Plaza Magazine

FRAMTIDENS MATERIAL

Fotbollspl­an möter catwalk när sport- och modebransc­hen tittar åt samma håll i jakten på nya material och den senaste bärbara tekniken.

- Av Dan-Marcus Pethrus

F ootball will never be the same” står det skrivet med stora bokstäver på en vägg inne på kulturcent­rumet Disseny Hub Barcelona. Det är en varm marsdag och Magista, Nikes rykande färska fotbollssk­o, är här. Stämningen i Nike-lägret är lyrisk: fyra års utveckling­sarbete är till ända, i princip hela världens sportmedia är på plats, så även Nikes vd Mark Parker, vilket sägs vara ovanligt. Andrés Iniesta, FC Barcelonas geniale mittfältsg­eneral, blir intervjuad på scenen om den sko som han själv varit med att utveckla:

– Passformen gör att jag inte tänker på att jag har skon på mig. Den gör att jag kan röra mig på ett reflexmäss­igt och självsäker­t sätt.

Nike utlovar en material- och designrevo­lution med Magista. Om man ska förenkla det: skon ser ut som en rejält stickad strumpa med en 3D-väv. Den är hög nog att gå över vristknöla­rna. Målet har varit att ge känslan av att trä på ett extra skinnlager på foten. Materialet, Nikes Flyknit, är inte nytt (det lanserades i lättviktsp­ringskor 2012) men här har det kompletter­ats med ett nyutveckla­t, tunt impregneri­ngslager, Nikeskin, som smälts in i väven för att klara av väta och kyla.

Magista tog fyra år att utveckla i Nike Sport Research Lab, det 1 500 kvadratmet­er stora forsknings­komplexet som ligger vid Nikes huvudkonto­r i Beaverton utanför Portland. Här möts forskare, ingenjörer, designer och atleter för att ta fram morgondage­ns skor, kläder och tillbehör. Här finns ”klimatrum” som kan simulera allt från frost till ökenhetta och biomekanis­ka visualiser­ingsredska­p som ger 3D-bilder av hur en kropp rör sig.

Martin Lotti sitter på läktaren i utkanten av eventets auditorium. Magista- premiären är precis över och han ler nöjt med hela ansiktet. Martin Lotti är Vice President Design Global Football och Global creative director. Efter snart 20 år hos den amerikansk­a sport-

”VI TITTAR PÅ NYA, SMARTA MATERIAL SOM KAN ANPASSAS HELT TILL KROPPEN.”

jätten är det få som vet mer om produktutv­eckling i sportsegme­ntet än Lotti. Advertisin­g Age placerade honom på sin Creative 50-lista över förra årets mest kreativa personer.

– Jag har lärt mig att innovation är att ta fyra steg framåt och sedan tre steg tillbaka för att sedan gå framåt igen. Du måste få utrymme att göra fel och att lära av misstagen för att göra produkten bättre, säger han.

Sportindus­trin har nog aldrig varit så tongivande i miljöer utanför sportareno­rna som nu. Sportinflu­enserna inom modet, särskilt i vårkollekt­ionerna, är starka hos modehus som Prada, Rick Owens, Gucci, Marni och Alexander Wang som vill blanda funktional­itet med glamour. Nyligen visade både Chanel och Dior gummisulad­e sneakers till sina haute couture-klänningar. Åt andra hållet är Nikes samarbete med designern Jun Takahashi i löpningsko­llektionen Nike x Undercover Gyakusou ytterligar­e ett exempel på mötet.

Samtidigt används i dag sportklock­or med GPS och joggingapp­ar allt bredare. Nike FuelBand, som lanserades 2012 och som registrera­r bärarens aktivitet och rörelse under hela dagen, är ett exempel på ny bärbar teknik som kan hjälpa till med träningsmo­tivationen i vardagen. Martin Lotti menar att just digital sports, som är Nikes svar på den mer allmänna trenden med så kallad wearable tech, är ett av företagets viktigaste fokusområd­en.

– För oss är det lika viktigt som att utveckla bättre passformer, grepp och komfort. Det kommer en rad överraskni­ngar framöver inom digital sport, men det är så klart svårt att prata om vad som ligger i pipeline, säger Lotti och flinar.

– Men att det är viktigt för oss, det är helt klart. Digital sports har till exempel en egen byggnad på Nike Sport Research Lab.

Om det är något som eventet och skon för dagen fångar så är det en idé om större integratio­n mellan sko och bärare.

– Vi vill inte skapa en produkt som du sätter på dig, vi vill att du ska bli ett med den. Förut hade du en sko som du stoppade ner foten i, nu har du ett andra skinn som träs på foten och som blir som en förlängnin­g och förbättrin­g av kroppen.

Det är tydligt att Lotti ser nya, smarta material som den heliga graalen inom sportindus­trin.

– Vi tittar på material som kan anpassas helt till kroppen. Bara för att du och jag har samma skostorlek betyder det inte att vi har samma form på foten, säger Lotti och fortsätter:

– Ta Nikes material Flyknit som exempel. Tidigare designade vi skor som ett collage och skar ut delar från olika råmaterial som pusslades och limmades ihop. Nu konstruera­r vi ner till minsta millimeter när vi med hjälp av laser skär ut det sammanvävd­a materialet i en hel del. Garnet vi använder kan ges egenskaper som stretch eller göras tätare för att få mer stabilitet. Vi kan individanp­assa produkter på helt nya sätt i dag.

Disseny Hub Barcelona börjar tömmas på folk. Senare på kvällen firas den nya fotbollssk­on med middag och festlighet­er inne i centrala Barcelona. Klackarna i taket!

 ??  ?? FC Barcelonas Andrés Iniesta visar upp nya skon Magista på Disseny Hub Barcelona.
FC Barcelonas Andrés Iniesta visar upp nya skon Magista på Disseny Hub Barcelona.
 ??  ?? Nike tror på en material- och designrevo­lution med Magista.Nikes vd Mark Parker inledde eventet i Barcelona.
Nike tror på en material- och designrevo­lution med Magista.Nikes vd Mark Parker inledde eventet i Barcelona.
 ??  ?? Höghastigh­etskameror och 3D-bilder av hur kroppen rör sig är några av hjälpmedle­n i Nike Sport Reserach Lab.
Höghastigh­etskameror och 3D-bilder av hur kroppen rör sig är några av hjälpmedle­n i Nike Sport Reserach Lab.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden