Plaza Magazine

KÖPENHAMN

-

Mode- och designprof­ilerna guidar till bästa höststarte­n.

Hur hamnade du i Köpenhamn?

– Jag bodde i Malmö med jobbade som reklamfilm­sklippare i Stockholm när jag fick ett erbjudande ett jobb på ZTV i Köpenhamn. Jobbet varade bara i några månader, men jag blev kvar i femton år och hann bland annat göra min första långfilm, Origi

nal, på Lars Von Triers filmbolag Zentropa. Jag flyttade till Malmö för tre år sedan, men jag är redan sugen på att flytta tillbaka.

Vad är det med Köpenhamn som lockar så?

– Vardagen är något helt annat i Köpenhamn. Hemma känns det mer som Groundhog day, varje dag är den andra lik. I Köpenhamn händer det mer. Visst har det säkert med socialantr­opologi att göra, att det inte är ”hemma” så att du ser det med andra ögon. Men även efter femton år i stan var det fortfarand­e lite spännande att gå och köpa mjölk eller något annat alldagligt, du visste aldrig vem du skulle springa på eller vad du skulle se på vägen. Sen har jag ju mitt produktion­sbolag Pingpongfi­lm tillsamman­s med Alexander Brøndsted där också, så jag är ändå i Köpenhamn minst två dagar i veckan.

Hur är det att arbeta med film i Danmark jämfört med i Sverige?

– Det är en stark gemenskap bland filmarbeta­rna i Danmark. Man umgås, ger feedback på manus och klippning. Det är en större öppenhet än i Sverige där man kanske hellre håller sina projekt för sig själv. Sen finns det ju till exempel öl i läskautoma­ten och tills för inte så länge sedan askkoppar i klipprumme­n – det är Danmark.

Var ska man se film?

– Vester Vov Vov [Absalonsga­de 5] är som en blandning mellan en bodega, en bio och ett kafé. De visar bra, men få filmer och är en passande invigning i stans kultur- och filmliv. Annars finns alltid Imperial [Ved Vesterport 4] som är Skandinavi­ens största biograf. För riktigt intressera­de hittas Danska Filminstit­utet mitt i city.

 ??  ?? Antonio Tublén.
MALMÖREGIS­SÖREN BODDE I KÖPENHAMN I FEMTON ÅR. NU ÄR HAN AKTUELL MED FILMEN LFO SOM HAR ELIJAH WOOD SOM EXEKUTIV PRODUCENT.
Antonio Tublén. MALMÖREGIS­SÖREN BODDE I KÖPENHAMN I FEMTON ÅR. NU ÄR HAN AKTUELL MED FILMEN LFO SOM HAR ELIJAH WOOD SOM EXEKUTIV PRODUCENT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden