Plaza Magazine

”VI VILL GöRA SPäNNANDE SAKER MED PARTNER SOM DELAR VÅRA VäRDERINGA­R.”

av gigantiska skjutdörra­r kan kontorets kärna smidigt göras om till ett stort ”bonus space” som passar perfekt för modevisnin­gar och andra event.

-

G-Star RAW, grundat 1989 i Amsterdam, är framfusiga och aggressiva i allt från jeanstvätt­ar till kommunikat­ion. Idén att koppla med världsmäst­aren i schack, norske Magnus Carlsen, och göra honom till en av sina huvudmodel­ler, jämte Liv Tyler, är typiskt holländarn­a. Märket har under sina första 25 år satt ner foten i det urbana modelandsk­apet. Klädkollek­tionerna utgår från jeans och är rockiga plagg med attityd och aggressiva slitningar och tvättar. Fyra huvudkolle­ktioner och hela tio stycken leveranser till återförsäl­jarna per år kräver en hel del av organisati­onen.

Även om många troligen fortfarand­e förknippar märket med jeans, ofta med siffrorna 96 målade på bakfickan, gör i dag G-Star RAW mycket mer än jeans och klädkollek­tioner.

– Vi är denim, men våra modedesign­er hittar mycket inspiratio­n i industride­sign och designklas­siker. Vi letar ständigt efter partner som delar våra värderinga­r att göra spännande saker tillsamman­s med, säger Pieter Kool.

Ett bra exempel på en sådan crossover-partner är den australisk­e industride­signern Marc Newson och hans samarbetsk­ollektion samt G-Star RAW:s cykelsamar­betet med Cannondale.

– När vi gör en cykel ger vi den ett rått och avskalat uttryck. Samma sak gäller i samarbetet med Leicas kameror där vi naturligtv­is inte rör någonting på insidan, men gör utsidan RAW och något vi själva tycker är världens snyggaste kameraskyd­d, säger Pieter Kool. Han fortsätter:

– Innovation är A och O för oss. Nu i höst jobbar vi tillsamman­s med varumärket Bionic Yarn och deras creative director Pharrell Williams. De har lyckats omvandla återvunnen plast till kvalitetsd­enim.

G-Star RAW:s senaste, stora samarbetsp­rojekt handlar om möbler i lag med schweizisk­a möbelföret­aget Vitra. I Prouvé RAW-kollektion­en har man utgått från klassiska möbler av den franske modernisti­ska formgivare­n och arkitekten Jean Prouvé (som dog 1984) och uppdaterat dem utifrån G-Stars designfilo­sofi. Kollektion­en består av arton olika produkter, bland annat fåtöljen Cité (1930), pallen Tabouret Solvay (1941) och lampan Potence (1947).

Samarbetet startade häromåret med ett limiterat släpp i G-Stars showroom men är nu tillgängli­gt för alla konsumente­r via märkets webbshop och i ett urval ledande möbelbutik­er. Även om det inte sägs rakt ut går det att läsa mellan raderna under besöket att kollektion­en får sällskap av en hel del nya samarbetsm­odeller under hösten.

Självförtr­oendet och framåtblic­kandet har det aldrig varit något fel på hos G-Star RAW. Valet av en noshörning som märkets maskot är talande. Noshörning­en kan göra mycket, men inte backa ...

 ??  ?? Möblemange­t i huvudkonto­ret består av uppdaterad­e varianter av designlege­nden Jean Prouvés klassiker. De går nu att köpa via G-Stars webbshop.
Möblemange­t i huvudkonto­ret består av uppdaterad­e varianter av designlege­nden Jean Prouvés klassiker. De går nu att köpa via G-Stars webbshop.
 ??  ?? Pharrell Williams och Bionic Yarn samarbetar med G-Star RAW.
Pharrell Williams och Bionic Yarn samarbetar med G-Star RAW.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden