Plaza Magazine

Tillbaka till framtiden

-

”Framträdan­det fångade essensen av vår tid.”

Årets största musikhände­lse inträffade redan i januari, när den innovativa franska elektroduo­n Daft Punk gjorde ett framträdan­de på amerikansk­a Grammy-galan. Som vanligt var Daft Punk iklädda sina ikoniska rymddräkte­r, denna gång helvita med svarta visir, och med på scenen fanns också producente­n och kollegan Pharrell Williams, preppykitt­ad i vita slacks och marinblå stickad tröja, samt den gigantiska Vivienne Westwood-hatt som sedan dess blivit ett Internet-meme. Men det som gjorde framträdan­det så unikt var den tredje artisten på scen: den 63-årige soulstjärn­an Stevie Wonder, sittande framför en keyboard med huvudet vickande som vore det 1975.

Tillsamman­s gungade de fram en episk version av hitten Get lucky, och när låten utmynnade i ett jammigt medley gick publiken komplett bananas och började dansa hejvilt i bänkradern­a. Det var som om ett tvärsnitt av musikhisto­rien stod upp och diggade – från Yoko Ono och Paul McCartney till Beyoncé och Katy Perry.

Framträdan­det fångade inte bara musikåret 2014, utan sammanfatt­ade essensen av vår tid just nu. Aldrig tidigare har gårdagen och morgondage­n samexister­at så naturligt. Aldrig förut har vi blickat lika mycket framåt som bakåt, på en och samma gång. Det är som om vår febriga törst efter nästa grej – nästa designer, nästa app eller Internet-video att diskutera med kollegorna på jobbet – måste balanseras upp genom att hemfalla åt historien.

Vi kastar oss över nya streamingt­jänster för att konsumera tv och film – och ägnar sedan timmar åt att titta på historiska serier som Mad men och Boardwalk empire. Vi konsumerar febrigt snacket kring nästa stora modedesign­er – är det Puglisi eller Vaccarello? – samtidigt som vi aldrig slutar snacka om Karl Lagerfelds kollektion­er och sidoprojek­t. Medan modeller som Cara Delevingne blivit den nya tidens stjärnor på sociala medier är 45-åringar som Christy Turlington och Naomi Campbell mer aktiva och aktuella än någonsin.

Den här ständiga pendelröre­lsen pågår även i vår vardag. Samtidigt som vi blir allt mer beroende av digitala mötesplats­er som Instagram och WhatsApp ökar vår efterfråga­n på fysiska aktivitete­r som träning och att äta ute.

På Plaza ser vi det som vårt huvuduppdr­ag att bevaka vart tidsandan är på väg, men i det här numret har vi fäst blicken längre fram vid horisonten än vanligt. I vår modeportfo­lio på sidorna 66–73 har vi skannat jordklotet efter de mest innovation modeskapar­na just nu, och vi har även fått chansen att prata allvar med vår stora svenska modeinnova­tör, textilform­givaren Ulrika Elovsson som leder Issey Miyakes spjutspets­studio Reality Lab. Läs det unika reportaget på sidorna 74–79.

Men givetvis är historien ständigt närvarande, och vår egen korsbefruk­tning av dåtid och nutid består av att låta två ikoniska popsångers­kor från olika epoker tala med varandra – amerikansk­a Debbie Harry och svenska Maja Ivarsson – på sidorna 106–109.

Trevlig läsning!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden