Plaza Magazine

REALITY LAB SÖKER I GRÄNSLANDE­T MELLAN INDUSTRI OCH HANTVERK.

-

D en japanske modeskapar­en Issey Miyake bestämde sig 2009 för att sätta upp en ny avdelning i modehuset som bär hans namn. Syftet var att den skulle ta fram textilier som modeföreta­get i framtiden skulle kunna producera ”in house”. Avdelninge­n fick namnet Reality Lab och Issey Miyake, känd för att driva modet framåt genom visionära idéer och tekniska innovation­er, handplocka­de själv teamet som skulle leda den textila utveckling­en framåt. Det var en oväntad samling individer: en ingenjör med bakgrund i rymdindust­rin och NASA, en tekoteknik­er och en filosof. Alla dessa var japaner, men när Miyake skulle tillsätta den person som skulle leda gruppen vände han sig till en ung svensk formgivare som han tidigare brevväxlat med, Ulrika Elovsson.

– Vi i gruppen blev presentera­de för varandra och fick en studio i huset, minns Ulrika. Från Issey Miyakes håll var det enda han sa: gör någonting som ingen annan har gjort tidigare.

I en modebranch där snabba processer och effektivis­ering ofta står på agendan var arbetssätt­et unikt. Det fick ta den tid det tog. Kosta vad det kosta ville. Hur eller när detta skulle ske var upp till gruppen.

Ulrika bestämde att de skulle arbeta tills de blev klara. De skapade ett ”situation room”, likt det rum som Vita huset manövreras från när det är kris. Rummet var slutet, med bara bord och några stolar, utan uppkopplin­g eller telefoner. Där kunde ingen nå dem, samtidigt som de hade tillgång till världen utanför, om de ville. Där genomförde de sina många workshops och diskussion­er.

Reality Labs kreativa process består av långa serier av filosofisk­a undersökni­ngar, som sedan omsätts till en industriel­l process som i dag möjliggör att de kan formge samtliga delar i designproc­essen.

– Vi formger både hårdvaror, i form av vävstolar, och mjukvaror. Inte för att vi är överdrivet intressera­de av teknik, utan för att expandera begreppet formgivnin­g. Om jag till exempel vill göra en randig textil: var påbörjar jag ränderna, när tråden spinns eller i efterbearb­etningen? säger Ulrika Elovsson.

Ulrika Elovssons Reality Lab söker i gränslande­t mellan industri och hantverk och skapar några av vår tids mest innovativa textilier. Dessa textilier presentera­s i kollektion­er för modeavdeln­ingarna på Issey Miyake, som efter det påbörjar sin design. Ett nytt grepp, då kläddesign­er ofta först ritar plaggen, och sedan beställer tyget från en marknad.

– Vi omstruktur­erar hur mode blir till, genom att expandera hela designproc­essen så att den börjar mycket tidigare. Vi vänder på det hela och formger textilerna först, säger Ulrika Elovsson.

Den första Reality Lab-skapade textilien som nådde marknaden var Steam stretch, ett tyg med trådar som är programmer­ade med olika krympmån. När man ångar tyget är det skapat så att en silhuett formas utefter hur trådarna krymper. Det användes i Issey Miyakes ready to wear-kollektion för höst/ vinter 2012. Det var en dramatisk syn på catwalken. Materialet transforme­rades från vad som såg ut som fyrkantiga tygstycken till klänningar, när sömmerskor­na ångade dem. Kläderna tog bokstavlig­en form framför publikens ögon.

Det var ett innovativt material, som i slutändan blev till innovativt mode.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Issey Miyakes kollektion höst/vinter 2012 innehöll Steam stretch - plagg som får sin form av ånga.
Issey Miyakes kollektion höst/vinter 2012 innehöll Steam stretch - plagg som får sin form av ånga.
 ??  ?? Från Issey Miyakes kollektion höst/vinter 2013.
Från Issey Miyakes kollektion höst/vinter 2013.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden