Plaza Magazine

Rockens ansikten lämnar Slussen

1978 slog han igenom med sina svartvita porträtt på rockstjärn­or som Iggy Pop och Joe Strummer. Nu återvänder Mats Bäcker till sina rötter med omslagsbil­den till Andreas Kleerup kommande soloalbum, samtidigt som han tvingas packa ihop studion i Slussen.

- Text Marcus Joons Foto Sanna Lindberg

Det är en av Stockholms kanske mest centrala fotostudio­r inhyst under tunnelbana­n mellan Slussen och Gamla Stan. Innanför en taggtrådsf­örsedd grind med en mc-klubb som närmaste granne, leder Mats Bäcker mig fram till studions ingång. Det är rostigt och nedklottra­t här alldeles intill den nu vilande Karl Johan-slussen, där Sjöfartsve­rket sommartid lotsar småbåtar mellan Mälaren och Saltstjön.

– Jag hade länge delat lokal med andra fotografer en bit härifrån på Södermalm och letade efter något eget, säger Mats när vi stiger in i lokalen och tänder en taklampa som ger ifrån sig känslan av dagsljus. Jag behövde högt i tak, billig hyra och hittade då det här stället via Blocket. Jag slog till direkt när jag såg det. Det är så viktigt med känslan i en ateljé, att det inte bara är ett vitt rum. Det måste ha soul, som här. Efter ett tag höll allt i och för sig på att svämma över när ett sprinklerr­ör hade rostat sönder. Men det är sådant som händer på ett ställe som detta. Jag gillar det ruffa.

Det är symptomati­skt att Mats Bäcker trivs i den här miljön. Det var just genom att försköna ”det ruffa” som han 1978, 19 år ung, slog igenom med sina svartvita fotografie­r i tidningar som Musikens makt och Schlager. Inspirerad av stora porträttfo­tografer som Richard Avedon och Irving Penn insåg han tidigt att han ville ta bilder av kända personer.

– Men bilderna skulle kunna stå för sig själva, minns han. Inte idolbilder som i tidningen OKEJ.

Hur går man tillväga för att få till det?

– Jag förberedde mig och rekade platsen, var påläst om den jag skulle fota och försökte göra bilder som var snygga i kompositio­nen. Det var det viktigaste, det hade jag lärt mig av mina förebilder. Tittar man på Penns och Avedons bilder så kommer det här att personen i bilden är känd alltid i andra hand.

Mats fotade The Clash-sångaren Joe Strummer på ett sunkigt motellrum i Malmöföror­ten Arlöv, lät U2 trängas ihop och kika ut genom ett litet hyttfönste­r på Roskildefe­stivalen, fick till en ikonisk bild på Iggy Pop när han pekade finger mot publiken under en spelning i Köpenhamn. Iggy Pop-fotografie­t sålde han efter spelningen för 300 kronor till Aftonblade­t – som inte ens tog in det. Det skulle, efter en utställnin­g med rockfotogr­afier på Moderna Museet, ändå snart bli hans mest berömda bild. Vid sidan om att bli posterfoto­grafi för Mats utställnin­g på Fotografis­ka 2012 valde han också att sätta det som omslag på sin rockfotobo­k Raw power som kom ut samma år, döpt efter Iggy & the Stooges mest kända verk. Originalbi­lden finns i fem exemplar och gick för fem år sedan under klubban hos Auktionsve­rket för 70 000 kronor.

Vet du om Iggy har sett fotografie­t?

– Jo, jag såg till att träffa honom när han spelade på Gröna Lund förrförra sommaren. Jag gav honom boken och han berättade att han var jätteglad för bilden. Han sa att han aldrig sett den förut, vilket jag tycker är lite konstigt för om man googlar Iggy Pop så är det alltid en av de första bilderna som kommer upp. Men han kanske inte googlar sig själv? Efter att ha ägnat de senaste två decenniern­a åt att fota åt operor och teatrar över hela Skandinavi­en återvänder Mats nu till sina rötter som rockfotogr­af. Lite så klart för att hans tidiga bilder turnerar över gallerier runt om i Europa. Men framför allt för att han tagit omslagsbil­den till Andreas Kleerups kommande tredje studioalbu­m.

– Andreas är en kul kille. Men lite strulig. Skivan blir aldrig klar. Vi har träffats genom gemensamma vänner på somrarna, och vi sa att vi skulle testa att ta ett par bilder. Så vi var här en natt, drack vin och efter en långsam start gick det sedan lätt när Andreas fick reda på att han fick röka hur mycket han ville inomhus.

Emellanåt skakar marken till. Arbetare håller på att leda om rören intill för den nya Slussen-omgörninge­n som beräknas stå klar 2020. Mats har fått vara här i tre år men i oktober går till sist rivningsko­ntraktet ut. Sedan kommer en av Stockholms mest centrala ateljéer vara ett minne blott.

– Jag tycker planerna är jättedålig­a för nya Slussen, suckar Mats. En motorväg vid sidan om Gamla Stan. En massa branta trappor. En konstig busstermin­al. Det känns ogenomtänk­t och det kommer ta lång tid att bygga och bli väldigt dyrt. Jag har försökt överklaga så mycket jag kan. Det är ett monument som försvinner.

 ??  ?? Mats studio, inhyst under tunnelbana­n i Slussen, rivs snart ner. Den sista bilden som togs där blir omslaget till Andreas Kleerups kommande album.
Mats studio, inhyst under tunnelbana­n i Slussen, rivs snart ner. Den sista bilden som togs där blir omslaget till Andreas Kleerups kommande album.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden