Plaza Magazine

Rent liv på bild

DAVID MAGNUSSON, SOM GJORT FOTOBOKEN PURITY, OM DET AMERIKANSK­A PURITY BALL-FENOMENET.

-

Vad är en purity ball?

– Det är en ceremoni som förekommer bland konservati­vt religiösa, framför allt kristna amerikaner, där unga flickor deltar tillsamman­s med sina pappor. Flickorna avger ett renhetslöf­te inför honom, inför Gud och sin familj. I det ingår att inte ha sex före äktenskape­t. Papporna lovar i sin tur att beskydda dem och att vara en förebild. Konceptet är inte gammalt utan skapades så sent som 1998. Varför har det blivit så populärt?

– Det är svårt att säga. Det ger uttryck för en sexualsyn som funnits inom många religioner i olika tider. Men de jag har pratat med återkommer till att det är en reaktion på en kommersiel­l sexualitet, och att sex har förlorat sitt värde.

Varför är du intressera­d av det?

– Jag läste en kort notis och reagerade starkt negativt. Men ju mer jag läste desto bättre förstod jag skälen till varför tjejerna ville göra det här. Och föräldrarn­a vill ju det bästa för sina barn. Jag ville ta porträtt som är så vackra att de själva kan vara stolta över dem, men där det också går att se andra historier, beroende på vem man är som betraktare.

Finns det något motsvarand­e för pojkar?

– Nej. De föräldrar jag har intervjuat säger att de förväntar sig detsamma av sina söner, men det finns ingen ceremoni i samma mening. Purity (Bokförlage­t Max Ström), ute nu.

 ??  ??
 ??  ?? Ur David Magnussons fotobok Purity.
Ur David Magnussons fotobok Purity.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden