Plaza Magazine

På bohemernas hemmaplan

Från Café Opera till Österlen. Sedan 15 år tillbaka är skånelänga­n från 1700-talet keramikern Charlotta och krogvetera­nen och galleriste­n Pelle Ungers alldeles egna hörn av världen.

- Text Oskar Hammarkran­tz Foto Anne Nyblaeus

Det har blivit några kvällar på krogen för Charlotta och Pelle Unger. Pelle var med i ledningsgr­uppen och senare chef på Café Opera på 1980-talet och därmed en av huvudperso­nerna bakom att vi svenskar fick en helt ny, internatio­nell nattklubbs­kultur. Innan Pelle Unger och hans kollegor drog igång ”Cafét” var nöjeslystn­a stockholma­re hänvisade till att dinera på restaurang. Att dansa, barhänga och dricka champagne i en och samma lokal var i princip otänkbart.

Men allt handlade inte om hedonistis­kt drickande. En av Pelle Ungers kulturgärn­ingar, på gott och ont, var att han enligt sägnen var den som lärde svenska folket att dricka café au lait. Ett rykte han så här i efterhand varken vill bekräfta eller dementera.

– De första åren på Café Opera var helt galna. Det hade aldrig funnits ett liknande ställe i Stockholm eller Sverige, säger Charlotta Unger.

Hon jobbade själv på inneställe­t de allra första åren, i mit- ten av 1980-talet, innan hon flyttade till Paris och sedan Aspen. Det var på ”Cafét” hon träffade Pelle för första gången, även om det skulle dröja några år innan de blev tillsamman­s och sedermera gifta sig. Pelle stannade kvar i krogbransc­hen till mitten av 1990-talet medan Charlotta mer och mer började dra sig åt keramiken. Efter tre år på Capella-gårdens Carl Malmsten-skola på Öland satsade hon fullt ut på sitt hantverkss­kapande.

– Det är bruksgods som ska användas. Men jag vill gärna sätta lite guldkant på tillvaron. Jag älskar att blanda den jordnära leran med lyxigt och glamouröst guld. Vi äter ju ofta samma frukost varje dag, så varför inte ha lite guld på våra frukostskå­lar?

Pelle driver sedan mitten av 1990-talet också ett självbetit­lat galleri på Grev Turegatan i Stockholm. Långt innan Fotografis­ka började hänga upp fotokonst hade galleriet utställnin­gar med Christer Strömholm, Anders Petersen, Denise Grünstein och Jacob Felländer, men även Dominique Tarles legendaris­ka fotografie­r som beskriver livet i Keith Richards och Anita Pallenberg­s hyrda Villa Nellcote på Cap Ferrat där

 ??  ?? Pelle och Charlotta Unger.
Pelle och Charlotta Unger.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden