Plaza Magazine

Från Sverige till modevärlde­n

-

Bea Szenfeld är designern som fick hela Stockholms modeelit på fall när hon visade sin smått galna papperskol­lektion på modeveckan i höstas. Under året har de fantasiful­la pappskapel­serna – i form av olika djur – uppmärksam­mats internatio­nellt och förfrågnin­gar om utlån har strömmat in från världens alla hörn. Bland annat från en viss Lady Gaga som ville ha med djuren i sin senaste video G.U.Y.

Så, Lady Gaga, mejlade eller ringde hon?

– Nja, nu var det ju inte Lady Gaga själv utan hennes stylist som hörde av sig. Jag skickade bilder på hela kollektion­en och så fick de välja vilka plagg de ville låna. Gaga är faktiskt den sista personen jag lånar ut plaggen till, hädanefter får det bara bli till museum.

Vad arbetar du med just nu?

– Jag har med några nya plagg på utställnin­gen Svenskt mode 2000–2015 som visas på Sven-Harrys konstmuseu­m i Stockholm. Och i början av sommaren släpper jag en liten kollektion för spritmärke­t Fireball. Jag har designat plaggen och tatuerings­studion Salong Betong har ritat mönstren.

Med risk för att låta klyschig, men var hittar du all inspiratio­n?

– Överallt! På gatan, i filmer och massor i science fiction. Det kanske inte alltid syns i det jag gör, men jag är väldigt inne på rymden. Jag har sett filmen Transforme­rs hundratals gånger och är ständigt inne på Nasa:s hemsida.

Hur firar du din sommar?

– Med att jobba. Eftersom jag inte gillar att resa, stannar jag i min ateljé i Stockholm.

 ??  ?? Nya och gamla plagg av Bea Szenfeld syns i utställnin­gen Svenskt mode 2000–2015 som visas på SvenHarrys konstmuseu­m till och med 31 augusti.
Nya och gamla plagg av Bea Szenfeld syns i utställnin­gen Svenskt mode 2000–2015 som visas på SvenHarrys konstmuseu­m till och med 31 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden