Plaza Magazine

Stadens personligh­et

Milano är Italiens centrum för design och mode. Plaza låter sju Milano-älskare guida till sina favoriter och guldkorn.

- Text Emelie Lindblom Carlsson Foto Karin Alfredsson

När var du i Milano första gången?

– Jag hade precis tagit studenten, fyllt 18 år och ville prova på lyckan som fotomodell. Det naturliga första stoppet var Milano. Jag åkte ned själv med stora väskor och stora förväntnin­gar. Sedan arbetade jag som modell i både Paris och Milano. Från början var min tanke att bara vara borta från Sverige i något år, men jag kom aldrig tillbaka. Jag träffade min nuvarande sambo och för tretton år sedan flyttade vi till Milano.

Du har varit programled­are för både italienska och svenska tv-program, som Farmen och Drömmen om Italien. Vad är skillnaden mellan att göra tv i Sverige och i Italien?

– I svensk tv arbetar man mer som ett team där alla är involverad­e och hjälper till med olika delar i programmet. Här är det väldigt uppdelat och hierarkisk­t. En kostymör gör bara kostym och ingenting annat. Alla har sina tilldelade roller.

Hur är Milano som stad?

– Den kan kännas kall, grå och tråkig vid första mötet. Staden är inte så där direkt fantastisk som exempelvis Rom kan vara. Man måste ha tålamod och tid för att upptäcka och lära sig att älska Milano. De bästa ställena är dolda. Det finns fantastisk­a innergårda­r och trädgårdar – som Orto Botanico bakom konstmusee­t La Pinacoteca i området Brera – dit många turister inte hittar.

Hur är invånarna?

– Italienare i allmänhet är väldigt öppna, glada och nyfikna på vad du gör och vad du säger. Även om du bara pratar knacklig italienska så uppskattar de försöket. En grönsaksha­ndlare kan babbla i timmar om hur du gör den perfekta tomatsåsen trots att du bara vill köpa ett äpple. Jag gillar det. Det finns något väldigt hemtrevlig­t i småprat.

”De bästa ställena är dolda.”

 ??  ?? Rossana Orlandi, en av Milanos starkast lysande personligh­eter och kvinnan bakom designgall­eriet Spazio Rossana Orlandi.
Rossana Orlandi, en av Milanos starkast lysande personligh­eter och kvinnan bakom designgall­eriet Spazio Rossana Orlandi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden