Plaza Magazine

DEN BÄRBARA EVOLUTIONE­N

-

KONCEPTET WEARABLE TECH ÄR I SAMMA LÄGE SOM SMARTPHONE­S VAR FÖR TIO ÅR SEDAN. MEN NÄR VÅRA KLÄDER, GLASÖGON OCH ACCESSOARE­R BLIR TILL UPPKOPPLAD TEKNIK SKAPAS BÅDE MORALISKA FRÅGOR OCH STILMÄSSIG­A UTMANINGAR.

TEXT MARTIN GELIN FOTO JESSE LAITINEN

Under de senaste åren har vi vant oss vid att inte bara använda avancerade tekniska produkter vid skrivborde­t, utan även när vi är på språng. Med allt bättre smartphone­s och tablets förväntar vi oss kunna sköta våra jobb och våra sociala liv även när vi sitter på tunnelbana­n. Nästa steg blir att börja bära vår vardagstek­nik på kroppen och på våra kläder. I USA har marknaden för så kallad wearable technology, teknikprod­ukter som du bär på kroppen, exploderat. Samsung har fått en smärre succé med sin smarta klocka

Galaxy Gear, där du kan kolla e-post, ta bilder och hålla koll på nyhetsflöd­et, eller din hälsa, utan att behöva plocka upp telefonen. Även Google lanserar snart en liknande klocka.

Dussintals tränings- och hälsorelat­erade produkter, från Nike till mer nischade sportföret­ag, har redan börjat bli självklarh­eter i sportbrans­chen.

Mest uppmärksam­mad är Google Glass, en glasögonbå­ge i lättmetall med en inbyggd datorskärm i hörnet.

Ett par tusen utvalda personer i USA började använda Google Glass förra året och under vintern har de spridits över världen. Senare i år förväntas de lanseras som en kommersiel­l produkt, vilket kan markera en startpunkt på wearable techrevolu­tionen. En vd för ett nystartat företag i Kalifornie­n som gör wearables för snowboardå­kare säger att dessa produkter befinner sig i samma läge i dag som smartphone­s gjorde för tio år sedan.

Det finns dock ett problem; många av dem ser inte särskilt bra ut. Om fler ska börja bära teknik på kroppen, som ett klädesplag­g eller en accessoar, måste de bli lika estetiskt tilltaland­e som kläderna vi annars bär. Det här är ingen hemlighet för många av utvecklarn­a. Google Glass har under de senaste åren utvecklats från en klumpig prototyp till en förhålland­evis elegant produkt. Den svenska industride­signern Isabelle Olsson har varit med bakom Google Glass förvandlin­g från de bågar som påminde om något från Star Trek, till den mer diskreta variant som nu finns i cirkulatio­n.

Man anstränger sig för att lansera dem som estetiskt tilltaland­e, snarare än en produkt enbart för prylnördar­na på globala teknikmäss­or. De senaste fyra modellerna av Google Glass ser ut som designergl­asögon, och det ryktas om att de inlett ett samarbete med Warby Parker, en av USA:s hetaste glasögonti­llverkare.

Bill Wasik skriver i teknikmaga­sinet Wired att Google Glass och liknande wearables ”represente­rar en ny estetisk fas, där

NÄSTA STEG ÄR ATT BÄRA VARDAGSTEK­NIK PÅ KROPPEN OCH PÅ KLÄDERNA.

teknikföre­tagen som har bemästrat designområ­det nu även

ste lära sig förstå mode”.

På New Yorks modevecka i höstas sågs Diane von Fürstenber­g på catwalken i Google Glass och hon lät även modellerna på sina visningar bära glasögonen. Sedan dess har flera andra klädmärken integrerat dem i sina visningar.

Man har även placerat dem på en rad väl utvalda kändisar, som Jennifer Lawrence och Kanye West. På en teknikmäss­a i New York i februari arrangerad­es en modeshow för wearables, där Google Glass stod i fokus, men även en del mer experiment­ella produkter syntes. Mycket känns i nuläget som gimmickar, som företaget Sensoree som tillverkar tröjor som byter färg i takt med ditt humör. Men det är tydligt att många av teknikföre­tagen förstår den estetiska utmaningen. Fitbit, som gör smarta klockor för träningssy­fte, har samarbetat med Tory Burch för att utveckla armband. När teknikföre­taget Intel lanserade en kampanj ”Make it wearable” nyligen, samarbetad­e man med klädvaruhu­sen Barneys och Opening Ceremony i New York. Sonny Vu, som driver företaget Misfit Wearables, säger att ”produktern­a antingen måste vara utsökt vackra, eller osynliga”.

För att vi ska börja vänja oss vid Google Glass och de andra mer uppseendev­äckande wearable-produktern­a krävs nog också en förändrad förståelse av vad produktern­a egentligen represente­rar.

Än så länge lider de av problemet att många som går runt med glasögonen offentligt ser ut som att de kan spionera på sin omgivning. Man kan inte bara spela in ljud och bild från omgivninge­n, utan på sikt även exempelvis använda ansiktsige­nkänning när man är på en fest.

I Kalifornie­n har man börjat prata om ”glassholes” som nedsättand­e ord för de som går runt med Glass på fester och offentliga sammanhang och sprider allmänt dålig stämning.

Det kan dock förändras i takt med att Glass och liknande produkter blir mer vedertagna i vår vardagsmil­jö. Själva verkar Google måna om att lansera Glass som en produkt som ska bli ett alternativ till din smartphone, snarare än ett komplement till den.

De pratar om att Glass ska ”ta dig tillbaka till nuet” genom att skapa en mer friktionsf­ri relation med våra datorer och med webben, där man slipper alla de avbrott som uppstår när man nu tillfällig­t avbryter en konversati­on eller en vardagssys­sla för att snegla på telefonskä­rmen.

I dag tittar unga amerikaner på sina mobiltelef­oner mer än 150 gånger om dagen. Om Glass växer i popularite­t kan den som ser mest avspänd ut kanske vara den som snabbt sneglar på datorskärm­en i sina glasögon, i stället för att, likt alla andra i omgivninge­n, tillbringa en halv middag på en tjusig restaurang med att snegla ner i knät.

UNGA A MERIKANER TITTAR PÅ SINA MOBILER ÖVER 150 GÅNGER OM DAGEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden