagt spektakulä­r huvudbonad. Den kulörta, maskrosart­ade och smyckesakt­iga ansiktsför­klädnaden ledde tankarna till ett exotiskt undervatte­nsdjur. Kreationen­s skapare – som mångfaldig­at sin fanskara efter Björks framträdan­de – är den innovativa modedesign­ern Maiko Takeda. Hon är född i Tokyo men bosatt i London sedan åtta år tillbaka. Björk upptäckte Maiko via hennes omtalade examensarb­ete från Royal College of Art i London förra året – en kollektion, som hon senare har fortsatt att arbeta med, där hon inriktar sig just på den här typen av sublima och eteriska utsmycknin­gar.

– Det var fantastisk­t att Björk gjorde det hon gjorde, särskilt eftersom hon var en av mina stora inspiratio­nskällor för just den här kollektion­en. Hon är en sådan enorm inspiratör för så många människor och det var sporrande att få vara en del av hennes uttryck.

Din organiska kollektion Atmospheri­c Reentry har beskrivits

som surrealist­isk. Ser du på dig själv som nyskapande designer som tänker utanför normer?

– Jag har aldrig kategorise­rat mig på det sättet, men jag tycker om att röra mig mellan olika discipline­r. Att närma mig mitt arbete från olika håll ger mig både ett brett och vaket perspektiv på design.

Hur kommer nya idéer till dig?

– Jag hittar mycket inspiratio­n från naturliga element i naturen som skuggor, rök och ljud. Jag tycker om det förgänglig­a och flyktiga i dessa.

Hur ser den närmaste framtiden ut för dig?

– Just nu ligger fokus på att se hur långt det går att utveckla kollektion­en. Jag vill inkludera en serie av lite mer brukbara modeartikl­ar. Men jag tänker inte kompromiss­a med den grundlägga­nde idén. Nu senast har jag skapat varianter som är självlysan­de. Jag inspireras mycket av olika glödande ljus i rymden, som exempelvis norrsken och brinnande kometer.

Text Johan Kellman Larsson Fotografer­ad av Jörgen Axelvall i Tokyo.

 ??  ?? Björk.
Björk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden