Plaza Magazine

”HUSET LIGGER MITT På EN åker, MEN MAN KAN ändå höra HAVETS BRUS.”

-

Rolling Stones-albumet Exile on Main Street spelades in sommaren 1971.

Men efter alla år i runt om i världen och i Stockholm började paret för några år sedan leta efter ett lugnare ställe, dit de kunde dra sig tillbaka.

– Det var inte så lätt för en göteborgsk­a och en stockholma­re att enas, så det fick bli Österlen som ingen av oss har någon koppling till. Österlen är lite orört och opretentiö­st. Och bohemiskt, precis som vi.

Charlotta var den som engagerade sig mest i husjakten för femton år sedan. På helgerna blev det husletarre­sor till Skåne för att hitta rätt.

– Jag tittade på säkert tjugofem hus och gårdar. Men inget var perfekt. Tills jag såg det här. Där har vi den, tänkte jag. Platsen är magisk. Det är så mycket himmel.

”Det här” är en skånelänga vid Kustvägen utanför Löderup från slutet av 1700-talet som var i extremt dåligt skick och som ingen verkade ha ägnat en tanke på kanske fyrtio eller femtio år.

– Huset ligger mitt på en åker, men man kan ändå höra havets brus från kusten.

Den vita längan har fått blå fönsterkar­mar och dörrar, och taket bryts upp av små men effektiva takfönster som ger insidan mer känsla av rymd. Den charmiga trädgården balanserar mellan vildvuxen och lagom fixad, och på insidan har takbjälkar­na lämnats råa medan de flesta golvytor linoljats med vitt pigment.

Inredninge­n är en blandning av moderna möbelklass­iker och arvegods. Självklart har en ansenlig del av Pelles fotokonsts­amling hittat sitt hem på väggarna här.

Även om många av ursprungsd­etaljerna har bevarats är exempelvis Marbodal-köket helt nytt.

– Gammalt och orört har sin charm, men just köket ville vi i första hand skulle vara funktionel­lt. Vi älskar att laga mat, så då fungerar det bäst med ett modernt kök, säger Charlotta.

Sedan tolv år tillbaka bor paret på heltid här, med en liten övernattni­ngsvåning kvar som livlina i Stockholm. Charlotta har sin ateljé och en gårdsbutik i stallet, medan man bor i huvudbyggn­aden.

– Vi har renoverat och hållit på i femton år nu. Men det blir aldrig klart. Det ska inte bli klart heller. Det är ett ständigt pågående projekt. Vi har tagit ned en del väggar för att få mer rymd, men vi är ändå begränsade av husets form. Det är väldigt långsmalt.

Parets två vuxna barn, Kira och Oscar, har lämnat hemmet, så numera är det mest Charlotta och Pelle som njuter av lugnet på Österlen. Eller egentligen allra mest Charlotta, eftersom Pelle återigen gett sig in i Stockholms krogvärld. Tillsamman­s med sina gamla kumpaner från Café Opera, Anders Gunnarsson och Nina von Krusenstie­rna, driver han sedan några månader tillbaka nyöppnade N.A.P. @ Opris, en liten krog i krogen i just Operahuset.

– Det är ett litet vattenhål för gäster som tycker om det personliga, säger Pelle Unger.

Men inte ens Charlotta tänker stanna hela sommaren på Österlen, hur avslappnat och skönt det än är.

– Jag måste till Marstrand minst en gång om året. Få känna klipporna och bada i saltvatten. Det är ett måste jag inte kan vara utan.

 ??  ?? Det moderna köket har fått sällskap av kakel inköpt i Frankrike.
Det moderna köket har fått sällskap av kakel inköpt i Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden