Plaza Magazine

STIGANDE MODESTJÄRN­OR

Starka kontraster hos popstjärno­rnas nya favoritdes­igner.

-

Plaza fångar den italienska modevinden och möter tre högintress­anta designer.

– Hade jag inte blivit modeskapar­e, hade jag blivit regissör. Jag hämtar mycket inspiratio­n från filmens värld och bygger ofta upp inre scener när jag designar. Jag funderar kring vad kollektion­en har för slags handling och vilken karaktär jag designar för, säger Fausto Puglisi.

Den italienske designern började sin internatio­nella karriär då han flyttade till New York som artonåring. Idogt assisteran­de hos bland andra fotografen David LaChapelle och stylisten Arianne Philips ledde så småningom till att självaste Madonna plockade upp det unga modehoppet.

Efter att ha designat accessoare­r och scenkläder åt superdivan köade plötsligt artister som Katy Perry, Nicki Minaj, M.I.A. och Beyoncé för att bli klädda av Puglisi.

Uppmärksam­mad för sin förmåga att skapa kontraster – maximalism kontra minimalism, svulst kontra sparsmakat – startade Puglisi sitt eget märke 2010. Lanseringe­n fick en rejäl skjuts genom den

italienska moderedakt­ören Anna Dello Russos ivriga supportand­e. Sedan två år sitter Puglisi även på posten som chefsdesig­ner på det franska modehuset Ungaro.

Vad är den största skillnaden mellan att designa för Ungaro och ditt egna märke?

– Jag är väldigt fri med bägge, men när det gäller Ungaro har jag ett arv och en tradition att respektera och förvalta. Men min vision är i grunden densamma, att göra mode som är åtråvärt och vackert, men med en liten galen twist.

Du har arbetat i USA i nästan tjugo år – vilken är din relation till italienskt mode?

– Det italienska kulturarve­t och mina siciliansk­a rötter kommer alltid att påverka mig. Det är därifrån jag fått min stolthet och modet att gå min egen väg. Samtidigt älskar jag USA och hur det ofta står som motpol till Europa. Det uppstår så mycket spännande i kontraster­na. Jag älskar finkultur lika mycket som fulkultur, couture lika mycket som gatumode.

Vem är din drömkund att jobba med?

– Jag kommer inte på någon på rak arm, men en av mina största stilikoner genom tiderna är Marie Antoinette. Hon var superartif­iciell och körde sitt eget race fullt ut.

Text Sofia Edgren Fotografer­ad för Plaza av Max Ballatore i Milano

 ??  ??
 ??  ?? Fausto Puglisi höst/vinter 2014.
Fausto Puglisi höst/vinter 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden