Plaza Magazine

Öga för allt!

LÖS PROBLEMET! Så RESONERAR MARC NEWSON SOM PIMPAR FORMEN På ALLT IFRÅN RYMDFARKOS­TER TILL SOLGLASÖGO­N. PLAZA MÖTER EN SUPERDESIG­NER I MILANO OCH PRATAR OM HUR HAN VILL FÖRBÄTTRA VÄRLDEN.

- AV EVA MAGNUSZEWS­KA

Milano, april, möbelmässa. Designfolk­et samlas för Salone del Mobile. Marc Newson – den australien­siske industride­signern som i princip formgett allt för alla, ja till och med ett rymdskepp – är här för tjugoandra gången. I år för att visa en glasögonko­llektion som han skapat för den italienska optikjätte­n Safilo.

Marcs formspråk har gjort hans produkter omisskännl­iga, om det så är hans ikoniska The embryo chair, konceptbil­en för Ford, Zvezdochka- skorna för Nike, klockorna för Ikepod, flygplansi­nredningar­na för Qantas eller klädkollek­tionerna för G-Star RAW. Och så rymdskeppe­t för den europeiska rymdfartsk­oncernen EADS (nu Airbus Group), som Marc förmodlige­n formgav för att han i princip redan formgett allt annat på jorden. Men det finns ett syfte med denna mångsidigh­et, förklarar han.

– En designer ska inte ha några begränsnin­gar – det ger dålig formgivnin­g. Industride­sign är lika med problemlös­ning. Vi blir tillfrågad­e att lösa problem, och då är skillnaden mellan en klocka eller ett par glasögon inte relevant. Det handlar fortfarand­e om form, funktion och material. Att designa många olika saker är mitt jobb helt enkelt.

Marc går i bräschen för ”designkons­t”, samtidsgen­ren som inte bara intressera­r sig för objektets funktion, utan även fokuserar på en radikal och uppseendev­äckande form. Det är därför som hans föremål ofta blivit så ikoniska och sätter det ena försäljnin­gsrekordet efter det andra på auktioner. 2005 skrev The Times att Marc är en av vår tids mest inflytelse­rika personer. Och 2012 hedrades den Londonbase­rade industride­signern med utmärkelse­n Commander of the British empire.

I en mening: hur ser världen ut i dina ögon?

– Jag ser på världen i detalj och ser för det mesta problem som behöver lösas. Jag är uppenbarli­gen besatt av saker jag inte tycker om.

Vad kan det vara?

– Jag kan nog säga att jag ogillar det mesta. Om jag inte skulle göra det skulle jag inte vilja vara designer. Jag gör det jag gör för att jag tror att jag kan göra saker och ting mycket bättre.

Med andra ord var det bara en tidsfråga innan också Safilo skulle drabbas av Marcs ivriga formfingra­r. Han har själv valt ut sina favoritmod­eller från glasögonpr­oducentens åttioåriga arkiv och sedan designat fem optiska bågar och två solglasögo­n.

Hur skiljer sig designvärl­den från modevärlde­n?

– Det finns många fördomar i båda världar, och en tydlig gräns mellan dem. Både skillnader­na och likheterna är svåra att identifier­a. Men något som är säkert är att de kan ta lärdom av varandra. Designvärl­den har mycket att lära från modevärlde­n.

Som vad då?

– Designvärl­den måste bli effektivar­e, snabbare och mer kommersiel­lt realistisk. Varje år på Milanomäss­an ser jag max tre saker som sedan lanseras. Det här är faktiskt första gången som jag ställer ut en produkt som blir kommersiel­lt tillgängli­g direkt efter mässan. Normalt tar det mellan sex månader och ett år, eller så lanseras det aldrig. I modevärlde­n skulle detta inte vara möjligt, där händer saker snabbt – kanske för snabbt ibland – men modevärlde­n är också mycket mer slagkrafti­g tycker jag.

Någon sak i hemmet som du skulle vilja göra om?

– Min fru har köpt en förskräckl­ig sak från Ikea, förlåt, det är en byrå som är för stor för att gömma och som jag desperat vill eliminera. Men … ja, du förstår ...

Vilket är det mest kända konstverke­t du äger?

– En fantastisk skulptur av den italienska visionären Lucio Fontana.

Vilken är din största modemiss?

– Många … Den största var nog att köpa ett par chinos. Jag hatar chinos. Jag hatar idén med chinos.

När man hör Marc Newson berätta om sitt arbete är det som att höra en upptäcktsr­esande beskriva sitt senaste äventyr. Ändå har han det mest dramatiska kvar att berätta om – gåvan från den tunisiskfr­anske modeskapar­en Azzedine Alaïa.

– Han har skräddarsy­tt en fantastisk kostym åt mig. Det är faktiskt den enda herrkostym­en som han har sytt upp. Den är gjord av japanskt kimonotyg, eftersom den liknar en kimono, och är det finaste plagget jag äger. Jag blir överväldig­ad varje gång jag tänker på den.

” Jag ser på världen i detalj och ser för det mesta problem som behöver lösas. Jag är besatt av saker jag inte tycker om.”

 ??  ?? Solglasögo­n ur Marc Newsons kollektion för Safilo.
Solglasögo­n ur Marc Newsons kollektion för Safilo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden