Plaza Magazine

RAPPARE UTAN GRÄNSER

-

Yung Lean fick kvällstidn­ingsrubrik­er när han i somras tog en selfie med Justin Bieber. Yung Lean, eller Jonathan Leandoer Håstad, var i Los Angeles på USA-turné med sin klick Sad Boys när han mötte upp Bieber. Att en svensk rappare har den sortens attraktion­skraft är anmärkning­svärt. I en lyrikbaser­ad genre med starka äkthetside­al har svenska 18-åringar från akademiker­hem tidigare saknat tyngd.

Med nätet har det, liksom så mycket annat, skiftat. Cloud rap, den subgenre där Sad Boys verkar, utmärks bland annat av sin geografisk­a spridning. Ljudbilden är flytande och suddig, med new age-vibbar. Den har beskrivits som himmelsk. Eller ”molnig” om man så vill. Som dess pionjär anges ofta Lil B och Main Attrakionz. Att artisterna ofta samarbetar digitalt, via molnet, ger genrenamne­t dubbel mening.

Men i någon mån spelar platsen ändå in. I en intervju med The Fader beskriver Jonathan Leandoer Håstad Stockholm som inspireran­de, på sitt sätt.

– All vår musik skapas egentligen utifrån att vi är uttråkade och inte gillar andra människors musik i Stockholm. Yung Leans debutalbum Unknown memory kommer senare i år.

 ??  ?? Jonathan Leandoer Håstad a.k.a Yung Lean.
Jonathan Leandoer Håstad a.k.a Yung Lean.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden