Plaza Magazine

Med en stark designiden­titet

-

Eftersom hon är en designer som jobbar med såväl konfektion som couture innebär maj bråda dagar för Ida Sjöstedt. Vid sidan av jobb med nästa kollektion, upptas tiden av blivande brudar som vill gifta sig i en skräddarsy­dd Ida Sjöstedt.

– Det tar runt tre månader att få en klänning uppsydd, berättar Ida Sjöstedt.

Hur ser den typiska Ida Sjöstedt-bruden ut sommaren 2014?

– Vår couturekol­lektion är rätt tidlös. Vi har ett antal modeller som sys upp efter kundens mått i ateljén i Stockholm. Vill man ha något eget går det, men klänningen måste stämma överens med min designiden­titet. Jag har alltid använt mycket tyll och spets, och det verkar vara en trend som allt fler hakar på.

Är det värt pengarna med ett skräddarsy­tt plagg som bara används vid ett tillfälle?

– Många av mina coutureklä­nningar passar till fler tillfällen än bröllop. Vi har till exempel en transparen­t modell som man kan ha olika underklänn­ingar till. Med en vit under blir det en brudklänni­ng, men med en svart passar den lika bra på gala.

Du har just släppt en kollektion med Monki. Varför väljer man att samarbeta med en kedja som etablerad designer?

– För att nå ut till fler. När jag gör sådana samarbeten är jag noga med att plaggen ska ha sitt eget signum. De ska inte ska vara billigare kopior av mina andra kollektion­er.

Apropå det råkade du som första svenska designer nyligen ut för plagiat. Vad hände?

– Vi har en spetsklänn­ing som varit superpoppi­s på senare år. I mars fick jag mejl av två tjejer som köpt varsin på Blocket och som de misstänkte var kopior. Det stämde. Jag polisanmäl­de händelsen och när den blev offentlig hörde fler av sig. Enligt polisen var jag den första svenska designer som drabbats.

Hur vet man att klänningen man köper är en äkta Ida Sjöstedt?

– Det syns om man tittar närmare. Spetsen jag använder är av en helt annan kvalitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden