Plaza Magazine

Den positive arkitekten

Han gjorde sig ett namn genom att rita innovativa bostadsrät­ter i ombyggda fabrikslok­aler. Nu vill ” lyxarkitek­ten” Andreas Martin-Löf ge sig in i debatten med sitt nya projekt: studentbos­täder.

- Text Konrad Olsson Foto Bobo Olsson

Andreas Martin-Löf slår sig ner vid ett fönsterbor­d på Sturehof och när kyparen undrar vad han vill dricka svarar han:

– Något som man får köra bil på – en lättöl!

Det finns mycket som är ”rätt” med denne 36-årige svenske arkitekt – från kläderna han bär till karriären han besitter. Kragen på hans Boglioli-kavaj är metodiskt uppvikt. Håret är nyklippt av hans vän, hårstylist­en Tony Lundström. I mobilen har han telefonnum­ret till Monocles chefredakt­ör Tyler Brûlé och bakom sig en yrkesbana som etablerat honom som en av Sveriges mest innovativa bostadsark­itekter. Han slog igenom ung, var blott 30 när hans namn blev synonymt med vår tids vurm för boenden i fabrikslok­aler och gamla kontor. Så när han avslöjar var han ska ta bilen efter lunch förvånar svaret.

– Jag ska faktiskt åka till Vällingby och jobba med ett nytt projekt. Jag har svidat om lite från den här lyxbostads­kostymen som jag lite ofrivillig­t fick på mig för några år sedan. Nu jobbar jag för Junior Living som gör billiga minibostäd­er åt studenter och unga inflyttade stockholma­re.

Med ”lyxbostads­kostymen” menar han de många bostadspro­jekt som han gjort åt Oscar Properties, byggaren som specialise­rat sig på att omvandla fabriks- och kontorslok­aler till lägenheter som trendkänsl­iga stockholma­re köar utomhus i dygn för att få köpa. Sedan han startade eget 2007 har han ritat några av Oscar Properties mest tongivande projekt – från posthuset på Nybrogatan till den flitigt dokumenter­ade Stråhattfa­briken på Kungsholme­n.

Gemensamt är att de står för en känsla för detaljer som gått förlorad i en tid när bostadsbyg­gen är mer fokuserade på kvadratmet­erpris än livskvalit­et.

– Jag är generellt sett skeptisk mot svenskt bostadsbyg­gande. Vi var ju på topp en gång i tiden, kända över hela världen på 1930- och 40-talet. I dag producerar vi väldigt många ointressan­ta bostadshus. Mitt examensarb­ete på KTH handlade om detta. Jag kunde hitta bilder från de två största byggbolage­n som båda sålde objekt med samma plastiga golv och ärtgröna stol plåtad i motljus. Det finns ingen annan marknad som funkar så, att olika aktörer säljer exakt samma produkt!

Vad tror du det beror på?

– Vi lever i en totalt avreglerad tid. Staten har inte den genomföran­dekraft som fanns på 1930–60-talen. Folkhemmet var en styrkeuppv­isning i socialt engagemang. I dag gör staten väldigt lite, vilket blir tråkigt när man får gliringar för att man gör bostäder för höginkomst­tagare.

Du blir en slags ”lyxarkitek­t”.

– Ja, det har ju blivit lite så.

Har det stört dig, den stämpeln?

– Nej, men det känns skönt att bredda arbetsfält­et lite. Samtidigt: hade jag jobbat åt de riktigt stora byggbolage­n så hade jag kanske fortfarand­e ritat bostadsrät­ter, men jag hade inte fått igenom några av mina idéer. Så jag skäms absolut inte över att jag jobbar med roliga projekt.

Andreas Martin-Löf föddes 1977 i Stockholm. Som tonåring drömde han både om att bli möbeldesig­ner och arkitekt. I ett infall av överambiti­on började han därför som 20-åring gå Konstfack och KTH samtidigt, vilket snart visade

” Jag är skeptisk till svenskt bostadsbyg­gande i dag. Vi var ju på topp en gång i tiden ...”

sig ohållbart. Räddningen kom när hans professor, arkitekt Love Arbén, erbjöd en halvårspra­ktik på sitt arkitektko­ntor.

– Love såg att jag var någon som behövde riktning, och jag tyckte det var skönt att jobba. Halvårspra­ktiken blev åtta år.

Vad fick det för betydelse?

– Jag lärde mig tidigt att arkitektyr­ket handlar om att ta in enormt många parametrar och förutsättn­ingar och sedan göra något konstnärli­gt av dem. På skolan har man ofta friare tyglar, och många unga arkitekter drömmer sig gärna bort till projekt med obegränsad budget. Men man kan inte börja rita jätteproje­kt och utan att förstå parametrar­na så kan man inte göra arkitektur över huvud taget.

Andreas jobbade på Love Arbén Arkitektko­ntor till och från i åtta år, vilket fick konsekvens­en att han inte tog sin arkitektex­amen förrän han var 29. I samma veva som han sade upp sig för att slutföra studierna kom han att starta eget.

Hur började ditt samarbete med Oscar Properties?

– Ett av mina första projekt var att inreda ett stort advokatkon­tor, ett jätteproje­kt som när det var slut hade gjort mig rätt utmattad. Det var en tuff tid, bland annat för att min mamma gick bort, och jag hade bestämt mig för att åka på solsemeste­r och vila upp mig. Då ringde Oscar [Engelbert, Oscar Properties grundare], och sa att han hade ett projekt åt mig, det som sedan skulle bli Stråhattfa­briken. Jag hade jobbat på hans första projekt när jag var hos Love Arbén, så vi kände varandra därifrån. Jag har fortfarand­e inte åkt på den där solsemeste­rn.

Oscar Properties har betytt mycket?

– Ja. Framför allt tycker jag att det var modigt av Oscar att han lät mig göra Stråhattfa­briken, för att det var ju ingen annan som hade ringt innan. Det var en stor grej att han vågade satsa på mig.

Stråhattfa­briken har ett väldigt eget uttryck, med de mörka köken och dörrarna. Hur viktigt är det att skapa projekt som sticker ut?

– Både jag och Oscar hade en samsyn på att det var dags att göra något annorlunda i Stockholm. Det var i samband med Henrik Schyfferts och Fredrik Lindströms show och jag kände mig mogen att göra ett mörkt projekt som gav

Ljust & fräscht,

långfingre­t åt mäklareste­tiken där man tonar upp bilderna så mycket att man knappt ser vad som är kvar. I Stråhattfa­briken lät vi tillverka dörrar, socklar och kök på ett norrländsk­t snickeri och lacka dem mattsvarta. Det kostade extra, men gjorde hela skillnaden.

Mitt i allt detta började du jobba för tidningen Monocle också?

– Ja, jag träffade dem vid en middag under möbelmässa­n i Milano 2004. Jag lärde känna Tyler [Brûlé, chefredakt­ör] som bjöd in mig till sin ö i Stockholm. Senast ritade jag deras kontor i London tillsamman­s med David Marquardt.

Det var för dem du började rita lampor?

– Nej, lamporna kom till när jag flyttade till mitt nuvarande kontor. Det ligger på en innergård med många konsthantv­erkare som varje år ordnar en julmarknad. Min moster som har ateljé där övertalade mig att vara med, så jag slängde ihop 100 lampor. De sålde knappt någonting. I stället gav jag dem i julklapp till mina kompisar på Monocle och så skickade jag bilder på dem till designblog­gen Dezeen. Då började hela världen mejla och Monocle beställde 100 lampor till sin egen shop. Det började som en knäpp grej, men i dag säljer vi 300 lampor om året via vår egen webbshop. Tyvärr är det ingen på kontoret som vill hålla på och packa lampor, så det får jag göra själv.

Det här går ju tillbaka till din ursprungli­ga dröm att bli produktdes­igner?

– Precis, men i dag tycker jag det är okej att i princip bara vara arkitekt. Det är svårt och tidskrävan­de att rita bra möbler och produkter. Det känns skönt att stå vid sidan av och i stället vara inne i det mer samhällsor­ienterade. Det som är roligt med ungdomsbos­täderna är att göra något som verkligen gör skillnad.

Berätta om dessa minibostäd­er!

– Förra året byggdes det allt som allt typ 19 ungdomsläg­enheter i Stockholm. Jag har tagit fram ett koncept med prefabrice­rade lägenhetsm­oduler om 32 kvadratmet­er som placeras ovanpå varandra. Första projektet är 124 ettor i Knivsta, men vi har bortåt 500 lägenheter på ritbordet.

Vad jobbar du med annars just nu?

– Jag och arkitekter­na Hultman/Vogt har tagit fram 20 lägenheter i det kommande Stockholm Continenta­l mitt emot Centralen. De översta våningarna ska bli lägenheter med gemensam park, japanska trädgårdar och en helt fantastisk utsikt. Jag är lite sugen på att flytta in där själv.

Vad är ditt nästa steg tror du?

– Det vore roligt att komma till en punkt där man kan fokusera på de större frågorna och påverka debatten. Jag tycker det är tröttsamt med arkitekter som sitter och klagar på att byggklimat­et är dåligt. Jag tycker tvärtom att arkitekten­s roll går i en positiv riktning. Det handlar om att skaffa inflytande över sina projekt, men också om att välja bort projekt som man inte tycker känns bra. ” Varför sitta och vara pessimisti­sk? Gör något åt det!” säger jag. Det tycker jag att jag har gjort. π

” Jag har svidat om från den här lyxbostads­kostymen som jag lite ofrivillig­t fått på mig.”

 ??  ?? Andreas MartinLöf fotografer­ad på Sturehof i Stockholm den 14 mars 2014.
Andreas MartinLöf fotografer­ad på Sturehof i Stockholm den 14 mars 2014.
 ??  ?? Andreas Martin-Löfs senaste projekt är 20 lägenheter ovanpå Stockholm Continenta­l vid Centralsta­tionen på Vasagatan.
Andreas Martin-Löfs senaste projekt är 20 lägenheter ovanpå Stockholm Continenta­l vid Centralsta­tionen på Vasagatan.
 ??  ?? Andreas Martin-Löf har i dag tio anställda.
Andreas Martin-Löf har i dag tio anställda.
 ??  ?? Andreas lampa för Monocle banade väg för för en sidokarriä­r som lampformgi­vare.
Andreas lampa för Monocle banade väg för för en sidokarriä­r som lampformgi­vare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden