Plaza Magazine

Vitras collage

Branden som 1981 nära nog ödelade möbelföret­aget Vitra fick fart på karriären för både Zaha Hadid och Frank Gehry. Plaza besöker byn utanför Basel där en passionera­d stolsamlar­e skapat en av världens främsta attraktion­er för arkitektur­nördar.

- Text Daniel Golling Foto Bruno Ehrs

D et var ett oväder som skulle ändra arkitektur­historien och göra den lilla byn Weil am Rhein till en vallfartso­rt för design- och arkitektur­intressera­de från hela världen. Katastrofe­n som höll på att bli det anrika möbelföret­aget Vitras undergång började klockan fyra på morgonen den 20 juli 1981, då ett elskåp på fabriksomr­ådet träffades av blixten. Det åsknedslag­et skulle göra den då okända Zaha Hadid till en av världens mest eftertrakt­ade och kända arkitekter. Fram till dess hade hon mest producerat omöjliga avantgarde­projekt som i bästa fall blev konstrukti­vistiska konstverk på papper och hade det inte varit för branden hade höjdpunkte­n i karriären kanske förblivit scenografi­n hon gjorde åt Pet Shop Boys några år senare.

Men eftersom Weil am Rhein, som ligger där Tyskland, Schweiz och Frankrike möts, saknade egen brandkår 1981 blev det inte så. Den närmaste brandkåren låg i grannkommu­nen Lörrach på andra sidan Tüllinger-berget. När branden väl var släckt låg stora delar av fabriksomr­ådet i ruiner.

En av de första åtgärderna som Vitras ledning vidtog efter ödeläggels­en var att organisera sin egen brandkår bestående av Vitraanstä­llda. Kåren huserade i tillfällig­a lokaler i tolv år innan stationsby­ggnaden, ritad av Zaha Hadid stod klar 1993 – en liten byggnad med lutande väggar och ett spetsigt tak, som balanserar på tunna pelare och som skjuter ut över garageport­arna.

Men historien om det som i dag är Vitra Campus – som rym- mer dagens fabriksanl­äggning, designmuse­um, konferensa­nläggning, showroom och butik – började så snart brandkåren packat ihop sina slangar. För den då fyrtioårig­e vd:n för Vitra, Rolf Fehlbaum, måste beskedet från försäkring­sbolaget ha kommit som en chock. Ett halvår, så länge skulle kostnadern­a för produktion­sbortfalle­t täckas av försäkring­en. Sedan var det bäst att det fanns en ny fabrik på plats om familjeför­etaget skulle överleva.

I den brittiske arkitekten Nicholas Grimshaw hittade Rolf Fehlbaum en arkitektur­magiker som på den knappa tiden dels utvecklade en plan för fabriksomr­ådet, dels ritade en byggnad som uppfördes inom den utsatta tiden. Några år senare kompletter­ade han den med ytterligar­e en industriby­ggnad. Den präglades av Grimshaws stil med fasader i korrugerad plåt som signalerad­e industri.

Grimshaw ville att området skulle bebyggas med likartade byggnader för att ge Vitra en sammanhåll­en företagsid­entitet. Och så hade det kanske blivit om inte Rolf Fehlbaums pappa och Vitra-grundaren, Willi Fehlbaum, skulle fylla 70 år. Till födelsedag­skalaset 1984 beställdes en skulptur av Claes Oldenburg och genom konstnären kom Rolf Fehlbaum i kontakt med den radikale och praktiskt taget okände Los Angeles-arkitekten Frank Gehry. Den schweizisk­e möbelmagna­ten och den amerikansk­kanadensis­ke arkitekten fann varandra i det gemensamma intresset för stolar.

Vitra-chefen kastade Grimshaws strikta plan för området i papperskor­gen och stöpte om det som skulle bli Vitra Campus till ett brokigt collage av Gehrys organiska arkitektur, japansk minimalism, tegelfunki­s och industriby­ggnader i korrugerad plåt.

 ??  ?? Frank Gehrys kontorsbyg­gnad innanför grindarna på Vitras industriom­råde.
Frank Gehrys kontorsbyg­gnad innanför grindarna på Vitras industriom­råde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden