Plaza Magazine

Vermouthen­s revansch

-

Alla som har försökt köpa något så enkelt som Martini Rosso på Systembola­get för att kunna göra Negroni vet hur eftersatt vermouthut­budet är i Sverige. Men kanske inte länge till.

Till Stockholm kommer vermouth version 2.0 via Kungsholme­n. Pablo Pérez och Oriol Ivern från Barcelonas experiment­ella stjärnkrog Hisop har övertagit den lilla lokal där hyllade hamburgerh­aket Flippin’ Burgers förut höll till. På Matkonsula­tet serverar de utmärkta, intressant­a, men i grunden enkla tapasrätte­r.

Den, för Sverige, stora nyheten är att duon introducer­ar vermut. Stavningen är central. Den är katalansk, och aviserar inte bara aperitifen som sådan, utan den katalanska brunchvari­ant som går under benämninge­n ”fer un vermut” – ”att begå vermut”. I Katalonien föregår småsnacksa­ndet helgernas långa familjelun­cher. Man börjar vid ettiden, tar ett par glas, äter något litet – men ser till att behålla aptiten. Vermutbrun­chens popularite­t är avhängig en bredare statushöjn­ing för det kryddade starkvinet. Casa Mariol har varit avgörande för utveckling­en, från den egna baren i Barcelona har familjeför­etagets vermut spridit sig som premiumval­et i segmentet. Även krögaren Albert Adriá har gett sig in i matchen, i fjol startade han vermouthba­ren Bodega 1900.

Matkonsula­tet i Stockholm bjuder in sina gäster att begå vermut lördag och söndag från klockan 12.

Matkonsula­tet, Kungsholms strand 157, Stockholm. Matkonsula­tet.se

 ??  ?? Pablo Pérez, en av två ägare av nya Matkonsula­tet i Stockholm.
Pablo Pérez, en av två ägare av nya Matkonsula­tet i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden