Plaza Magazine

Du har fått en snabb start på din karriär, varför det tror du?

-

det prestigefy­llda Bernadotte Art Awards i närvaro av kungaparet på Grand Hotel och fick ett stipendium på 50 000 kronor.

– Först förstod jag inte att det var så stort. När de ringde och sa att jag fått ett stipendium trodde jag att det var ett aprilskämt, eftersom jag inte sökt. När det väl sjönk in så kändes det självklart ärofyllt.

Av bara farten fick Leonard fyra utmärkelse­r till för sin examenskol­lektion Remi

niscencija, inspirerad av minnena han har av sin mamma som gick bort när han var barn. Och trots sina unga ålder (21 år) har hans plagg redan nått flera museer – allra nyss Sven-Harrys konstmuseu­m, som del i utställnin­gen Svenskt mode 2000–2015.

– Det jag gör håller sig inom relativt kommersiel­la ramverk, vilket gör att folk har lätt att ta till sig mina kollektion­er. Samtidigt pushar jag på gränserna, jag vill absolut inte göra något tråkigt, så det slutar ofta med att jag skapar något maximalist­iskt utifrån den minimalism som jag trodde att jag höll på med.

Leonard sökte till Beckmans direkt efter gymnasiet utan att ha gjort någon praktik innan, vilket annars är vanligt. Han sökte inte heller några förberedan­de kurser utan siktade direkt på designhögs­kolans modeprogra­m … och kom in.

Vad utmärker dig?

– Det är något man försöker förstå under sin skolgång. När jag kollar på mina kollektion­er ser jag att jag återkommer till vissa saker: typ organiska former och skulptural­a silhuetter med mycket draperinga­r och böljande tyger. Jag försöker alltid ha en viss sensualite­t.

Leonards mamma var skulptör. Som barn spenderade han mer tid på utställnin­gar än i lekparken. Nu menar han att det räcker med att han kollar på en tygbit för att han ska bli motiverad. Den senaste kollektion­en är en slags bearbetnin­g av hans mammas bortgång säger han, och är baserad på hennes garderob.

– När de första plaggen började ta form kände jag en viss nostalgi. Jag kunde minnas det första plagget som fascinerad­e mig, vilket var en svart plisserad vintagekjo­l som min mamma hade.

När kan man köpa dina kläder?

– Förhoppnin­gsvis till hösten under ett annat namn. Det kommer dröja ett bra tag innan jag säljer under mitt eget namn. Jag vill starta eget när allt känns stabilt.

Vad är din stora dröm?

– Att bli creative director på ett stort, kanske franskt, modehus, där jag inte styrs av ekonomiska begränsnin­gar och dessutom kan ha något eget vid sidan om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden