Plaza Magazine

ALESSANDRA FACCHINETT­I

Tod’s nya konstnärli­ga ledare är ambassadör för den handgjorda, italienska lyxen.

-

Verklighet, det är Alessandra Facchinett­is viktigaste nyckelord för den nya säsongen. När Plaza möter henne är hon klädd i nästa säsongs kollektion: en ljusblå skjorta i bomullstun­t, mjukt skinn med ett par vita byxor och Tod’s berömda Gommino som hon har gett nya drag.

Den 41-åriga designern blev förra året headhuntad till det berömda italienska lädervaruh­uset för att skapa den nya Tod’s-kvinnan. Hon hade då redan haft en rad stora jobb, bland annat som chefsdesig­ner på Gucci och Valentino. Men hon lämnade dem efter kort tid. Med Tod’s verkar det som hon äntligen har hamnat på rätt plats. Tidningar som brittiska Vogue har lyft fram henne som Italiens mest undervärde­rade modeskapar­e. Hon liknar den kvinna som hon designar åt – chic och stilsäker på ett diskret sätt. Hon bär inga smycken, de uttrycksfu­lla ögonen är inramade med kohl. Men det mest påfallande är nog ändå hennes spontana skratt.

Vad var det första du gjorde när du började på Tod’s?

– Mockasiner­na. De behövde bli mera sexiga. Jag har en fantastisk relation till min chef, Diego Della Valle, som ger mig friheten att göra vad jag vill. Han är en av de mest konservati­va människorn­a när det gäller att ta vara på det italienska hantverket. När det gäller designen har jag fria händer. Jag skapar kläder, nya skor, väskor och bälten. Genomslags­kraften är en helt annan nu när modet spelar en större roll.

Vad är din tanke kring att många unga designer i dag inte ens vet hur man syr en klänning?

– Det är ett problem bland de yngre generation­erna. Man behöver praktisk erfarenhet och sedan måste man studera. Jag gick själv på konstskola och fick mitt första jobb

när jag var tjugo. Jag har alltid jobbat med mode ”made in Italy” och jag kan så klart sy om det behövs.

Vad tycker du bäst om att designa?

– Skjortorna. Jag har dem på mig varje dag. De ser ut som om de är gjorda av bomull men materialet är mer lyxigt fast samtidigt casual.

Nu är Tod’s även inspirerad­e av hästvärlde­n i reklambild­erna och i vissa detaljer i designen?

– Ja, vår väska Sella är ikonisk och hästmiljön inspirerar oss. Men jag rider faktiskt inte och jag är lite rädd för hästarna. Jag har inte ens körkort. Jag cyklar och promenerar till kontoret.

Din pappa är med i popgruppen I Pooh. Är du egentligen en rocktjej?

– Nej, inte alls. Jag är uppvuxen i en mycket vanlig italiensk familj. Pappa är sångare och det är det jobb han alltid har haft. Vi har levt ett vanligt liv.

Vill du ha egna barn?

– Nej, det har jag verkligen inte tid med. Det finns så mycket att göra just nu och Tod’s är bara en bebis. Det är mitt barn just nu.

Text Camilla Alfthan

 ??  ?? Tod’s höst/vinter 2014.
Tod’s höst/vinter 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden