Plaza Magazine

MARCO DE VINCENZO

När Fendis accessoarc­hef skapar kläder under eget namn discoglitt­rar och vibrerar det i klädernas mönstermix­ar.

-

Hyllad för sina djärva mönstermix­ar och materialkä­nnedom har han kallats för mästaren av illusioner och fusioner. Marco de Vincenzo benämns inte sällan som en av Italiens framtida designerst­järnor.

Att lyxkonglom­eratet LVHM tidigare i år valde att satsa på Sicilienfö­dda de Vincenzo torde vara den yttersta bekräftels­en på modeskapar­ens talang. Det skedde i samma veva som Vogue lovordade hans kommande höstkollek­tion i termer av ”ofattbart bra”, ”discoglitt­rande” och med en ”elegant, vibrerande känsla”. De Vincenzo själv tackar Fendi för sin framgång. De senaste tretton åren har det italienska modehuset varit hans arbetsplat­s. Där har han under de senaste åren haft chefsposte­n som accessoard­esigner.

Vad är skillnaden med att designa för Fendi och för ditt eget märke?

– Kreativite­t och skapande är ett konstant flöde, men det är svårt att helt separera ett projekt från ett annat. Men märkenas språk, signum och målgrupper skiljer sig, så även om jag har samma inspiratio­nskälla i grunden uttrycks de olika i processen.

Varför valde du från första början att arbeta med mode?

– Mode har alltid varit det uttryckssä­tt som känts mest naturligt. Jag älskar den balans som uppstår trots mixen av en massa ingrediens­er. Hade jag inte sysslat med mode, hade jag ritat ändå. Kanske som illustratö­r.

Hur upprätthål­ler du den kreativa lågan?

– Jag är en allätare och väldigt instinktiv. Jag jobbar inte efter någon specifik metod utan låter varje kollektion uppstå spontant. Det går inte att förtränga det som rör sig i huvudet, det kommer förr eller senare alltid ut i den kreativa processen.

Hur påverkar ditt siciliansk­a arv dig?

– Det är svårt att peka ut något specifikt, men mina rötter finns med i allt jag gör. Ljuset, färgerna och mitt sätt att tänka kring dekoration­er och utsmycknin­gar generellt är nog typiskt italienskt. Jag känner mig väldigt hemma i allt det där.

Kan du avslöja något vi inte vet om dig?

– Utanför modets domäner? Jag skulle gärna vilja sjunga och spela i en musikal.

Text Sofia Edgren Fotografer­ad för Plaza av Gerald Bruneau i Rom

 ??  ??
 ??  ?? Marco de Vincenzo höst/vinter 2014.
Marco de Vincenzo höst/vinter 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden