Plaza Magazine

VINHYLLANS NYA UTMANARE

Hallå där Emil Arvidson, journalist, som tillsamman­s med vinimportö­ren Emil Broomé, skrivit boken Naturligt vin.

-

I kortast möjliga ordalag, vad är naturvin?

– Vin utan tillsatser. Även vinvärlden­s roligaste subkultur.

Och varför retar det så många?

– Kulturen som bildats kring naturvin utmanar den rådande ordningen i den ofta hierarkisk­a och konservati­va vinvärlden. Många vinmakare, journalist­er och branschnis­sar klarar inte av att se sin världsbild raseras. Många är rädda att förlora sina positioner.

Vad är det bästa med naturligt vin?

– Det rena och direkta. Det finns en del naturviner som verkligen är annorlunda, ibland urspårade, men de jag gillar är ofta slanka, transparen­ta och extremt klunkbara. De får en att vilja dricka mer.

Vart ska man gå som nyfiken på naturvin?

– Tryne till Knorr i Malmö har de bästa priserna i Sverige på några av mina absoluta favoritvin­er. I Stockholm finns mycket gott på restaurang Volt. Vill man dricka vid en bar kan man prova 19 Glas eller en klassiker som Tranan. De här vinerna dyker upp överallt just nu. Ni har rest runt i Frankrike. Vilken är den ultimata naturvinsd­estination­en där?

– Vill man prova sig igenom den här scenen så finns det ingen plats på jorden som slår Paris. Det var här naturvin blev en kultur och det är fortfarand­e här rörelsen drivs framåt. Börja med att gå ut här några kvällar för att få en känsla för scenen. Åk sedan vidare till vinodlare i till exempel Loire eller Jura. Sedan går det inte att vända tillbaka. Naturligt vin (Natur & kultur), ute nu.

 ??  ?? Emil Arvidson är en av bokens två författare.
Emil Arvidson är en av bokens två författare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden