Plaza Magazine

Reporterns romandebut

JOHAN ANDERBERG ÄR FOKUS-REPORTERN SOM ROMANDEBUT­ERAR MED ARVFURSTEN, EN POLITISK THRILLER SOM UTSPELAR SIG VECKAN FÖRE ETT RIKSDAGSVA­L.

-

Vad fick dig att börja skriva skönlitter­ärt?

– Jag har tänkt på den här berättelse­n ganska länge. Kanske för att jag älskar brittiska och amerikansk­a politiska thrillers. Särskilt sådana som rör sig i maktens korridorer och inte behöver använda våld för att skapa spänning. Berättelse­r som handlar om svek, moral och karaktär – inte osannolika mord.

Hur spännande är årets valrörelse, hittills?

– Hmm ... det kommer att ta sig. Det gör det nästan alltid. Nu verkar Feministis­kt initiativ skaka om lite grann, och det lär bara bli fler överraskni­ngar. Vem hade till exempel trott att en dataintrån­gsskandal skulle prägla slutspurte­n 2006?

Kan du rekommende­ra en läslista för den som vill ägna semestern åt svensk politik?

– Reinfeldte­ffekten av Aron Etzler är bra inför just det här valet. Annars är De omänskliga av min kollega Torbjörn Nilsson den bok som bäst fångar vad som driver svenska politiker. Och om vi glömmer bort att Danmark inte är Sverige så är berättelse­n i Niels Krause-Kjaers Kongekabal­e briljant. Se gärna filmatiser­ingen, som på svenska heter Den tredje makten. Det är nog det mest spännande som gjorts om skandinavi­sk politik. Arvfursten (Weyler förlag), ute nu.

”Du nämner att Allen Ginsberg flirtade med dig. Han besökte mig en gång, men han flirtade inte, så jag är lite sårad. Jag var nog lite för

gammal. Han bara såg sig om i lägenheten och frågade:

Vad kostade det här?”

 ??  ?? Johan Anderberg.
Johan Anderberg.
 ??  ??
 ??  ?? IGGY POP SAMTALAR MED
JOHNNY DEPP I EN MYCKET LÄSVÄRD INTERVIEW-INTERVJU.
IGGY POP SAMTALAR MED JOHNNY DEPP I EN MYCKET LÄSVÄRD INTERVIEW-INTERVJU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden