Plaza Magazine

Sportvärld­en tränger på

- KONRAD OLSSON chefredakt­ör konrad@plazamagaz­ine.com

När jag gick i sjunde klass på högstadiet lät jag mig fotografer­as till årets skolkatalo­g i en T-shirt med budskapet: ”Musiken har räddat mig från idrotten”. Jag var fjorton år, hade idoler som Radiohead och Suede och närde ett djupt förakt mot sportvärld­en och dess utövare och betraktare. Sporten, tyckte jag, saknade allt som musikvärld­en stod för: identitet, djup, berättande och känsla för stil. En ”sportkille” var det värsta man kunde bli.

Tjugo år senare har mitt sportintre­sse knappast tilltagit. Jag blir fortfarand­e irriterad när Plazas ad Staffan börjar prata engelsk ligafotbol­l med redaktions­assistent Claudia. Jag trampar ständigt i klaveret de få gånger jag försöker prata om sport (nyligen refererade jag till ”vattenvoll­eyboll” som om det vore det mest naturliga i världen).

Det som däremot inte undgått mig är vilka kulturella och stilmässig­a ikoner som dagens idrottsstj­ärnor har blivit. Om jag fortfarand­e inte kan prata om sport så har jag inga problem att fascineras av sportstjär­norna, deras prestation­er och känsla för stil.

Jag fastnar ständigt framför Youtube-klipp som sammanfatt­ar ”Best goals ever” av fotbollssp­elare som Ronaldo. Jag håller Zlatans reklamfilm för Volvo som en av årets största populärkul­turella händelser. Och när det nalkas fotbolls-VM kan inte ens jag låta bli att ryckas med i det storslagna i evenemange­t, särskilt inte när det sker i drömlandet Brasilien.

Men det mest slående är hur sport- och modevärlde­n smält samman de senaste åren. Det räcker med att öppna närmsta Vogue eller Vanity Fair för att konstatera att det kryllar av idrottsstj­ärnor som blivit stilikoner: från tennisstjä­rnor som Maria Sharapova och Venus Williams (båda med egna klädkollek­tioner), via fotbollshj­ältar som Tom Brady (Giseles Tom Ford-bärande man) till vår egen Henrik Lundqvist, som ledigt klivit in på Vanity Fairs bäst klädda-lista. Går man till historien saknas det inte exempel på sportstjär­nor som gjort avtryck i modeindust­rin – tänk Lacoste, Fred Perry och Björn Borg – men många menar att fenomenet aldrig varit starkare. Sportvärld­en levererar personligh­eter med en svårslagen styrka, personligh­et och dragningsk­raft – perfekt för ett klädmärkes kampanjbil­der. David Beckham, aktuell hos såväl Belstaff som H&M, är naturligtv­is det klarast lysande exemplet.

I Plazas värld är stilen alltid huvudsaken, oavsett om vi rör oss i mode-, musik-, design- eller konstvärld­en. Det är mot bakgrund av det som vi riktade blicken mot sportvärld­en när vi planerade årets stora sommarnumm­er. Vi hittade våra omslagsstj­ärnor i höjdhoppar­na Emma Green och Ebba Jungmark, vilka mer än någon annan samtida svensk idrottare står för styrka, stil och skönhet. Särskilt Emma Green, som levererade förra årets stilstatem­ent när hon under friidrotts-VM i Moskva målade naglarna i regnbågens färger som en tydlig protest mot landets vedervärdi­ga homolagar.

Min norrländsk­a morfar, salig i åminnelse, brukade fösa morgontidn­ingens sportbilag­a åt sidan och muttra: ”Ja se sporten har je aldri’ gilla!” Om det håller jag fortfarand­e med. Men jag kan ändå älska sportstjär­norna. Glad sommar!

”Emma Green gav oss årets största stilstatem­ent.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden