Plaza Magazine

Första parkett i hamnstaden

NYA HOTELLET NHOW I ROTTERDAM HUSERAR I EN AV EUROPAS STÖRSTA OCH MEST SPEKTAKULÄ­RA BYGGNADER, DE ROTTERDAM.

-

Det finns få städer med en så föränderli­g skyline som Rotterdam. Stora delar av staden jämnades med marken av det tyska flygvapnet under andra världskrig­et. Sedan dess har staden varit en hemmahamn för fritänkand­e arkitektur. Ett färskt exempel är Hollands största byggnad, De Rotterdam, som ligger på Maas södra flodbank, ute på Wilhelmina­pier. Sedan i mars går det att checka in och bo i den fascineran­de byggnaden som med sina olika kontorsblo­ck nonchalant staplade på varandra ser ut som ett spännande parti Tetris – då slog nya hotellet nhow upp portarna.

Det är första gången som holländska stjärnarki­tekterna OMA/ Rem Koolhaas tagit sig an ett hotell och resultatet är ett stilrent, fyrstjärni­gt boende som går i betong och aluminium. Från många av de 278 rummen bjuds stans troligen bästa utsikt över hamnstaden. Nhow fyller de allmänna utrymmena med videovägga­r och konstutstä­llningar med urban konst från både etablerade konstnärer och lokala talanger.

Under kvällen styr man med fördel mot hotellets Kitchen & Bar för en drink (kanske en Americano för att koppla med Wilhelmina­piers historia med holländska amerikares­enärer) för att sedan botanisera i kökets internatio­nella cross over-meny. Runt hörnet finns även mycket att upptäcka. Wilhelmina­pier kallas ibland för ”Manhattan along the Maas” på grund av den fina mixen av restaurang­er och kulturinst­itutioner värda ett besök, som Luxor Theater.

Dubbelrum från 1 300 kr. www.nhow-rotterdam.com

 ??  ?? Byggnaden De Rotterdam ligger på Wilhelmina­pier längs Maas södra flodbank.
Byggnaden De Rotterdam ligger på Wilhelmina­pier längs Maas södra flodbank.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Många av rummen bjuder på stans bästa utsikt (ovan). Hotellets lobby (vänster) är ett av flera exempel på konstutstä­llningar som ryms här.
Många av rummen bjuder på stans bästa utsikt (ovan). Hotellets lobby (vänster) är ett av flera exempel på konstutstä­llningar som ryms här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden